Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία και οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν μερικά κιλά,μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλη τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανακάλυψαν ότι τα αμύγδαλα μπορεί να είναι απλώς ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

Τα αμύγδαλα επηρεάζουν θετικά τις ορμόνες μας

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, εξέτασε την επίδραση των αμυγδάλων στην πρόσληψη θερμίδων.

Έδωσαν στους ανθρώπους δύο διαφορετικά σνακ της ίδιας θερμιδικής αξίας και 2 ώρες αργότερα ένα γεύμα σε μπουφέ, για να δουν πώς το καθένα από τα σνακ επηρέασε την κατανάλωση στα επόμενα γεύματα:

  • Ανάλατα, ολόκληρα, φυσικά αμύγδαλα Καλιφόρνιας με φλούδες
  • Μπάρα δημητριακών φρούτων στο φούρνο και κράκερ ρυζιού

Δόθηκαν στους συμμετέχοντες 30΄ για να φάνε όσο ήθελαν από τον μπουφέ, ο οποίος ήταν χωρίς ξηρούς καρπούς και πρόσφερε μια επιλογή από τρόφιμα και ποτά όπως ορίζονται από τις Αυστραλιανές Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα επηρέασαν τις ορμόνες με θετικό τρόπο σε σύγκριση με το πλούσιο σε υδατάνθρακες σνακ.

«Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία και η ρύθμιση της όρεξης μέσω καλύτερης ορμονικής απόκρισης μπορεί να είναι το κλειδί για την προώθηση της διαχείρισης του βάρους.

Η έρευνά μας εξέτασε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη και πώς οι ξηροί καρποί – ειδικά τα αμύγδαλα – μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sharayah Carter.

Η μελέτη μέτρησε τα ακόλουθα σε άτομα που κατανάλωσαν αμύγδαλα:

  • 47% χαμηλότερες αποκρίσεις στο πεπτίδιο C, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων
  • 18% υψηλότερα επίπεδα του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου, μιας ορμόνης που ενισχύει την απελευθέρωση ινσουλίνης μετά την πρόσληψη τροφής
  • 39% υψηλότερα επίπεδα γλυκαγόνης, μιας ορμόνης που στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο
  • 44% υψηλότερες αποκρίσεις παγκρεατικού πολυπεπτιδίου, το οποίο επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής

Με τα αμύγδαλα λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι ορμονικές αλλαγές μεταφράζονται σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Όσοι πήραν 30-50 γραμμάρια (μια μικρή χούφτα) αμύγδαλα ως σνακ μείωσαν την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά 72 kcal στο γεύμα του μπουφέ.

Όσοι έτρωγαν το σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες έτρωγαν 72 επιπλέον kcal κυρίως σε μια μορφή πρόχειρου φαγητού.

«Ακόμη και μικρές, θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν αντίκτυπο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν κάνουμε μικρές, βιώσιμες αλλαγές, είναι πιο πιθανό να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Δρ Κάρτερ.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Η μελέτη παρείχε μεταξύ 30 και 50 γραμμάρια αμύγδαλα στους συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν στην ομάδα αμυγδάλων.

Αυτή η ποσότητα περιέχει μεταξύ 6-10 g πρωτεΐνης και 4-6 g φυτικών ινών. Συγκριτικά, το πλούσιο σε υδατάνθρακες σνακ δεν περιείχε σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες, όπως κάνουν συνήθως τα περισσότερα πρόχειρα φαγητά. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που τα αμύγδαλα βοήθησαν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο στον μπουφέ και μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους.

«Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στις χορταστικές τους ιδιότητες και να εξηγήσουν γιατί καταναλώθηκαν λιγότερες θερμίδες.

Τα αμύγδαλα είναι ένα φανταστικό υγιεινό σνακ που πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή» κατέληξε ο Δρ Κάρτερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…