Ο Γύρος Γαλλίας 2022 ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, με μια ατομική χρονομέτρηση 13.2 χλμ. Η διαδρομή ήταν επίπεδη με μόνο ένα μικρό τεχνικό τμήμα. Ωστόσο, ο καιρός χάλασε τα σχέδια πολλών αθλητών.

Copenhague → Copenhague 13.2 Km

Ο Jérémy Lecroq (B&B Hotels-KTM) ήταν πρώτος και σημείωσε χρόνο 16:19. Ο χρόνος του βελτιώθηκε από τον Jack Bauer (BikeExchange-Jayco) σε 16:11.

Ο Bauer βρισκόταν στο καυτό κάθισμα έως ότου ο  Bauke Mollema (Trek-Segafredo) ήταν ο πρώτος που τερμάτισε με χρόνο 15:34. Ο Primož Roglič έκανε μια καλή προσπάθεια, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει στο χρόνο του Van der Poel με 15:33.

1ο εταπ – Κίτρινη για τον Yves Lampaert
 

Ο συναθλητής του Mollema, Mads Pedersen, είχε μια καλή προσπάθεια μπροστά στο κοινό του και έχασε μόνο 1΄΄ από τον Van der Poel στον τερματισμό, ο οποίος παρέμεινε στην κορυφή. Ακόμη και μετά τον τερματισμό του πρωταθλητή Ευρώπης Stefan Küng (Groupama-FDJ), ο Ολλανδός ήταν ακόμα στην καυτή θέση, καθώς ο Ελβετός αθλητής έχασε 10΄΄.

Έπειτα ήρθε η ώρα για την έναρξη του Παγκόσμιου πρωταθλητή Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), του Wout van Aert (Jumbo-Visma) και του Tadej Pogačar (UAE Emirates) που ήρθαν όλοι διαδοχικά. Κοντά στο ενδιάμεσο σημείο βρέθηκαν οι Ganna και Van Aert, με τον Βέλγο να είναι λίγο πιο γρήγορος από τον Ιταλό. Ωστόσο, ήταν και οι δύο κατά ένα κλάσμα πιο αργοί από τον Van der Poel. Ο Ganna τερμάτισε πρώτος και πήρε το δρόμο για την καυτή καρέκλα με χρόνο τερματισμού 15:27.

Ο Van Aert έδειξε ότι μπορούσε να είναι ακόμα πιο γρήγορος. Ο τελευταίος χρόνος του Ganna είχε μόλις αναρτηθεί όταν ο Βέλγος τερμάτισε με 15:22. Ο Pogačar, νικητής των δύο τελευταίων Tour, στριμώχτηκε μεταξύ Van Aert και Ganna με χρόνο 15:24.

Το πρώτο μέρος της χρονομέτρησης ολοκληρώθηκε στη βροχή, αλλά στα μισά η βροχή σταμάτησε, αλλά οι δρόμοι ήταν ακόμα βρεγμένοι. Ο Christophe Laporte, συναθλητής του Van Aert, σημείωσε τον ταχύτερο ενδιάμεσο χρόνο. Ο Γάλλος φαινόταν καθ’ οδόν προς την έκπληξη, ώσπου σε μια αριστερή στροφή το ποδήλατό του γλίστρησε.

Ο Adam Yates ήταν ο τελευταίος από τα φαβορί που ξεκίνησε. Ο αθλητής της  INEOS Grenadiers ολοκλήρωσε μια σταθερή χρονομέτρηση. Λίγο αργότερα, ο Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) φαινόταν να πετάει. Ο δύο φορές πρωταθλητής Βελγίου ήταν λίγο πιο αργός από τον Van Aert στο ενδιάμεσο σημείο, αλλά αναπάντεχα ανέτρεψε τα δεδομένα στον τερματισμό. Ο 31χρονος τερμάτισε σε 15:17, 4΄΄ πιο γρήγορα από τον Van Aert και πήρε το προβάδισμα.

Αποτελέσματα 1ου εταπ:

1. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl in 15:17
2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma at 0:05
3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:07
4. Filippo Ganna (Ita) INEOS Grenadiers at 0:10
5. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck at 0:13
6. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo 0:15
7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma
8. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 0:16
9. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 0:17
10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious at 0:20.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl in 15:17
2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma at 0:05
3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:07
4. Filippo Ganna (Ita) INEOS Grenadiers at 0:10
5. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck at 0:13
6. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo at 0:15
7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma
8. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 0:16
9. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo at 0:17
10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious at 0:20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …