Το 1ο εταπ του Giro d’Italia 2022 κατέληξε σε μια μάχη μεταξύ των Mathieu van der Poel, Biniam Girmay και Caleb Ewan. Ο Ewan είχε πτώση και ο Van der Poel σπρίνταρε τον Girmay στα τελευταία μέτρα. Ο Van der Poel έχει τώρα μια ροζ φανέλα να προσθέσει στην κίτρινη του από τον περσινό Tour de France.

Ο αγώνας

Το Giro d’Italia 2022 ξεκίνησε στην Πλατεία Ηρώων στη Βουδαπέστη. Μετά από μια μακρά ουδετεροποιημένη περιοχή, η σημαία έπεσε και ξεκίνησαν οι πρώτες επιθέσεις. Η Drone Hopper-Androni Giocattoli έβαλε αμέσως τους Mattia Bais και ο Filippo Tagliani μπροστά και κατάφεραν να πάρουν μια διαφορά, καθώς κανείς δεν ακολούθησε την επίθεσή τους.

1ο εταπ – Ο Mathieu van der Poel στα ροζ!

Το πελοτόν φαινόταν αδιάφορο για ένα κυνηγητό και το προβάδισμα των αθλητών αυξήθηκε σε πάνω από 10΄ στα πρώτα 50 χλμ. Καθώς το πλεονέκτημα μεγάλωνε στα 12΄, η Alpecin-Fenix ​​πήρε το προβάδισμα στο πελοτόν. Η βελγική ομάδα είχε κορυφαίο φαβορί τον Mathieu van der Poel και πήρε την κατάσταση στα χέρια της, όπως και η Intermarché-Wanty-Gobert για τον Biniam Girmay.

Αυτές οι δύο ομάδες μείωσαν τη διαφορά στα περίπου 5΄. Στο πρώτο ενδιάμεσο σπριντ, όπου μπορούσαν να κερδίσουν πόντους για την Maglia Ciclamino, ο Giacomo Nizzolo κέρδισε τους Arnaud Démare, Bert Van Lerberghe και Mark Cavendish.

Αρκετά τρένα σχηματίστηκαν εν όψει της τελικής ανάβασης 5.5 χλμ στο Visegrad. Υπήρξε μια μικρή πτώση που περιελάμβανε τον Harm Vanhoucke. Στους πρόποδες της ανάβασης, η Lotto Soudal για τον Caleb Ewan ήταν μπροστά, ενώ η Alpecin-Fenix ​​ήταν επίσης κοντά για τον Van der Poel.

Ο Lawrence Naesen προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον πελοτόν με επίθεση στα τελευταία 3.5 χλμ. Κατάφερε να κερδίσει 9΄΄, καθώς η νευρικότητα στο πελοτόν προκάλεσε νέα πτώση. Ο Naesen πιάστηκε από τον Lennard Kämna στα 2 χλμ από τη γραμμή τερματισμού. Ο Γερμανός τον πέρασε και ξεκίνησε σόλο τα τελευταία 2 χλμ.

Το προβάδισμα 7΄΄ του Kämna αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετό. Πιάστηκε από τον Davide Formolo  και όλο το πελοτόν ήταν μαζί.

1ο εταπ – Ο Mathieu van der Poel στα ροζ!

Ο Caleb Ewan σπρίνταρε μαζί με τους Mathieu van der Poel και Biniam Girmay. Ο Ολλανδός πέρασε με αρκετή δυσκολία τον άνδρα από την Ερυθραία, αλλά κατάφερε να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Στην τελευταία ελαφριά στροφή, ο Ewan είχε πτώση, καθώς άγγιξε τον πίσω τροχό του Girmay, χάνοντας την 3η θέση την οποία κέρδισε ο Pello Bilbao.

Με τη νίκη του, ο Van der Poel είναι ο πρώτος που φορά τη ροζ φανέλα του ηγέτη στο ντεμπούτο του στο Giro. Η μωβ φανέλα των πόντων και η μπλε φανέλα του βουνού (η τελευταία ανάβαση ήταν ανάβαση Cat 4) πήγαν επίσης στον Ολλανδό. Η φανέλα του λευκού νεαρού αναβάτη πήγε στον Biniam Girmay.

Νικητής του εταπ και Maglia Rosa, Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix): «Ήξερα ότι η θέση θα ήταν το κλειδί για τη νίκη σήμερα… Στο τέλος κατάλαβα ότι μπορούσα να νικήσω τους σπρίντερ. Είναι απίστευτο να φοράς τη Maglia Rosa μετά την κίτρινη φανέλα. Αλλά αύριο υπάρχει μια χρονομέτρηση και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να την υπερασπιστώ. Θα προσπαθήσω σίγουρα!»

Αποτελέσματα 1ου εταπ:

1. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix in 4:35:28
2. Biniam Girmay (Eri) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
3. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-Victorious
4. Magnus Cort (Den) EF Education-EasyPost
5. Wilco Kelderman (Ned) BORA-hansgrohe
6. Richard Carapaz (Ecu) INEOS Grenadiers
7. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
8. Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates
9. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën at 0:04
10. Mattias Skjelmose Jensen (Den) Trek-Segafredo.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix in 4:35:18
2. Biniam Girmay (Eri) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux at 0:04
3. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-Victorious at 0:06
4. Magnus Cort (Den) EF Education-EasyPost at 0:10
5. Wilco Kelderman (Ned) BORA-hansgrohe
6. Richard Carapaz (Ecu) INEOS Grenadiers
7. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
8. Diego Ulissi (Ita) UAE Team Emirates
9. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën at 0:14
10. Mattias Skjelmose Jensen (Den) Trek-Segafredo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…