Η 78η διοργάνωση του ισπανικού Grand Tour θα εκκινήσει στη Βαρκελώνη το Σάββατο 26 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στη Μαδρίτη στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο αγώνας θα επισκεφθεί 3 χώρες, κατά τη διάρκεια των 3 εβδομάδων: Ισπανία, Ανδόρα και Γαλλία. Τα 21 εταπ θα περιλαμβάνουν 12 ολοκαίνουργιες διαδρομές και 8 νέους τερματισμούς.

Οι ποδηλάτες θα αντιμετωπίσουν 10 ορεινούς τερματισμούς, 5 από τους οποίους είναι νέοι για τη La Vuelta, 2 χρονομετρήσεις, 7 ορεινά εταπ, 6 ενδιάμεσα εταπ, 4 επίπεδα εταπ και 2 επίπεδα εταπ με τερματισμούς μεγάλου υψομέτρου.

Ο αγώνας

Για 2η φορά στην ιστορία της, ο ισπανικός αγώνας θα εκκινήσει από τη Βαρκελώνη. Η πόλη θα φιλοξενήσει μια ομαδική χρονομέτρηση ως το 1ο της εταπ, ενώ το 2ο εταπ θα αναχωρήσει από το Mataró και θα τερματίσει ξανά στη Βαρκελώνη, μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο Lluís Companys.

«Όταν κοιτάξαμε τη Βαρκελώνη, λάβαμε υπόψη τέσσερις βασικούς πυλώνες που καθορίζουν την πόλη και ταιριάζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία της La Vuelta: αθλητισμός, βιωσιμότητα, παράδοση και καινοτομία.

Ως μια μεγάλη ποδηλατική διοργάνωση, αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς», δήλωσε ο Javier Guillén, Γενικός Διευθυντής της La Vuelta.

1η εβδομάδα

Μετά τα πρώτα 2 εταπ στη Βαρκελώνη, το πελοτόν θα κατευθυνθεί στη συνέχεια στην Ανδόρα από τη Súria για να γνωρίσει την 1η ορεινή διαδρομή του αγώνα.Το Πριγκιπάτο θα φιλοξενήσει τον πρώτο ολοκαίνουργιο τερματισμό σε μεγάλο υψόμετρο με μια ανάβαση στο Arinsal.Οι αναβάτες θα κοιμηθούν στην Ανδόρα πριν κατευθυνθούν νότια από την Ανδόρα Λα Βέγια προς την Ταραγόνα για να ολοκληρώσουν το αρχικό ταξίδι της Καταλανίας και της Ανδόρας του αγώνα.

La Vuelta 2023 - Παρουσίαση

Η Αυτόνομη Κοινότητα της Βαλένθια θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη φάση της La Vuelta.

Οι αναβάτες θα διασχίσουν την επαρχία Castellón σε μια διαδρομή στο μέσο του βουνού μεταξύ Morella και Burriana. Η τοποθεσία Castellón La Vall d’Uixó θα είναι το σημείο εκκίνησης για το επόμενο στάδιο, με κατεύθυνση προς το Teruel, με την τελική ανάβαση στο Observatorio Astrofísico de Javalambre ως το κύριο αξιοθέατο της ημέρας.

Το 1ο επίπεδο ετάπ του αγώνα θα πραγματοποιηθεί την 7η ημέρα, με έναν τερματισμό που θα ωφελήσει τους σπρίντερ στο Oliva.

La Vuelta 2023 - Παρουσίαση

Στη συνέχεια, το πελοτόν θα αποχαιρετήσει την Αυτόνομη Κοινότητα της Βαλένθια με έναν τερματισμό κατά μήκος της Costa Blanca, σε μια κορυφή που είναι ήδη γνωστή στους αθλητές: Xorret de Catí.

Ως τελευταία πρόκληση για το τέλος της εβδομάδας πριν από την ημέρα ανάπαυσης, η Περιφέρεια της Μούρθια θα υποβάλει τους αναβάτες σε δοκιμασία με ένα στάδιο που ξεκινά από την ακτή, στην Καρθαγένη, με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα προς τη γραμμή τερματισμού στο Caravaca de la Cruz.

2η εβδομάδα

Η 2η εβδομάδα των αγώνων θα ξεκινήσει στην επαρχία της Βαγιαδολίδ με ατομική χρονομέτρηση 25 χλμ.

Στη συνέχεια, το πελοτόν θα συνεχίσει τη διαδρομή του προς τη Δύση της Castilla y León, προκειμένου να επισκεφθεί τη Laguna Negra στη Vinuesa.

Η Σαραγόσα θα προσφέρει στους σπρίντερ μια τελευταία ευκαιρία πριν κατευθυνθούν στα Πυρηναία για δύο απαιτητικές ορεινές διαδρομές: Aubisque και Tourmalet πρώτα και Issarbe, Larrau και Larra-Belagua τη δεύτερη μέρα – 2 εταπ που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα.

Η Παμπλόνα και Λεκουνμπέρι θα φιλοξενήσουν το εταπ πριν από τη 2η και τελευταία ημέρα ανάπαυσης.

«Τα βουνά αποτελούν μέρος του DNA της La Vuelta και θα κάνουν την έκδοση του 2023 πολύ συναρπαστική, για άλλη μια φορά», είπε ο Guillén. «Το Tourmalet θα είναι ορόσημο στην ιστορία του αγώνα μας και θα είναι ο μεγάλος κολοσσός της φετινής χρονιάς, μαζί με το Angliru. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για νέες κορυφές για να επιδείξουμε σπουδαία ποδηλασία και σε αυτήν την αναζήτηση ανακαλύψαμε νέους τελικούς στο Larra-Belagua, το Cruz de Linares και το Bejes και ορεινά περάσματα όπως το Larrau και το Issarbe», εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του αγώνα.

3η εβδομάδα

Ο απαιτητικός χαρακτήρας του αγώνα δεν θα μειωθεί την τελευταία εβδομάδα των αγώνων καθώς, μετά τον πρωτόγνωρο τελικό σε μεγάλο υψόμετρο στο Bejes, θα είναι ο κολοσσός της La Vuelta, το L’Angliru. Το Πριγκιπάτο της Αστούριας θα είναι, για άλλη μια φορά, ο κριτής του αγώνα με τον πρωτόγνωρο τελικό του σε μεγάλο υψόμετρο στο Cruz de Linares, όπως συνέβη το 2022 με το Colláu Fancuaya.

Ο Καστιλιάνικος άνεμος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο δρόμο προς το Ίσκαρ, δίνοντας την ευκαιρία στους σπρίντερ πριν φτάσουν στη Μαδρίτη.

Το προτελευταίο εταπ θα διεξαχθεί στη λεκάνη της Guadarrama σε μια «κλασική» μορφή εταπ, με 10 αναβάσεις 3ης κατηγορίας που θα καθορίσουν τον τελικό γενικό νικητή της La Vuelta, πριν από τον παραδοσιακό τελικό στη Μαδρίτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πρόγραμμα επιθεώρησης Shimano και στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα επιθεώρησης και αντικατάστασης για δισκοβραχίονες Hollowtech II 11 ταχυτήτων …