Ο Santiago Buitrago κέρδισε το 19ο εταπ του Giro d’Italia. Ο Κολομβιανός της Bahrain Victorious ήταν μέρος της απόσπασης της ημέρας και αποδείχθηκε ο πιο δυνατός στην τελική ανάβαση στο Tre Cime di Lavaredo.

Ο Primoz Roglič κατάφερε να πάρει πίσω 3΄΄ από τον Geraint Thomas στα τελευταία μέτρα, ενώ ο João Almeida έχασε χρόνο.

Ο αγώνας

Στην προσέγγιση προς τα βουνά ο δρόμος άρχισε σταδιακά να ανηφορίζει και οι Veljko Stojnić (Corratec-Selle Italia) και Larry Warbasse (AG2R Citroën) κατάφεραν να δημιουργήσουν μια διαφορά. Ο συναθλητής του Warbasse, Alex Baudin και ο Derek Gee μπόρεσαν να ενωθούν μαζί τους και αργότερα και ο Magnus Cort.

Επόμενοι που έκαναν το άλμα ήταν οι Nicolas Prodhomme, Vadim Pronskiy, Patrick Konrad και Davide Gabburo. Ο Santiago Buitrago μπόρεσε να ενωθεί μαζί τους, όπως ακριβώς ο Michael Hepburn και ο Stefano Oldani. Τέλος, οι Mattia Bais, José Joaquín Rojas και Carlos Verona μετά από πολύωρη καταδίωξη. Τελικά, το γκρουπ των αποσπασμένων αριθμούσε 15 αθλητές.

Η ειρήνη επέστρεψε στο πελοτόν και επέτρεψαν στο γκρουπ να διευρύνει τη διαφορά τους στα 5΄. Πριν ξεκινήσει πραγματικά το Passo Campolonga, ο Ben Healy, επιτέθηκε. Αυτό οδήγησε σε μια αντίδραση από την μπλε φανέλας των βουνών, Thibaut Pinot. Ο Γάλλος, ο οποίος είναι επίσης 7ος γενικής, έκλεισε τη διαφορά και επέστρεψαν στο πελοτόν.

19ο εταπ – Νίκη για Buitrago, Thomas παραμένει στα ροζ

Στη συνέχεια, το πελοτόν έδωσε περισσότερο χώρο στο γκρουπ. Στο Passo Valparola η διαφορά αυξήθηκε στα 8΄. Ο Stojnić έχασε επαφή, ενώ ο Verona είχε πτώση, επειδή το αυτοκίνητο της AG2R τον χτύπησε από πίσω. Ευτυχώς, μπόρεσε να συνεχίσει.

Στο Passo Giau ο Verona επιτέθηκε. Οι Buitrago, Gee, Hepburn και Cort ενώθηκαν μαζί του στην ανάβαση, ακολουθούμενοι από τους Prodhomme και Pronskiy στην κατάβαση. Οι Warbasse, Oldani, Konrad και Gabburo επίσης τελικά επέστρεψαν. Οι 7 μπροστά έμοιαζαν ότι θα συναγωνίζονταν για τη νίκη της σκηνής, καθώς ξεκίνησαν την ανάβαση με πλεονέκτημα 6:30΄΄.

Έμοιαζε ότι όλα θα συνέβαιναν στην ανάβαση στο Tre Cime di Lavaredo καθώς τίποτα δεν συνέβη μεταξύ των φαβορί στο Passo Tre Croci. Ο  Hepburn επιτέθηκε και τον ακολούθησαν οι Buitrago, Cort και Gee. Ο Καναδός είδε τη στιγμή του, στα τελευταία 7 χλμ και επιτέθηκε σόλο.

Ο Buitrago υστερούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με τον Καναδό. Δεν έχασε έδαφος, αλλά ούτε και πλησίασε. Στο 1.5 χλμ από τον τερματισμό, ο Κολομβιανός έκλεισε τη διαφορά και άφησε αμέσως πίσω του τον Gee, συνεχίζοντας έτσι μέχρι τη γραμμή τερματισμού.Ο Gee τερμάτισε 2ος  για 4η φορά σε αυτό το Giro.

19ο εταπ – Νίκη για Buitrago, Thomas παραμένει στα ροζ

Τα φαβορί έμειναν μαζί για αρκετή ώρα στην τελική ανάβαση. Ο João Almeida πήρε το προβάδισμα, αλλά δεν υπήρξε διάσπαση. Ο Primož Roglič επιτέθηκε στο τελευταίο χλμ. Αυτό προκάλεσε κάποια ζημιά, αλλά ο Geraint Thomas επέστρεψε εύκολα. Ο Almeida επανήλθε επίσης και πήρε το προβάδισμα.

500 μέτρα από τον τερματισμό, ο Thomas έκανε την αντεπίθεση του. Ο Roglič πάλεψε να μειώσει τη διαφορά, ο Almeida έχασε επαφή. Ο Σλοβένος επέστρεψε, στη συνέχεια έχασε μερικά μέτρα, αλλά τελικά πέρασε τον Ουαλό. Ο Roglič κέρδισε 3 δευτερόλεπτα στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του για τη συνολική νίκη. Ο Almeida τερμάτισε 6ος , χάνοντας 23΄΄από τον Roglič.

Αποτελέσματα 19ου εταπ:

1. Santiago Buitrago (Col) Bahrain Victorious in 5:28:07
2. Derek Gee (Can) Israel-Premier Tech at 0:51
3. Magnus Cort (Den) EF Education-EasyPost at 1:46
4. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma
5. Geraint Thomas (GB) INEOS Grenadiers at 1:49
6. João Almeida (Por) UAE Team Emirates at 2:09
7. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious
8. Thymen Arensman (Ned) INEOS Grenadiers
9. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 2:16
10. Einer Augusto Rubio (Col) Movistar at 2:26.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Geraint Thomas (GB) INEOS Grenadiers in 81:55:47
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma at 0:26
3. João Almeida (Por) UAE Team Emirates at 0:59
4. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious at 4:11
5. Eddie Dunbar (Itl) Jayco AlUla at 4:53
6. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 5:10
7. Thymen Arensman (Ned) INEOS Grenadiers at 5:13
8. Lennard Kämna (Ger) BORA-hansgrohe at 5:54
9. Andreas Leknessund (Nor) DSM at 6:08
10. Laurens De Plus (Bel) INEOS Grenadiers at 7:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…