Πολλοί άνθρωποι κάνουν ποδήλατο απλώς για διασκέδαση ή ως μέρος ενός προγράμματος για να χτίσουν τον μυϊκό τόνο, να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ή να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά αυτά είναι μόνο μερικά από τα φυσιολογικά οφέλη της ποδηλασίας.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του ποδηλάτου και του τρόπου με τον οποίο συμβάλλει και στην ψυχική μας υγεία.

Χρειάζονται μόνο περίπου 30΄ ποδήλατο την ημέρα.

Βελτιώνοντας τη διάθεσή μας

Την επόμενη φορά που θα νιώθουμε νευρικότητα, ανεβαίνουμε σε ένα ποδήλατο και κάνουμε πετάλι.

Δεν χρειάζεται να είναι σε εξωτερικό χώρο. Ακόμα και ένα προπονητήριο θα είναι επίσης αποτελεσματικό. Ανεξάρτητα από το πού ή πώς ποδηλατούμε, έχει ζωτική σημασία απλά να κάνουμε ποδήλατο.

Το σώμα μας περιέχει φυσικά επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή λιπαρού οξέος που ονομάζεται ανανδαμίδη που μεταφέρει νευρικές ώσεις μεταξύ των νεύρων ή σε έναν μυ ή έναν αδένα ως μέρος του ενδοκανναβινοειδούς μας συστήματος.

Μπορεί να έχετε πιάσει τη λέξη «κανναβινοειδές» στην τελευταία πρόταση. Ακούγεται σαν κάτι άλλο που μπορεί να έχετε ακούσει; Όλοι γεννιούνται με υποδοχείς κανναβινοειδών.

Ναι, τα ίδια που αντιδρούν στην τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή και ως THC, που βρίσκεται σε ενώσεις με βάση την κάνναβη, όπως η μαριχουάνα. Η ανανδαμίδη στο αίμα μας συνδέεται με αυτούς τους ίδιους υποδοχείς. Η ποδηλασία αυξάνει την ποσότητα ανανδαμίδης στο σύστημά μας, δημιουργώντας μια φυσιολογική απόκριση.

Με άλλα λόγια, δημιουργείται μια σωματική ευφορία που βελτιώνει τη διάθεσή μας, μας κάνει να νιώθουμε καλά και ενισχύει την ψυχική μας υγεία.

Μικρές ποσότητες ανανδαμίδης βρίσκονται επίσης στη σοκολάτα, γεγονός που εξηγεί γιατί τη λαχταρούμε. Ακόμη και ένα τσιμπολόγημα είναι ικανοποιητικό. Η σοκολάτα είναι νόστιμη, αλλά η ποδηλασία είναι εγγενώς καλύτερη για εμάς.

Αργή γήρανση του εγκεφάλου

Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας είναι ένας μυς; Και όπως κάθε άλλος μυς, γίνεται πιο δυνατός με την άσκηση. Όταν κάνουμε ποδήλατο, στην πραγματικότητα ενισχύουμε την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγεννά τους νευρώνες και να δημιουργεί νέες συνδέσεις μεταξύ τους.

Και καθώς ποδηλατούμε, αυξάνουμε επίσης την παραγωγή πρωτεΐνης που απαιτείται για τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, έως και 3 φορές περισσότερο από έναν άνθρωπο που απλά κάθεται.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι το ποδήλατο επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης έως και 5 χρόνια. Η ποδηλασία έχει αποδειχθεί ότι έχει αξιοσημείωτη επίδραση σε άτομα με Πάρκινσον, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τον ιππόκαμπο, ο οποίος ελέγχει τα συναισθήματα και τη μνήμη.

Μόλις λίγα λεπτά ποδηλασίας την ημέρα επιβραδύνουν τις συνέπειες αυτής της εκφυλιστικής κατάστασης διεγείροντας τον εγκέφαλό μας με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε η φαρμακευτική αγωγή, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη αντί της προοδευτικής ατροφίας που προκαλεί.

Ανακουφίζουμε άγχος και κατάθλιψη

Δεν αισθάνομαι καλά; Μια γρήγορη πεταλιά θα κάνει θαύματα. Η ποδηλασία αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας. Και οι δύο είναι νευροδιαβιβαστές που παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε και αντιμετωπίζουμε το στρες. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη συνήθως δεν έχουν τα κατάλληλα επίπεδα αυτών των δύο συστατικών, κάτι που η επιστημονική έρευνα έχει συνδέσει με την κακή ψυχική υγεία.

Εκτός από το ότι βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος, το ποδήλατο βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας και τη γενική ευτυχία.

Επιπλέον, καθώς κάνουμε πετάλι, το σώμα μας παράγει ορμόνες, ενδορφίνες και εκείνα τα σημαντικά κανναβινοειδή που καλύψαμε νωρίτερα. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ευεξία που νιώθουμε μετά την άσκηση.

Η ποδηλασία είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ή με φίλους και οικογένεια.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να ανεβούμε στο ποδήλατο μας κάνει να εστιάσουμε σε κάτι άλλο εκτός από τα προβλήματα στο μυαλό μας. Απολαύστε το επίτευγμα της ολοκλήρωσης μιας βόλτας κάνοντας κάτι θετικό για την υγεία σας και προωθώντας την ικανότητα του εγκεφάλου να χειρίζεται το αρνητικό στρες.

Προσβάσιμο σε όλους

Το ποδήλατο κάνει καλό στον εγκέφαλό μας! Και ίσως το καλύτερο πράγμα είναι ότι είναι προσβάσιμο σε όλους. Είναι εύκολο να βρούμε ένα ποδήλατο για να ποδηλατήσουμε. μέσω των σημερινών προγραμμάτων κοινής χρήσης ποδηλάτων ή απλώς να δανειστούμε ένα από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Εάν δεν έχουμε κίνητρο να ποδηλατήσουμε μόνοι μας, η ποδηλασία είναι μια πολύ κοινωνική δραστηριότητα με οργανωμένες βόλτες διαφορετικών επιπέδων που δημιουργούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τοπικά κλαμπ ή τα καταστήματα ποδηλάτων.

Το ποδήλατο δεν χρειάζεται να είναι καινούργιο ή φανταχτερό, απλώς λειτουργικό και στο σωστό μέγεθος για εμάς.

Μπορούμε να επενδύσουμε σε ένα καινούργιο, αν διαπιστώσουμε ότι η ποδηλασία είναι κάτι που μας ελκύει. Ακόμα και τότε, υπάρχουν πολλά μεταχειρισμένα ποδήλατα στην αγορά.

Επίσης, δεν είναι ανάγκη να ποδηλατούμε γρήγορα. Απλά απολαμβάνουμε την βόλτα μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί «πρωτάρηδες» σαν εμάς, που θα θέλουμε να γνωρίσουμε άτομα με την ίδια αντίληψη. Η ουσία είναι ότι το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τον εγκέφαλό μας, να αισθανθούμε και να κοιμηθούμε καλύτερα.

Πόση ποδηλασία χρειαζόμαστε; 30-60 ΄ μερικές φορές την εβδομάδα είναι μια καλή αρχή. Εάν ήδη ποδηλατούμε στη δουλειά, και κάνουμε μια ομαδική εξόρμηση ή ποδηλατούμε το Σαββατοκύριακο με την οικογένεια, είμαστε ήδη στο σωστό δρόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…