Τα τελευταία χρόνια, οι τσάντες τύπου bikepacking έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες, λόγω της ευκολίας τοποθέτησης, του χαμηλού όγκου/βάρους κ.ο.κ.

Παρόλα αυτά, οι κλασσικές τσάντες εξακολουθούν να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μεταφέρουμε «βαρύ» εξοπλισμό, για πολυήμερες αποδράσεις.

Προϋποθέσεις

Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής:

Οι σχάρες ποδηλάτων διατίθενται σε πολλά διαφορετικά υλικά όπως αλουμίνιο, τιτάνιο, ατσάλι και ανθρακόνημα. Επιλέγουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο και ταιριάζει με τον προϋπολογισμό μας.

Σημείωση: Αν σκοπεύουμε να κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι σε εξωτικά εδάφη ή σε ανώμαλους δρόμους, χρησιμοποιούμε ατσάλι, καθώς μπορεί να επιδιορθωθεί οπουδήποτε μόνο με συγκόλληση.

Προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές του ποδηλάτου είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

Μερικά ποδήλατα έχουν βάσεις στήριξης, μερικά χρειάζονται κλιπ. Αν έχουμε ποδήλατο με δισκόφρενα σημαίνει να βρούμε μια σχάρα με μεγαλύτερο διάκενο από ό,τι αν είχαμε συμβατικά φρένα.

Εάν χρησιμοποιούμε ένα μικρότερο πλαίσιο, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η φτέρνα μας έχει αρκετό διάκενο και δεν θα αγγίζουμε την τσάντα σε κάθε χτύπημα. Τα ποδήλατα με τροχούς 29″ χρειάζονται διαφορετικές σχάρες από τα ποδήλατα 28″.

Με λίγα λόγια, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η σχάρα που πρόκειται να αγοράσουμε ταιριάζει στο ποδήλατό μας. Εάν δεν είμαστε 100% σίγουροι, κάνουμε τη σχετική ερώτηση στο κατάστημα που το αγοράσαμε.

Tubus

Μια από τις καλύτερες εταιρίες του χώρου, με «καθαρό» σχεδιασμό. Στην ιστοσελίδα τους, ισχυρίζονται ότι κάνουν απίστευτο αριθμό δοκιμών.

Πλευρικές δοκιμές, κάθετες δοκιμές, δοκιμές υπεριώδους ακτινοβολίας, δοκιμές ψεκασμού αλατιού και πολλά άλλα, ώστε μια σχάρα Tubus να αντέξει σε ακραίες συνθήκες.

Βάρος: 540 γρ.

Φόρτωση: 25 κιλά

Τιμή: 100€

Ortlieb

Η Ortlieb είναι ένας από τους πιο διάσημους κατασκευαστές τσαντών και φτιάχνει επίσης πολύ καλές σχάρες ποδηλάτων. Μια καλή επιλογή είναι το μοντέλο Rack Three, το οποίο είναι μια πολύ υψηλής ποιότητας πίσω σχάρα,  ειδικά σχεδιασμένη για τις τσάντες QL3 της Ortlieb.

Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από μια τυπική τσάντα με γάντζους αφαιρώντας απλώς τις τρεις βάσεις QL3 (με 1 κλειδί Άλεν). Η σχάρα διαθέτει επίσης θήκη για προαιρετικό πίσω φως.

Βάρος: 700 γρ.

Φόρτωση: 30 κιλά

Τιμή: 80€

Τopeak Explorer

Bike Touring – Οι καλύτερες σχάρες για το ποδήλατο μας

Η Topeak, ο διάσημος κατασκευαστής αξεσουάρ από την Ταϊβάν, φτιάχνει μερικές πολύ ωραίες πίσω σχάρες.

Ένα μοντέλο που προτείνουμε ονομάζεται Explorer. Γιατί; Πρώτον, οι ατσάλινοι βραχίονες είναι εύκαμπτοι, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε MTB, ποδήλατα τουρισμού και ακόμη και ποδήλατα τύπου gravel. Ο δεύτερος λόγος, είναι η καλύτερη σχάρα ποδηλάτου στην αγορά, σε σχέση ποιότητας/κόστους.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι στιβαρή γιατί έχει 3 σωλήνες σε κάθε πλευρά για να μεταφέρει το φορτίο, ενώ οι περισσότερες σχάρες έχουν μόνο 2. Διαθέτει επίσης πολύ ισχυρή βάση πίσω φώτων σε σύγκριση με τους περισσότερους ανταγωνιστές.

Βάρος: 820 γρ.

Φόρτωση: 26 κιλά

Τιμή: 50€

Thule Tour Rack

Νομίζω ότι το μοντέλο “Tour Rack” που προσφέρει η σουηδική εταιρεία Thule πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε λίστα με τις καλύτερες σχάρες ποδηλάτων, γιατί προσφέρει μια διαφορετική λύση από όλες τις άλλες.

Στην πραγματικότητα, δεν απαιτεί αντάπτορες πλαισίου για την τοποθέτηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε ένα MTB με πλήρη ανάρτηση, σε ένα αγωνιστικό hardtail MTB ή σε ένα ποδήλατο δρόμου ή σε οποιοδήποτε άλλο ποδήλατο στην αγορά.

Το Tour Rack μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως μπροστινή όσο και ως πίσω σχάρα.

Βάρος: 1.1 κιλά

Φόρτωση: 22 κιλά

Τιμή: 100€

Ibera

Bike Touring – Οι καλύτερες σχάρες για το ποδήλατο μας

Εάν δεν έχουμε μεγάλο προϋπολογισμό, θα πρέπει να σκεφτείτε τις σχάρες  Ibera. Λειτουργούν καλά και είναι πολύ προσιτές. Το PakRak Touring Carrier Plus+ είναι ρυθμιζόμενο για πλαίσια 26″–29″.

Βάρος: 820 γρ.

Φόρτωση: 25 κιλά

Τιμή: 40€

Tailfin

Bike Touring – Οι καλύτερες σχάρες για το ποδήλατο μας

Αν θέλουμε να κάνουμε το ταξίδι με το ακριβό μας ποδήλατο δρόμου από ανθρακόνημα, τότε πιθανότατα θέλουμε μια σχάρα ποδηλάτου που θα ήταν εξαιρετικά ελαφριά και όμορφη ταυτόχρονα.

Η βρετανική εταιρεία που ονομάζεται Tailfin, παράγει μια πίσω σχάρα με την ονομασία «X Serie». Είναι ο νικητής του βραβείου Red Dot Design Award. Διατίθεται σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές: Ανθρακόνημα, αλουμίνιο και συνδυασμός των δύο.

Μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε ποδήλατο και είναι εξαιρετικά εύκολο να τοποθετηθεί ή να αφαιρεθεί (σε 10΄΄) χάρη στα  ταχείας απελευθέρωσης. Ένα πραγματικό αριστούργημα!

Βάρος: από 330 γρ. (όλα άνθρακα) έως 480 γρ. (όλα κράμα)

Φόρτωση: 27 κιλά

Τιμή: Από 150€ μέχρι 324€

Καλές διαδρομές!

One Comment

  1. EddieK

    July 17, 2022 at 8:49 am

    Μια γνώμη για τις Racktime?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…