Έφτασε λοιπόν η άνοιξη! Μια εποχή που «αναγκάζει» όλους εμάς που ασχολούμαστε με την ποδηλασία να ανεβάζουμε τα χιλιόμετρα στις περιπλανήσεις μας.

Κάπως έτσι εμπνεύστηκα το 2022, να δημιουργήσω μια όμορφη ποδηλατική βόλτα 300 χλμ (call me brevet) στην Δυτική Μακεδονία, που θα περιδιάβαινε 5 λίμνες της περιοχή μας: Λίμνη Χειμαδίτιδα και Λίμνη Ζάζαρη για αρχή, Λίμνη Ορεστιάδα (ή πιο γνωστή ως Λίμνη Καστοριάς), Λίμνη Πολύφυτου (την οποία διασχίζουμε δις) και τελικά Λίμνη Πετρών, έξω από το Αμύνταιο.

Γιατί 300 χλμ;

Σε λιγότερο από μερικές μέρες λοιπόν, συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Ιουνίου θα εκκινήσουμε από Φλώρινα.

Αυτό θα είναι κατά σειρά το 4ο Brevet Φλώρινας και το 1ο 300αρι brevet της Δυτικής Μακεδονίας! Ελπίζω να μας ακολουθήσουν και άλλοι.

Γιατί λοιπόν 300 χλμ; Γιατί όχι, είναι η πρώτη απάντηση. Πλέον αρκετοί «μεταναστεύουν» από τη βασική μορφή του brevet των 200 χλμ, ψάχνοντας περισσότερες περιπέτειες.

Ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει να το δοκιμάσετε, είναι ότι Ο Γύρος των 5 Λιμνών, αποτελεί ουσιαστικά είναι ένα «εισαγωγικό» 300αρι. Δεν υπάρχουν μεγάλες ή απότομες αναβάσεις, τα υψομετρικά είναι μοιρασμένα σε ολόκληρη την διαδρομή και τα συνολικά υψομετρικά είναι σχεδόν 3000 μ, κρατώντας μια αναλογία 1:1 με τα συνολικά χλμ.

Τέλος, είναι ο μόνος τρόπος για να θαυμάσετε από κοντά τις όμορφες λίμνες και το φυσικό κάλλος της περιοχής μας σε long version.

Άρα, για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι παραπάνω από τα κλασσικά 200ρια brevet, θα πρέπει να δώσουν το παρόν στη Φλώρινα, τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου…

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 06:00 από την Φλώρινα, συγκεκριμένα από το Coffee Train.

Τα πρώτα 45 χλμ μέχρι το Σκλήθρο είναι σχεδόν επίπεδα, ευκαιρία για ζέσταμα και κουβεντούλα. Μετά το Σκλήθρο ξεκινά η εύκολη ανάβαση προς Λέχοβο, που συνεχίζεται με χαμηλές κλίσεις μέχρι την Κλεισούρα, όπου βρίσκεται και το 1ο Σ.Ε. στο 63ο χλμ, όπου θα σας περιμένουμε.

Από Κλεισούρα προς Σιάτιστα

Μετά την Κλεισούρα, βγαίνουμε στο δρόμο για Καστοριά και κατηφορίζουμε το βουνό, ατενίζοντας στο βάθος τη λίμνη της Καστοριάς.

Λίγο πριν το Δισπηλιό, στρίβουμε νότια και παίρνουμε την παλιά Ε.Ο. για Κοζάνη. Ο δρόμος δεν έχει πολύ κίνηση, ότι πρέπει για να απολαύσουμε τη βόλτα μας. Λίγο πριν την Νεάπολη βρίσκεται το Εκκλησάκι, το 2ο Σ.Ε. στο 97ο χλμ. Εκεί δίπλα υπάρχει καντίνα, για κάτι γρήγορο…

Περνώντας έξω από τη Νεάπολη, η διαδρομή θα μας οδηγήσει σε μια αερογέφυρα πάνω από την προέκταση της Εγνατίας, λίγο πριν το Καλονέρι.

Προσοχή εδώ, δεν χρειάζεται να κάνουμε τον κύκλο γύρω από το χωριό, ακολουθώντας την Π.Ε. Μετά την αερογέφυρα, κάνουμε δεξιά, ανεβαίνουμε τον απότομο λόφο, πέφτοντας μέσα στο χωριό.

Βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο, που έρχεται από Εράτυρα, και μετά λίγα χλμ στρίβουμε αριστερά στην παρακαμπτήριο. Από εκεί ξεκινά η ανάβαση για Σιάτιστα, ουσιαστικά η 2η ανάβαση της ημέρας. Μόλις βγούμε πάνω στον κανονικό δρόμο, θα δούμε ότι είναι μια πολύ βατή ανάβαση.

Το 3ο Σ.Ε. είναι στο μικρό αλσάκι πριν τη Σιάτιστα, στο 125ο χλμ. Μέσα στην πόλη θα βρούμε αρκετά μέρη για ένα γρήγορο καφέ ή κάτι χορταστικό…

Από Σιάτιστα προς Αιανή

Κατηφορίζοντας, μπαίνουμε ξανά στην παλαιά Ε.Ο. που συνδέει την Καστοριά με την Κοζάνη. Σε λίγο περνάμε έξω από Ξηρολίμνη και Αλωνάκια και περνώντας κάτω από την Εγνατία, κατευθυνόμαστε προς Βατερό. Λίγο έξω από το χωριό, ο Ευκολίδης και το 4ο Σ.Ε. στα 147ο χλμ.

Ανεβαίνοντας τον έναν και μοναδικό λόφο, κατηφορίζουμε σε ένα μικρό κύκλο, έξω από την Κοζάνη. Στρίβουμε δεξιά για Αιανή και συνεχίζουμε την πορεία μας νότια.

Εδώ αρχίζουν τα εύκολα… Η διαδρομή είναι ελαφρώς κατηφορική μέχρι την Αιανή, καλή ευκαιρία αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο.

Στην Αιανή είναι το 5ο Σ.Ε. στο 170ο χλμ, σε ένα όμορφο παρκάκι. Εδώ είναι και το 2ο επανδρωμένο Σ.Ε. που θα έχει και του πουλιού το γάλα!

Πλέον έχουμε περάσει τη μέση του ταξιδιού μας και αρχίζουμε την επιστροφή (αν και ακόμα δεν φαίνεται).

Από Αιανή προς Κοζάνη

Συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε, ενώ στο βάθος φαίνεται η Λίμνη Πολυφύτου. Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες, περνάμε απέναντι έξω από το Ρύμνιο.

Προσοχή εδώ, στο βάθος του δρόμου, όπου υπάρχει μια δεξιά στροφή, εμείς βγαίνουμε εκτός του δρόμου, για να κατευθυνθούμε για Γούλες. Αν χάσουμε την παράκαμψη, θα κάνουμε πολλά παραπάνω χλμ και υψομετρικά.

Μερικές ανηφοροκατηφόρες θα μας φέρουν στο χωριό Γούλες, για να συνεχίσουμε για Αυλές. Εκεί ένα μικρό, ύπουλο καρφάκι (κουράγιο…) θα μας βγάλει στον κεντρικό δρόμο, και ντουγρού για Σέρβια για το 6ο Σ.Ε. στο 193ο χλμ. Και εδώ υπάρχει μίνι μάρκετ, για ό,τι χρειαστούμε…

Έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε όμορφες φωτό από την υψηλή γέφυρα Σερβίων, καθώς περνάμε απέναντι, για την αργή ανάβαση προς Κοζάνη.

Προσοχή εδώ, έχουμε τα φώτα αναμμένα (κανονικά θα πρέπει καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας) και φορεμένο το ανακλαστικό γιλέκο. Η κίνηση αυξάνει…

Κοζάνη για Πτολεμαΐδα

Όταν πλέον ανέβουμε και τον τελευταίο απότομο λόφο, αποχαιρετούμε στα αριστερά μας την Κοζάνη και περνάμε πάνω από την Εγνατία για να συνεχίσουμε για Πτολεμαίδα. Μετά το 2ο κύκλο, παίρνουμε τον παράπλευρο δρόμο που ενώνει την Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα.

Στο μικρό τούνελ, έξω από το Μαυροδέντρι, βρίσκεται το 7ο Σ.Ε. στο 228ο χλμ της διαδρομής. Εδώ πλέον για τους γρήγορους έχει αρκετό φως, για τους λιγότερο γρήγορους σουρουπώνει, ενώ για τους κανονικούς έχει ήδη πιάσει βράδυ!

Απομένουν λιγότερο από 25 χλμ για Πτολεμαΐδα, η μυρωδιά του εσπρέσο βρίσκεται στην ατμόσφαιρα… Στο 247ο χλμ, χτυπάμε τα φρένα και παρκάρουμε το όχημα για το 8ο Σ.Ε. της ημέρας στο Cross Cafe.

Πτολεμαΐδα για Φλώρινα

Ακόμα 50 χλμ για τον τερματισμό, που όμως θα νομίσουμε ότι είναι περισσότερα, λόγω της συσσωρευμένης κούρασης.

Συνήθως σε αυτή τη διαδρομή, συναντούμε κόντρα άνεμο, αλλά πολύ απίθανο για κάτι ανάλογο, αργά το απόγευμα. Η διαδρομή είναι στρωτή, και μετά το πέρασμα έξω από Φιλώτα ανεβαίνουμε στη διασταύρωση Αμυνταίου.

Προσοχή εδώ, δεν κόβουμε δρόμο βγαίνοντας δεξιά, αλλά περνάμε κάτω από την Π.Ε. (όπως συνεχίζει ο δρόμος) και βγαίνουμε πάνω.

Κατηφορίζουμε με τρελά (!) χλμ στο κοντέρ και βγαίνουμε δεξιά και αμέσως αριστερά για Αετό. Μόλις στα 200 μ, στρίβουμε δεξιά, χρησιμοποιώντας τον παλιό δρόμο για Φλώρινα.

Το μόνο δύσκολο σημείο βρίσκεται εμπρός μας, η σπαστή ανάβαση στο λόφο πριν το Κλειδί, που σε πολλούς θα φανεί σαν το Zoncolan…

Μετά το πέρασμα από Κλειδί, μια γλυκιά κατηφόρα μας φέρνει στη διασταύρωση έξω από την Βεύη. Ακόμα 20 χλμ και σχεδόν έχουμε τερματίσει, στο βάθος αχνοφαίνεται η Φλώρινα…

Ο Γύρος των 5 Λιμνών – Η διαδρομή
Κύκλος Φλώρινα, μαζί με την αρκούδα!

Καλή διαδρομή να έχετε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…