Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Θέλετε να κυκλοφορείτε με το ποδήλατο, το ηλεκτρικό ποδήλατο ή το πατίνι για δουλειές, μαθήματα, ψώνια, βόλτες αλλά διστάζετε γιατί φοβάστε «μην σας φάνε λάχανο»; Δεν είστε μόνες, δεν είστε μόνοι. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ποδηλάτες από έντεκα πόλεις της Ελλάδας ενώνουν τις φωνές τους και κατεβαίνουν στους δρόμους.

Ζητούν υποδομές για να κινούνται με ασφάλεια.

Ζητούν να μπει η χαρά του ποδηλάτου στη ζωή όλων.

Και ζητούν κυρίως κάτι που ακούγεται γραφειοκρατικό, αλλά είναι η βάση όλων: Την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο.

Όλες οι χώρες που αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τη βιώσιμη κινητικότητα και σέβονται τους πολίτες τους έχουν τέτοια στρατηγική, ορισμένες εδώ και χρόνια. Χώρα με Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο σημαίνει χώρα που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αύξηση της ποδηλατικής μετακίνησης και όχι για ασύνδετα και άσχετα έργα “βιτρίνας”. Η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο θα μετρούσε ποια είναι η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην Ελλάδα σήμερα και θα έθετε στόχους για την αύξησή της τα επόμενα χρόνια.

Το αρμόδιο υπουργείο είναι το Υπουργείο Μεταφορών.

Κάπου στα συρτάρια του Υπουργείου Μεταφορών έχει κλειδωθεί το σχέδιο της Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο, που είναι έτοιμη εδώ και δύο χρόνια και παραμένει όμηρος εκείνων που θεωρούν σωστό να ξοδεύουμε μια περιουσία για βενζίνη καθηλωμένοι στην κίνηση, ενώ μπορούμε να κινούμαστε ευχάριστα με το ποδήλατο.

Όμηρος εκείνων που θεωρούν αδιάφορο το ότι μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες σκοτώνονται και τραυματίζονται λόγω έλλειψης υποδομών.

Όμηρος εκείνων που δήθεν ενδιαφέρονται για την κλιματική κρίση και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά η μόνη λύση που προτείνουν είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οτιδήποτε έχει κερδηθεί για το ποδήλατο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια – η είσοδος ποδηλάτων στο μετρό, οι λιγοστοί ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν, αυτοί που δρομολογούνται π.χ. στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής- έχει κερδηθεί επειδή κάποιοι μπαίνουν στον κόπο να το ζητήσουν. Εσείς που ακούτε και θα θέλατε πολύ να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στην περιοχή σας πρέπει να ξέρετε ότι αν δεν εμφανιστείτε, για αυτούς που αποφασίζουν είναι σαν να μην υπάρχετε.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου οι ποδηλάτες υπάρχουν. Και θέλουν περισσότερα.

Πόλεις που συμμετέχουν:

Αθήνα – Πλατεία Συντάγματος, ώρα 11:00 πμ – Διοργανωτής: Ποδηλαττική Κοινότητα

Κατερίνη – Πλατεία Ελευθερίας, ώρα 10.45 πμ – Διοργανωτής: Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας

Μυτιλήνη – ΠΛατεία Σαπφούς, ώρα 18:00 μμ – Διοργανωτής: Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου

Κέρκυρα -Πεντοφάναρο, Λιστόν, ώρα 11:00 πμ – Διοργανωτής: Σύλλογος Ορθοπεταλιά Κέρκυρας

Κάρυστος – Πλατεία Αμαλίας, ώρα 11:00 πμ – Διοργανωτής: Karystos Bikes

 

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (E.O.A.Π)

Με σκοπό την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στο πλαίσιο μιας βιώσιμης πολιτικής για τις αστικές και περιαστικές μετακινήσεις στην Ελλάδα, και σε συνέχεια κοινών δράσεων ήδη από το 2016, μεταξύ της «Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας» με έδρα την Κατερίνη, του «Συλλόγου Αστικών Ποδηλατών Αττικής – Ποδηλαττική Κοινότητα» με έδρα την Αθήνα, του «Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – Π.Α.Σ.Θ.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και του «Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου» με έδρα τη Μυτιλήνη και με την οικονομική στήριξη της European Cyclists Federation (ECF) μέσω του προγράμματος LEADERSHIP, στο οποίο συμμετείχε η Ποδηλαττική Κοινότητα, ιδρύθηκε στα τέλη του 2020 σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ποδηλατική μετακίνηση στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας, η Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (E.O.A.Π).

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ιστοσελίδα: www.eoap.org.gr

Facebook: https://www.facebook.com/HellenicFederationOfUrbanCycling

Ηλ. ταχυδρομείο: info@eoap.org.gr

Τηλ: Παναγιώτης Πιτσιλός: 6958053132

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…