Μετά την εκκίνηση στο Bilbao στις 1/07/2023 και το Grand Depart στη Χώρα των Βάσκων, ο αγώνας κατευθύνεται στα Γαλλικά Πυρηναία πριν πάρει το δρόμο του βόρεια με εταπ που τερματίζουν στο Μπορντό και στη Λιμόζ.

Ένας υπέροχος τερματισμός κορυφής στο Puy de Dôme κλείνει την 1η εβδομάδα πριν ο αγώνας ταξιδέψει ανατολικά προς τις Άλπεις. Την Ημέρα της Βαστίλης το εταπ θα τερματίσει στην κορυφή του Grand Colombier προτού πραγματοποιηθούν τερματισμοί στις Άλπεις, στο Morzine, St-Gervais Mont Blanc και Courchevel.

Μετά τη 2η ημέρα ανάπαυσης, μια ορεινή χρονομέτρηση από το Passy στο Combloux θα είναι ο μοναδικός αγώνας χρονομέτρησης στην έκδοση του 2023. Στη συνέχεια, ο αγώνας κατευθύνεται βόρεια για άλλη μια φορά πριν από το συνηθισμένο τελικό εταπ στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

1ο εταπ: Μπιλμπάο – Μπιλμπάο (Ισπανία)

Ένα σιρκουϊ γύρω από το Μπιλμπάο είναι απόλαυση των δυναμικών αθλητών, με περισσότερη ανάβαση από ό,τι έχουμε συνηθίσει την πρώτη μέρα του αγώνα.

Δύο μικρές αναβάσεις με κλίσεις έως και 15% θα μπορούσαν να προσφέρουν την τέλεια πλατφόρμα για αθλητές όπως ο Alaphilippe, ο Van Aert ή ο Van der Poel για να αρπάξουν την πρώτη κίτρινη φανέλα.

2ο εταπ: Vitoria-Gasteiz – San Sebastian (Ισπανία)

Στα 209 χλμ., αυτό το εταπ είναι το μεγαλύτερο του φετινού αγώνα.

Η ανάβαση στο Jaizkibel είναι κοντά στο τέλος του εταπ, πριν από τον τερματισμό στο Σαν Σεμπαστιάν, που ήταν η πρώτη ισπανική πόλη που φιλοξένησε το Tour το 1949.

3ο εταπ: Amorebieta-Etxano (Ισπανία) – Bayonne

Η 3η και τελευταία μέρα στην Ισπανία ξεκινάει κατά μήκος της ακτής, περνώντας πίσω από το Σαν Σεμπαστιάν πριν περάσουν τα σύνορα στη Γαλλία, όπου οι σπρίντερ θα έχουν την ευκαιρία για νίκη στη Μπαγιόν.

4ο εταπ: Dax – Nogaro

Άλλη μια μέρα για τους σπρίντερ, μια ευκαιρία για τον αγώνα (πιθανώς) να πάρει μια ανάσα μετά από ένα ξέφρενο Basque Grand Depart, αλλά όσοι κοιτάζουν την πράσινη φανέλα θα θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς.

5ο εταπ: Pau – Laruns

Το 5ο εταπ ξεκινά στο Pau πριν ο αγώνας αντιμετωπίσει τα Πυρηναία, φτάνοντας μέχρι το Col de Soudet (1.540 m) και το Col de Marie Blanque (1.035 m) πριν από την κατάβαση στην κοιλάδα για τον τερματισμό στο Laruns.

6ο εταπ: Tarbes – Cauterets Cambasque

Η 2η μέρα στα Πυρηναία ξεκινά στο Tarbes και κατευθύνεται προς δύο από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αναβάσεις στον Γύρο – το Col d’Apsin (1.409 m) και το Tourmalet (2.115 m) πριν από την αναχώρηση μέχρι τη γραμμή τερματισμού στο Cauterets-Cambasque. (1.355 μ.).

7ο εταπ: Mont-de-Marsan – Bordeaux

Μια ανάσα μετά τα Πυρηναία καθώς ο αγώνας κατευθύνεται βόρεια, μια πιθανή μέρα για τους σπρίντερ που τερματίζουν στο Bordeaux.

Είναι εδώ που ο Mark Cavendish θα πάρει τη νίκη Νο 35;

8ο εταπ: Libourne – Limoges

Μετά από 35 χρόνια απουσίας, μια επιστροφή στο Libourne για την αρχή του 8ου εταπ, προτού το πελοτόν κατευθυνθεί προς τα ανατολικά για ένα άλλο πιθανό ομαδικό σπριντ στη Λιμόζ.

9ο εταπ: Saint-Léonard-de-Noblat- Puy de Dôme

Αναλυτική παρουσίαση Tour de France 2023

Με το εταπ της Κυριακής, στα 3.600 μ υψομετρικά, το Tour de France επιστρέφει τελικά στο Puy de Dôme για έναν εντυπωσιακό τερματισμό κορυφής.

Στα 1.415 m, η ανάβαση έχει μήκος 13,3 km με μέση κλίση 7,7% και τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα μέχρι τη γραμμή είναι πάνω από 9%.

10ο εταπ: Vulcania (St-Ours-les-Roches) – Issoire

Μετά την 1η μέρα ανάπαυσης στο Clermont-Ferrand, μια διαδρομή από τη Vulcania προς το Issoire προσφέρει μια μέρα ιδανική για τους αποσπασμένους.

11ο εταπ: Clermont-Ferrand – Moulins

Επιστροφή στο Clermont-Ferrand, μια άλλη μέρα για τους σπρίντερ με 3 μικρές αναβάσεις πριν από ένα αναμενόμενο σπριντ στο Moulins.

12ο εταπ: Roanne – Chiroubles ou Belleville-en-Beaujolais

Μια λοφώδης μέρα, με το Col de la Croix Montmain και το Col de la Croix Rosier πριν από τον τερματισμό στο Belleville-en-Beaujolais.

13ο εταπ: Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier

Η Ημέρα της Βαστίλης ξεκινά στη μεσαιωνική πόλη Châtillon-Sur-Chalaronne και κορυφώνεται στην κορυφή του Grand Colombier (1.501 m), το οποίο έχει μήκος 17,4 km με μέση κλίση 7,1%, με μέγιστες κλίσεις στα 9% που εμφανίζονται σποραδικά κατά την άνοδο.

14ο εταπ: Annemasse – Morzine

Αναλυτική παρουσίαση Tour de France 2023

Κατευθυνόμαστε προς τις Άλπεις με περισσότερα από 4.200 μ υψομετρικών στις 4 κατηγοριοποιημένες αναβάσεις της ημέρας – το Col de Cou, το Col du Feu, το Col de la Ramaz και το Col de Joux Plane πριν από την κατάβαση στο Morzine.

15ο εταπ: Les Gets – Saint-Gervais Mont-Blanc

Αναλυτική παρουσίαση Tour de France 2023

Ακόμα ένα σκληρό εταπ, με 4.300 μ υψομετρικά, με 3 κατηγοριοποιημένες αναβάσεις πριν από τον τερματισμό της κορυφής στο Saint-Gervais Mont Blanc.

16ο εταπ: Passy – Combloux (ITT)

Μετά τη 2η μέρα ανάπαυσης κάτω από το Mont Blanc ακολουθεί η μοναδική ατομική χρονομέτρηση 22 χλμ του φετινού αγώνα.

Από το Passy, ​​ο δρόμος ανηφορίζει προς το Côte des Soudans πριν από την ταξινομημένη ανάβαση του Côte de Domancy, με 2,5 km στο 9,4%, με τη διαδρομή να συνεχίζει ανηφορικά μέχρι τον τερματισμό στο Combloux.

17ο εταπ: Saint-Gervais Mont-Blanc – Courchevel

Αναλυτική παρουσίαση Tour de France 2023

Το 17ο εταπ ξεκινά από το Saint-Gervais Mont-Blanc, και συνεχίζει στα Col des Saisies (1.650 m), Cormet de Roselend (1.968 m) και Côte de Longefoy (1.174 m) πριν το Col de la Loze (2.304 m), πριν τον τερματισμό στο Courchevel.

18ο εταπ: Moûtiers – Bourg-en-Bresse

Η διαδρομή περνάει από την κοιλάδα στο Moutiers, μέσα από ποτάμια και λίμνες μέχρι το Bourg-en-Bresse.

Μια ανταμοιβή για τους εναπομείναντες σπρίντερ μετά από όλα τα βουνά.

 19ο εταπ: Moirans-en-Montagne – Poligny

Εάν τα πόδια των αθλητών θα νοιώθουν «ξύλινα» σε αυτό το σημείο, το Tour έχει τοποθετήσει εύστοχα την έναρξη του εταπ στο Moirans-en-Montagne, την πρωτεύουσα των ξύλινων παιχνιδιών.

Άλλη μια μέρα για τους σπρίντερ που τερματίζουν στο Poligny, παρά τους λίγους λόφους, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται βόρεια προς το Παρίσι.

20ο εταπ: Belfort – Le Markstein

Αναλυτική παρουσίαση Tour de France 2023

Η τελευταία μέρα πριν από το εταπ στη γαλλική πρωτεύουσα. Ξεκινώντας από το Belfort, οι αθλητές θα αντιμετωπίσουν το Ballon d’Alsace (1.173 μ.) πριν από 4 κατηγοριοποιημένες αναβάσεις, παρέχοντας τις τελευταίες ευκαιρίες σε οποιονδήποτε να προσπαθήσει να διαταράξει τη ΓΚ.

21ο εταπ: St-Ouentin-en-Yvelines – Paris Champs-Élysées

Θα σερβιριστεί σαμπάνια και θα ληφθούν εορταστικές φωτογραφίες στο δρόμο για τα Ηλύσια Πεδία, όπου ένας σπρίντερ θα πάρει τη νίκη στο τελικό στάδιο και θα στεφθεί η κίτρινη φανέλα.

1 July – Stage 1: Bilbao – Bilbao (Spain)
2 July – Stage 2: Vitoria-Gasteiz – San Sebastian (Spain)
3 July – Stage 3: Amorebieta-Etxano (Spain) – Bayonne
4 July – Stage 4: Dax – Nogaro
5 July – Stage 5: Pau – Laruns
6 July – Stage 6: Tarbes – Cauterets Cambasque
7 July – Stage 7: Mont-de-Marsan – Bordeaux
8 July – Stage 8: Libourne – Limoges
9 July – Stage 9: Saint-Léonard-de-Noblat- Puy de Dôme
10 July – Rest day 1: Clermont-Ferrand
11 July – Stage 10: Vulcania (St-Ours-les-Roches) – Issoire
12 July – Stage 11: Clermont-Ferrand – Moulins
13 July – Stage 12: Roanne – Chiroubles ou Belleville-en-Beaujolais
14 July – Stage 13: Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier
15 July – Stage 14: Annemasse – Morzine
16 July – Stage 15: Les Gets – Saint-Gervais Mont-Blanc
17 July – Rest day 2: Saint-Gervais Mont-Blanc
18 July – Stage 16: Passy – Combloux (ITT)
19 July – Stage 17: Saint-Gervais Mont-Blanc – Courchevel
20 July – Stage 18: Moûtiers – Bourg-en-Bresse
21 July – Stage 19: Moirans-en-Montagne – Poligny
22 July – Stage 20: Belfort – Le Markstein
23 July – Stage 21: St-Ouentin-en-Yvelines – Paris Champs-Élysées

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Trans Pyrenees No3 – Βίντεο

Κάθε χρόνο, η ιστορία του να διασχίζεις τα Πυρηναία, να κυλάς με την μεταβλητότητα του κλί…