Ο Tadej Pogačar κέρδισε το 2ο εταπ  των Πυρηναίων του Tour de France. Η Jumbo-Visma απομόνωσε τον αρχηγό της Team Emirates των UAE στο Col du Tourmalet, αλλά στην τελευταία ανάβαση στο Cauterets-Cambasque, ο Σλοβένος κάθισε στη ρόδα του Jonas Vingegaard, πριν επιτεθεί για τη νίκη στο εταπ. Ο Vingegaard είναι η νέα κίτρινη φανέλα.

Ο αγώνας

Η πρώτη επίθεση της ημέρας ήρθε από τον Wout van Aert. Ο αθλητής της Jumbo-Visma, ο οποίος ήταν επίσης στην απόσπαση χθες, έφυγε κατευθείαν και είχε μαζί του τον Julian Alaphilippe. Ακολούθησε μια ομάδα αθλητών και στη συνέχεια ο Mathieu van der Poel έφτασε επίσης κοντά τους. Αυτό ήταν η «απόσπαση της ημέρας».

Οι 20 αθλητές που αποτελούσαν το γκρουπ, είχαν 3΄διαφορά με την BORA-hansgrohe που οδηγούσε το πελοτόν. Τότε ήταν η ώρα του Col d’Aspin. Ο πρώτος που έχασε επαφή ήταν ο Cosnefroy, τον ακολούθησαν μερικοί άλλοι. Ο Neilson Powless ήταν ακόμα εκεί στην κορυφή και πήρε τους πόντους KOM, όπως είχε κάνει στο Côte de Capvern. Στην εικονική κατάταξη KOM ήταν και πάλι μπροστά από την πουά φανέλα, Felix Gall.

Ο Wout van Aert έκανε πολλή δουλειά στους αποσπασμένους στο Col d’Aspin, ενώ ο συναθλητής του Christophe Laporte που οδηγούσε πίσω το πελοτόν. Η Jumbo-Visma καθόταν μπροστά με σχεδόν όλη την ομάδα για να κρατήσει τον ρυθμό ψηλά. Στην κατάβαση του Aspin, ο Van der Poel άσκησε πίεση. Ο Van Aert ήταν στη ρόδα του, αλλά οι δυο τους δεν ξέφυγαν. Με 14 αθλητές στο ξεκόλλημα, ξεκίνησαν στη συνέχεια στο Col du Tourmalet.

Στην αρχή του Tourmalet, ο Alaphilippe επιτάχυνε, ακολουθούμενος από τον Shaw. Αυτό ήταν πολύ γρήγορο για τον Van der Poel, ο οποίος έχασε επαφή πάνω από 10 χλμ από την κορυφή. Στην κορυφή του Tourmalet, υπήρχαν μόνο οι Guerreiro, Shaw, Johannessen και Kwiatkowski στον τροχό του Van Aert.

Η Jumbo-Visma εξακολουθούσε να οδηγεί το πελοτόν. Η ταχύτητα ήταν γρήγορη σε όλη τη διαδρομή, αλλά η πραγματική επιτάχυνση ήρθε 4 χλμ από την κορυφή, στο La Mongie. Ήταν ο Wilco Kelderman που έκανε την αρχή. Αρχικά, οι Sepp Kuss, Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar και Jai Hindley μπόρεσαν να ακολουθήσουν, αλλά δεν άργησε η κίτρινη φανέλα να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Στην κάθοδο, ο Vingegaard και ο Pogačar έπιασαν τον Powless και τον Van Aert που περίμενε, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε τη δουλειά. Συνέχισε να τραβάει στην κοιλάδα προς την τελική ανάβαση. Η ομάδα εντάχθηκε στους πρώτους αποσπασμένους και το προβάδισμα των άλλων φαβορί της ΓΚ αυξήθηκε. Παρά το γεγονός ότι ο Emanuel Buchmann δούλευε σκληρά για τον Jai Hindley, το γκρουπ Vingegaard έφτασε στους πρόποδες της ανάβασης στο Cauterets-Cambasque με προβάδισμα σχεδόν 3΄.

Το πιο απότομο μέρος της ανάβασης ξεκίνησε 5 χλμ από τον τερματισμό. Ο Van Aert εξακολουθούσε να πιέζει δυνατά μπροστά, όταν ο Vingegaard ξεκίνησε την επίθεσή του. Η επιτάχυνση δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο στο Marie Blanque και ο Pogačar μπορούσε να ακολουθήσει. Ο Kwiatkowski κατάφερε επίσης να κρατηθεί για λίγο, αλλά τελικά έπρεπε να το αφήσει. Τώρα είχαμε μια μονομαχία ανάμεσα στα δύο μεγάλα όπλα.

Ο Vingegaard οδήγησε στο προβάδισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ο Pogačar ξαφνικά επιτέθηκε δυνατά, στα τελευταία 3 χλμ. Σύντομα έφτιαξε μια διαφορά 10΄΄. Ο Δανός φαινόταν ότι θα επέστρεφε, αλλά ο Σλοβένος δεν θα τον άφηνε. Ο 2 φορές νικητής του Tour πέρασε τη γραμμή τερματισμού με 24΄΄πάνω από τον Vingegaard. Η συνολική διαφορά μεταξύ των δύο είναι τώρα 25΄΄.

6ο εταπ – Ο Pogačar κερδίζει χρόνο και το εταπ

Αποτελέσματα 6ου εταπ:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates in 3:54:27
2. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 0:24
3. Tobias Halland Johannessen (Nor) Uno-X at 1:22
4. Ruben Guerreiro (Por) Movistar at 2:06
5. James Shaw (GB) EF Education-EasyPost at 2:15
6. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 2:39
7. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers
8. Simon Yates (GB) Jayco AlUla
9. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 3:11
10. Romain Bardet (Fra) dsm-firmenich.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma in 26:10:44
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:25
3. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 1:34
4. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 3:14
5. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers at 3:30
6. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 3:40
7. David Gaudu (Fra) Groupama – FDJ at 4:02
8. Romain Bardet (Fra) dsm-firmenich at 4:42
9. Thomas Pidcock (GB) INEOS Grenadiers
10. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma at 5:28.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…