Στο τέλος μιας χαοτικής ημέρας στα λιθόστρωτα της βόρειας Γαλλίας, το γκρουπ των αποσπασμένων πάλεψε για τη νίκη. Ο Simon Clarke τερμάτισε 1ος ,  καθώς ο Wout van Aert κράτησε την κίτρινη φανέλα με προβάδισμα 13΄΄, ενώ η ομάδα του είχε τη χειρότερη μέρα της στον Γύρο της Γαλλίας 2022.

Lille → Arenberbg, 157 Km

Η πρώτη σοβαρή απόσπαση ήρθε από τον Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), ο οποίος επιτέθηκε μαζί με τους Magnus Cort (EF Education-EasyPost) και Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). Ακόμα 3 ενώθηκαν μαζί τους, οι Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) και Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM).

Το ενδιάμεσο σπριντ ήταν νωρίς στη σκηνή και ο Van der Hoorn ήταν πρώτος. Το πελοτόν κράτησε την ταχύτητα ψηλά, κυρίως για να αποφύγει προβλήματα. Αυτό δεν λειτούργησε για τον Van Aert, ο οποίος είχε πτώση σε κυκλικό κόμβο. Στην προσπάθεια επιστροφής στο πελοτόν, παραλίγο να τρακάρει καθώς απέφευγε ελάχιστα το αυτοκίνητο της ομάδας DSM. Εν τω μεταξύ, το γκρουπ των 6 είχε διαφορά 4΄, καθώς πλησίαζαν τα λιθόστρωτα.

Το πελοτόν βρισκόταν 3:15΄΄ πίσω από τους αποσπασμένους, στο 1ο τομέα με λιθόστρωτο (τομέας 11) με τους Primoz Roglič και Tadej Pogačar μπροστά. Η Quick-Step Alpha Vinyl ανέβασε το ρυθμό, «τεντώνοντας» το πελοτόν. Οι Peter Sagan, Alexander Kristoff, Louis Meintjes και Florian Sénéchal αντιμετώπισαν προβλήματα. Το γκρουπ των 6 διατηρούσε μια διαφορά 2:30΄΄, κάτι που τους έδινε ελπίδες για νίκη στο εταπ.

Οι Mathieu van der Poel και Fabio Jakobsen είχαν μια κακή μέρα, χάνοντας και οι 2 επαφή με το πελοτόν. Επικράτησε χάος στα τελευταία 36 χλμ για την ομάδα Jumbo-Visma, επειδή ο Jonas Vingegaard έπρεπε να αλλάξει ποδήλατο. Πήρε το ποδήλατο του Nathan Van Hooydonck, αλλά ήταν πολύ μεγάλο. Αυτό δημιούργησε μια τρελή κατάσταση, γιατί ο Kruijswijk και ο Benoot έπρεπε επίσης να κατέβουν από το ποδήλατό τους. Ο Van Aert επέστρεψε στη συνέχεια για να βοηθήσει τον Vingegaard.

Τα καλά νέα για την Jumbo-Visma ήταν ότι ο Roglič και ο Laporte βρίσκονταν στο πελοτόν, μετά την πτώση τους στον 4ο τομέα με τα λιθόστρωτα.

Οι Van der Hoorn, Cort, Powless, Boasson Hagen και Clarke είχαν διαφορά 1΄στο γκρουπ του Pogačar, στο δύσκολο τμήμα του Sars-et-Rosières (4 αστέρια). Ο Vingegaard έμεινε 50΄΄ πίσω και ο Roglič περίπου 1΄ αργότερα. Το γκρουπ του Vingegaard είχε κολλήσει στο 1΄, αλλά η ζημιά για τον Roglič απείλησε να είναι μεγαλύτερη από 2΄. Στο μπροστινό μέρος ο ρυθμός αυξήθηκε, έτσι ώστε ο Pogačar και ο Stuyven να μην μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο στα τελευταία 15 χλμ.

5ο εταπ – Νίκη για Clarke, πτώση για Roglič
 

Στα τελευταία 6 χλμ, ο Cort έχασε επαφή από τους υπόλοιπους 4, οι οποίοι συνέχισαν να μάχονται για τη νίκη. Ο Powless επιτέθηκε λίγο πριν το τελευταίο χλμ, αλλά έχασε τη δύναμή του και τραβήχτηκε πίσω από τον Boasson Hagen. Πήρε μαζί του τους  Clarke και Van der Hoorn, οι οποίοι πάλεψαν στο σπριντ. Ο Ολλανδός φαινόταν να είναι έτοιμος για τη νίκη, αλλά ο Αυστραλός ήταν λίγο πιο γρήγορος.

Πίσω, οι Van Aert και Laporte, μαζί με μερικές άλλες ομάδες των φαβορί, κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά για τον Vingegaard από τον Pogačar. Πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού 51΄΄ πίσω από τον Clarke, ενώ στα 13΄΄ ακολούθησε το πελοτόν με τους Vingegaard και Van Aert.

Το γκρουπ του Roglič πέρασε τη γραμμή στα 2:59΄΄. Έχασε περισσότερα από 2΄ από τον Pogaćar σε αυτό το χαοτικό εταπ με το λιθόστρωτο στο Wallers-Arenberg. Ο μόνος μεγάλος απών ήταν ο Jack Haig, ο οποίος είχε πτώση μαζί με τον Roglič.

5ο εταπ – Νίκη για Clarke, πτώση για Roglič

Αποτελέσματα 5ου εταπ:

1. Simon Clarke (Aus) Israel-Premier Tech in 3:13:35
2. Taco van der Hoorn (Ned) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
3. Edvald Boasson Hagen (Nor) TotalEnergies at 0:02
4. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost at 0:04
5. Magnus Cort (Den) EF Education-EasyPost at 0:30
6. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo at 0:51
7. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
8. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Deceuninck at 1:04
9. Fabio Jakobsen (Ned) Quick-Step Alpha Vinyl
10. Luca Mozzato (Ita) B&B Hotels-KTM.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma in 16:17:22
2. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost at 0:13
3. Edvald Boasson Hagen (Nor) TotalEnergies at 0:14
4. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:19
5. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl at 0:25
6. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo at 0:36
7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 0:40
8. Adam Yates (GB) INEOS Grenadiers at 0:48
9. Thomas Pidcock (GB) INEOS Grenadiers at 0:49
10. Geraint Thomas (GB) INEOS Grenadiers at 0:50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Liège-Bastogne-Liège 2024 – Νίκη για Tadej Pogačar

Ο Tadej Pogačar κατέκτησε τη νίκη στο Liège-Bastogne-Liège 2024,με μια αποφασιστική επίθεσ…