Όταν ιδρώνουμε, χάνουμε ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υγεία και την απόδοση μας, αλλά το πιο πολυσυζητημένο είναι σίγουρα το νάτριο.

Πώς λειτουργεί το νάτριο;

Το νάτριο παίζει ρόλο στην ισορροπία των υγρών, στην απορρόφηση νερού, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη σύσπαση των μυών. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε να πάει λάθος.

Ευτυχώς, το σώμα έχει αυστηρούς ορμονικούς μηχανισμούς ελέγχου που φροντίζουν τις διακυμάνσεις στην πρόσληψη νατρίου. Η άσκηση δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις σε αυτά τα συστήματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η πρόσληψη νατρίου μπορεί να επηρεάσει την άσκηση.

Επηρεάζει τις μυϊκές κράμπες;

Το νάτριο εμπλέκεται στις μυϊκές συσπάσεις και πολλοί πιστεύουν ότι η απώλεια νατρίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες. Δυστυχώς, οι μυϊκές κράμπες που προκαλούνται από την άσκηση είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση:

  • Ζεστό έναντι ψυχρού κλίματος
  • Κατάσταση μυών
  • Ένταση και διάρκεια της άσκησης
  • Κατάσταση ενυδάτωσης
  • Κατάσταση ηλεκτρολυτών

Γνωρίζουμε ότι οι κράμπες συμβαίνουν πιο συχνά σε ζεστά κλίματα και αργότερα κατά την άσκηση, όταν οι πιθανότητες για αφυδάτωση και απώλειες νατρίου είναι μεγαλύτερες. Αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να οριστεί πόσο ρόλο παίζει το νάτριο – εάν υπάρχει.

Αυξάνει την απορρόφηση νερού;

Είναι αποδεδειγμένο ότι η προσθήκη μικρής ποσότητας γλυκόζης στο νερό βοηθά σημαντικά το σώμα σας να την απορροφήσει. Γι’ αυτό τα αθλητικά ποτά είναι γλυκά και συνήθως περιέχουν περίπου 6% ζάχαρη.

Κάτι παρόμοιο υποστηρίζεται και για το νάτριο. Δυστυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι παρόλο που το νάτριο μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση, το αποτέλεσμα είναι πολύ μικρό, σχεδόν ασήμαντο. Ωστόσο, το νάτριο μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση με διαφορετικό τρόπο.

Βοηθά στην ενυδάτωση και στην αίσθηση δίψας

Μια μικρή ποσότητα νατρίου μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, δίνοντας σε ένα ρόφημα καλύτερη γεύση. Το νάτριο επηρεάζει επίσης τη δίψα. Αυξάνει την ωσμωτικότητα, τη συγκέντρωση μετάλλων στο αίμα, η οποία προκαλεί απόκριση δίψας.

Και τα δύο αυτά αποτελέσματα καθιστούν πιο πιθανό να πίνουμε περισσότερο νερό, κάτι που από μόνο του μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Πόσο νάτριο λοιπόν πρέπει να καταναλώνουμε; Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ποσότητα, 400-500 mg νατρίου ανά λίτρο νερού για να κάνει ένα ρόφημα πιο εύγευστο. Αν ξεπεράσουμε τα 1.000 mg ανά λίτρο, θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπενθύμιση: Υπάρχουν και άλλα συμπληρώματα που περιέχουν νάτριο, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιούμε δισκία αλατιού, θα αυξήσουν υπερβολικά την ωσμωτικότητα και θα χαθεί η επίδραση ενός προσεκτικά ισορροπημένου αθλητικού ροφήματος.

Βοηθά στην κατακράτηση νερού

Το νάτριο είναι το κλειδί για την αποθήκευση του νερού που πίνετε στο σώμα. Θεωρητικά, η αύξηση της πρόσληψης αλατιού και νερού ώρες πριν από έναν αγώνα σε ζεστό κλίμα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση ενυδάτωσης στην αρχή.

Μπορεί αυτό να βελτιώσει την απόδοση και να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα; Και τι κάνουμε για την αναπλήρωση του νατρίου που χάνουμε, ενώ ιδρώνουμε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…