Η πρώτη ορεινή διαδρομή του Tour de France 2023 ανέτρεψε εντελώς τη συνολική κατάσταση. Ο Jai Hindley (BORA-hansgrohe) κέρδισε το εταπ από τους αποσπασμένους και πήρε την κίτρινη φανέλα.

Αλλά υπήρχε δράση πίσω, επειδή ο Jonas Vingegaard πήρε διαφορά από τον Tadej Pogačar στο Col de Marie Blanque, για να δημιουργήσει μια σοβαρή διαφορά στον μεγάλο ανταγωνιστή του.

Ο αγώνας

Οι Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe, Valentin Madouas και Rigoberto Urán και κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να αποσπαστούν, αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες αντιμετώπισαν. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να ξεφύγει το 1ο γκρουπ.

Μετά από 30 χλμ αγώνα, δημιουργήθηκε ένα γκρουπ 36 αθλητών. Ο αρχηγός της BORA-hansgrohe, Jai Hindley, είχε 2 συναθλητές. Οι Wout van Aert, Christophe Laporte, Tiesj Benoot της Jumbo-Visma ήταν επίσης εκεί για τον Jonas Vingegaard, όπως και ο Felix Großschartner και Marc Soler για τον Tadej Pogacar και τον Adam Yates και πολλοί άλλοι.

Ο Van Aert και ο Campenaerts έμειναν μαζί στο Soudet, έως ότου 2,5 χιλιόμετρα από την κορυφή οι ανηφορίστες επιτάχυναν, με επικεφαλής τον Ciccone.

Οι Hindley, Ciccone, Gall και Krists Neilands ήταν μαζί λίγο πριν την κορυφή του Soudet, αλλά ήταν ο Αυστριακός που επιτέθηκε και συγκέντρωσε τους 20 βαθμούς ΚΟΜ.

Όχι πολύ πίσω του, οι Martínez και Ciccone πήραν τους άλλους βαθμούς. Το πελοτόν διέσχισε την κορυφή 4΄ αργότερα μέσα σε πυκνή ομίχλη. Ο Van Aert κατάφερε να επιστρέψει μπροστά στην κατάβαση, μαζί με τον Benoot και κάποιους άλλους αθλητές.

Στα τελευταία 50 χλμ, έμεναν ακόμα το Col d’Ichère (4.4km τοε 6.2%) και το Col de Marie Blanque (9.2km στο 7.6%).

Πριν από την πρώτη ανάβαση, ο Neilands εκμεταλλεύτηκε μια ήσυχη στιγμή για να ξεφύγει από την ηγετική ομάδα, ο Van Aert και ο Alaphilippe τον ακολούθησαν. Αυτοί οι δύο τον ενώθηκαν στην κορυφή του Col d’Ichère.

Η ομάδα των UAE, εν τω μεταξύ, είχε αυξήσει τον ρυθμό στο Col d’Ichère, επαναφέροντας τη διαφορά στα 3΄.

Οι μπροστινοί αθλητές πιάστηκαν στα 5 χλμ από την κορυφή, μετά την οποία ο Van Aert έχασε επαφή. Μόνο ο Hindley μπορούσε να ακολουθήσει την επιτάχυνση του Gall. Πίσω τους έμειναν οι Ciccone, Emanuel Buchmann, Martínez και Haig. Ο Hindley να επιτεθεί στα 1.7 χλμ από την κορυφή, αφήνοντας πίσω του τον Gall.

Το πελοτόν ακολούθησε σε περισσότερο από 2΄ στους πρόποδες του Marie Blanque. Οι Sepp Kuss και Van Aert επιτάχυναν για τον Vingegaard, αφήνοντας μόνο τους Pogačar, Adam Yates, Simon Yates, Carlos Rodriguez, David Gaudu και Michael Woods να ακολουθήσουν. Μια άλλη επίθεση από τον Kuss άφησε μόνο τους Vingegaard και Pogačar στον τροχό του.

5ο εταπ – Νίκη και κίτρινη φανέλα για Hindley

Είχε έρθει η στιγμή για την επίθεση του Vingegaard. Αμέσως δημιούργησε μια διαφορά με τον Pogačar, ο οποίος δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον Δανό. Ο Vingegaard έπιασε όλους τους αποσπασμένους, με τον Σλοβένο να χάνει έδαφος. Διέσχισε την κορυφή περισσότερο από 1΄ μετά τον Hindley και κράτησε πίσω του 36΄΄ τον Σλοβένο.

Στα τελευταία 17 χιλιόμετρα, που ήταν κατηφορικά και επίπεδα, ο Hindley είχε 30΄΄ στον Gall, ο οποίος είχε 30΄΄ στο γκρουπ με τους Vingegaard, Ciccone και Buchmann. Πίσω τους, ο Pogačar βρισκόταν ήδη 50΄΄ πίσω, ενώ η κίτρινη φανέλα ακολουθούσε σε περισσότερα από 2΄.

Ο Vingegaard κατάφερε να προλάβει τον Gall με μια ισχυρή κάθοδο, αλλά ο Δανός δεν βοηθήθηκε από τους Ciccone, Buchmann και Gall στη μάχη επί του Pogačar.

Ο Σλοβένος, που επίσης είχε να κάνει χωρίς υποστήριξη, έμεινε πάνω από 1΄πίσω, περιμένοντας το γκρουπ με τους A.Yates, S. Yates, Rodriguez, Gaudu και Skjelmose.

Ο  Hindley ξεκίνησε το τελευταίο χιλιόμετρο με προβάδισμα 35΄΄.

Είχε άφθονο χρόνο για να γιορτάσει τη νίκη του στο εταπ, στο ντεμπούτο του στον Γύρο της Γαλλίας. Κλείνοντας, πήρε και την κίτρινη φανέλα.

Αποτελέσματα 5ου εταπ:

1. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe in 3:57:07
2. Giulio Ciccone (Ita) Lidl-Trek at 0:32
3. Felix Gall (Aust) AG2R Citroën
4. Emanuel Buchmann (Ger) BORA-hansgrohe
5. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 0:34
6. Mattias Skjelmose (Den) Lidl-Trek at 1:38
7. Daniel Felipe Martínez (Col) INEOS Grenadiers
8. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
9. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ
10. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe in 22:15:12
2. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 0:47
3. Giulio Ciccone (Ita) Lidl-Trek at 1:03
4. Emanuel Buchmann (Ger) BORA-hansgrohe at 1:11
5. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 1:34
6. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 1:40
7. Simon Yates (GB) Jayco AlUla
8. Mattias Skjelmose (Den) Lidl-Trek at 1:56
9. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers
10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…