Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” διοργανώνει το Σάββατο 9 Ιουλίου το Brevet Καστοριάς,  την καθιερωμένη ποδηλατική πρόκληση 200χλμ. Αρωγοί και υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο Δ.Καστοριάς και ο Δ.Πρεσπών.

Το φετινό μας Brevet, είναι αφιερωμένο στα “Χωριά της Λήθης” και ως φόρος τιμής, έχει την ονομασία “Χωριά της Λήθης – Στα Βήματα του Παύλου Μελά”

Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην μνήμη και στην ιστορία, ένα ταξίδι στην φύση και στον πολιτισμό

Ένα οδοιπορικό στα χωριά της Λήθης, εκεί όπου ο χρόνος μπορεί να σταμάτησε, ακόμα και έτσι όμως, καθένα από αυτά έχει να διηγηθεί την δική του Ιστορία. Από την Καστοριά στον Κρανιώνα. Από τον Κρανιώνα στον Παύλο Μελά. Από τον Παύλο Μελά στους Ψαράδες, εκεί που απλώνεται επιβλητική η ομορφιά της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας.

Brevet Καστοριάς 2022 - Χωριά της Λήθης - Στα βήματα του Παύλου Μελά

Σκοπός και στόχος της νέας αυτής διαδρομής είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, της Ιστορίας του τόπου μας και η προβολή της φυσικής ομορφιάς μέσα από ένα ποδηλατικό ταξίδι.

Ελάτε να ποδηλατήσουμε και να ανασύρουμε από την “λήθη” χωριά ξεχασμένα, χωριά στα οποία ο χρόνος σταμάτησε, όταν έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοι. Πλινθόκτιστοι οικισμοί που αποτελούσαν τα Κορέστεια. Συνολικά 23 χωριά. Γάβρος, Κρανιώνας, Χαλάρα, Μαυρόκαμπος, Μελάς, Α.Αντώνιος, Ποιμενικό, Κώτας, Ανταρτικό, Βατοχώρι κ.ά., φέρουν ως τις μέρες μας, ανεξίτηλα τα σημάδια στους τοίχους και στις μνήμες των ανθρώπων που άφησε ο εμφύλιος σπαραγμός.

Θα ποδηλατήσουμε από το μοναστήρι στο Τσιρίλοβο (που αποτέλεσε καταφύγιο του Παύλου Μελά) μέχρι το χωριό Στάτιστα, όπου σκοτώθηκε και που σήμερα φέρει τ’ όνομά του. Ο Παύλος Μελάς αποτέλεσε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα και ο θάνατός του, στις 13 Οκτωβρίου 1904, τον ανέδειξε σε σύμβολο πατριωτισμού.

Η διαδρομή μας πέρα από την Ιστορία και τον πολιτισμό θα αποτελέσει και ένα μαγικό ταξίδι στην επιβλητική ομορφιά των λιμνών της περιοχής μας. Από την Λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς στην Μικρή και Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών. Ένας κόσμος που μέσα του “κλείνει” τον φυσικό πλούτο και την απόλυτη γαλήνη που κυριαρχούν σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονίας.

Χάρτης διαδρομής

Brevet Καστοριάς 2022 - Χωριά της Λήθης - Στα βήματα του Παύλου Μελά

Υψομετρικό διάγραμμα

Περιγραφή διαδρομής

Η διαδρομή ξεκινάει από το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς και κινείται περιμετρικά της χερσονήσου, περνώντας από σπουδαία αξιοθέατα της Καστοριάς, όπως το Ντολτσό, η Σπηλιά του Δράκου, η Ιερά Μονή Μαυριώτισσας για να φτάσουμε στην πλατεία Μακεδονομάχων.

1ο ΣΕ – Λιθιά

Αφήνοντας σιγά – σιγά την πόλη και να συνεχίσουμε παραλίμνια προς την Φωτεινή και την Λιθιά, όπου είναι το πρώτο σημείο ελέγχου.

Στην συνέχεια, με κατεύθυνση προς την Καστοριά περνάμε κοντά από το μοναστήρι του Αγ.Νικολάου (Τσιρίλοβο) που αποτέλεσε καταφύγιο και στρατηγείο του Παύλου Μελά και συνεχίζουμε μέσα απο την Κορησό προς Δισπηλιό, Μανιάκι, Κορομηλιά.

Η κίνησή μας συνεχίζει μέσα από το φαράγγι της Κορομηλιάς, δίπλα στον παραπόταμο του Λιβαδοπόταμου. Θα συναντήσουμε το χωριό Γάβρος στην είσοδό μας στα Κορέστεια – όπως ονομάζεται η περιοχή και ο κοντινός νεόκτιστος οικισμός – τα πλίνθινα χωριά, που αποτελούν σήμερα ένα οικιστικό σύνολο μοναδικό στην Ελλάδα με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Τα χωριά από τερακότα, βρίσκονται διάσπαρτα στην ήσυχη κοιλάδα του Λαδοπόταμου και ξεπροβάλλουν απρόσμενα μέσα από τα μικρά περιβόλια με τις φασολιές, βυθισμένα στη σιωπή, ερημωμένα πλήρως. Από τη Χαλάρα στον Μαυρόκαμπο και από εκεί στο χωριό Μελάς (Προηγούμενο όνομα Στάτιστα). Το χωριό μετονομάστηκε σε Μελά το 1929, στη μνήμη του ανθυπολοχαγού του πυροβολικού και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά, ο οποίος σκοτώθηκε στο χωριό, στις 13 Οκτωβρίου 1904.

2ο ΣΕ – Παύλος Μελάς

Εκεί μπροστά στο σπίτι που σκοτώθηκε και σήμερα στεγάζει το μουσείο του Παύλου Μελά θα είναι το επόμενό μας σημείο ελέγχου. Εκεί θα δείτε προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Καντζάκη, όπλα από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, στολές και φωτογραφίες Μακεδονομάχων.

Επιστρέφουμε στον Νέο Οικισμό για να ακολουθήσουμε ξανά τον δρόμο προς την Φλώρινα. Περνάμε από το χωριό Κώτας, Τρίγωνο και συναντάμε την διασταύρωση προς τις Πρέσπες.

Περνώντας το χωριό Λευκώνας θα στρίψουμε αριστερά κινούμενοι σε μια λωρίδα ανάμεσα στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Στο τέλος της, θα συναντήσουμε διασταύρωση και θα κινηθούμε δεξιά πρός Ψαράδες. Ανηφορίζοντας θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας επιβλητική η Μεγάλη Πρέσπα.

3ο ΣΕ – Ψαράδες

Ένας κατηφορικός δρόμος θα μας οδηγήσει στο γραφικό λιμανάκι των Ψαράδων. Εκεί είναι το τρίτο και τελευταίο μας σημείο ελέγχου. Εδώ μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε καφέ ή φαγητό.

Αφού σφραγίσουμε την κάρτα μας για τελευταία φορά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, που θα σας φέρει στην ίδια διασταύρωση με πριν, όπου τώρα ακολουθείτε τον δρόμο για Άγιο Αχίλλειο μια νησίδα που βρίσκεται στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας.

Στο νησάκι υπάρχουν αρκετές Βυζαντινές Εκκλησίες με σημαντικότερη την Τρίκλιτη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.

Φεύγουμε γεμάτοι εικόνες και αναμνήσεις και τα κατηφορικά χιλιόμετρα πλέον θα κάνουν την επιστροφή μας ευκολότερη. Ακολουθούμε τον δρόμο προς Καστοριά και τερματίζουμε στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.

Το φετινό μας Brevet είναι 204 χλμ με 2400 θετικά υψομετρικά και γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή εύκολης – μέτριας δυσκολίας.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ!

Αναμνηστικά εκδήλωσης

Με μεράκι και αγάπη για το ποδήλατο και τον τόπο μας ο Σύλλογός μας ετοιμάζει πάντα ξεχωριστά αναμνηστικά που θα δοθούν στους συμμετέχοντες.

Αναμνηστικό μετάλλιο
Δίπτυχη αναμνηστική κάρτα

  • Brevet Καστοριάς – Τα Χωριά της Λήθης

    Brevet Καστοριάς – Τα Χωριά της Λήθης

    Πριν 2 εβδομάδες, είχα επισκεφθεί την πόλη της Καστοριάς, εξαιτίας ενός νέου ποδηλατικού ε…
  • Brevets 2022 – Αναλυτική παρουσίαση

    Παραθέτουμε τα φετινά μπρεβέ, 90 τον αριθμό. Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ! Ημερομηνία…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Liège-Bastogne-Liège 2024 – Νίκη για Tadej Pogačar

Ο Tadej Pogačar κατέκτησε τη νίκη στο Liège-Bastogne-Liège 2024,με μια αποφασιστική επίθεσ…