Το 9ο εταπ του Tour de France που τερματίζει στο Puy de Dôme κέρδισε ο Michael Woods. Ο Καναδός της Israel-Premier Tech ήταν ο πρώτος που έφτασε στην κορυφή του εμβληματικού ηφαιστείου μετά από περισσότερα από 182 χlm.

Στην ΓΚ, οι Tadej Pogačar και Jonas Vingegaard έδωσαν μια συναρπαστική μονομαχία, στην οποία ο Σλοβένος κατάφερε να πάρει πίσω 8΄΄. Ο Vingegaard εξακολουθεί να είναι η κίτρινη φανέλα, στην πρώτη μέρα ξεκούρασης.

Ο αγώνας

Ο Victor Campenaerts (Lotto Dstny) ήταν ο εμπνευστής της «απόσπασης της ημέρας», το οποίο αποτελούνταν από 14 αθλητές. Το πελοτόν τους άφησε να φύγουν, επειδή ο Clément Berthet (AG2R Citroën) ήταν ο καλύτερος αναβάτης σε περισσότερα από 26΄από την κίτρινη φανέλα του Jonas Vingegaard.

Ήταν η Jumbo-Visma που πήρε τον έλεγχο του πελοτόν, αλλά η ολλανδική ομάδα άφησε τη διαφορά να αυξηθεί σε περισσότερα από 14΄. Ο Powless πήρε τους πόντους ανάβασης, μετά από τις οποίες περίμενε την 3η ανάβαση της ημέρας. Ο Αμερικανός πήρε άλλους 2 πόντους στο Côte de Pontaumur.

Λίγο πριν από αυτό ξεκίνησαν οι αγώνες στο γκρουπ, καθώς ο Boivin ξέφυγε από τους υπόλοιπους. Ήταν η αρχή μιας περιόδου επιθέσεων ώστε να διαλυθεί το γκρουπ. Τελικά αυτός που ξέφυγε ήταν ο Jorgenson που άνοιξε μια διαφορά 30΄΄.

9ο εταπ – Νίκη για Woods, κέρδος για Pogačar

Οι Mohorič, Powless, De la Cruz και Burgaudeau ξέφυγαν από τους άλλους και έφτιαξαν μια διαφορά 40΄΄ και έφτασαν τον Jorgenson, αλλά ο Αμερικανός της Movistar κράτησε σφιχτό ρυθμό και πήρε χρόνο πίσω.

Με τον Jorgenson εμπρός, ο αγώνας ξεκίνησε στο πολύ απότομο Puy de Dôme (13.3km στο 7.7%).

Στα τελευταία 5 απότομα χιλιόμετρα, με μέσες κλίσεις από 11% έως 12%ο Αμερικανός κράτησε τον ρυθμό του, ενώ ο Mohorič επιτάχυνε από πίσω. Αλλά ήταν ο Woods που επιτέθηκε από το γκρουπ Campenaerts και σύντομα είχε τον Mohorič στον ορίζοντα.

Τα φώτα έσβησαν για τον Αμερικανό περίπου 500 μέτρα από τον τερματισμό. Ο Woods πέρασε δίπλα του και στη συνέχεια πήγε για τη νίκη στο Puy de Dôme.

Στο πελοτόν, πριν από το πιο απότομο μέρος της ανάβασης, η ομάδα των ΗΑΕ Emirates ήταν μπροστά, αλλά οι Kelderman, Sepp Kuss και η κίτρινη φανέλα Vingegaard επέστρεψαν μπροστά στο δύσκολο τμήμα. Μόνο οι Tadej Pogačar, Adam Yates, Simon Yates, Jai Hindley, Carlos Rodriguez και Tom Pidcock μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Kuss, αν και ο Hindley και ο Adam Yates είχαν προβλήματα.

Στη συνέχεια, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε λίγο καθώς ο Kuss έπρεπε να αφήσει τα πόδια του, επιτρέποντας στον Hindley και τον Adam Yates να επιστρέψουν. Στη συνέχεια ανέλαβε ο αδελφός του Simon, αλλά η πρώτη πραγματική επιτάχυνση ήρθε 1.5 χλμ από τον τερματισμό από το Pogačar.

Ο Vingegaard ήταν αμέσως στη ρόδα του του, αλλά ένα μικρό κενό δημιουργήθηκε. Το κενό κυμάνθηκε γύρω στα 10 μέτρα, αλλά ο Vingegaard δυσκολεύτηκε να πλησιάσει.

Ο Pogačar ανέκτησε τις δυνάμεις του στο τελευταίο χιλιόμετρο και σιγά σιγά απομακρύνθηκε από την κίτρινη φανέλα, ο οποίος οδήγησε με τον δικό του ρυθμό στα πιο απότομα τμήματα του Puy de Dôme.

Τελικά ο Σλοβένος μέχρι τον τερματισμό πήρε πίσω 8΄΄ από τον αρχηγό της Jumbo-Visma.

Αποτελέσματα 9ου εταπ:

1. Michael Woods (Can) Israel-Premier Tech in 4:19:41
2. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies at 0:28
3. Matej Mohorič (Slo) Bahrain Victorious at 0:35
4. Matteo Jorgenson (USA) Movistar at 0:36
5. Clément Berthet (Fra) AG2R Citroën at 0:55
6. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost at 1:23
7. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan at 1:39
8. Jonas Gregaard (Den) Uno-X at 1:58
9. Mathieu Burgaudeau (Fra) TotalEnergies at 2:16
10. David de la Cruz (Spa) Astana Qazaqstan at 2:34.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma in 38:37:46
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:17
3. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 2:40
4. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers at 4:22
5. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 4:39
6. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 4:44
7. Thomas Pidcock (GB) INEOS Grenadiers at 5:26
8. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ at 6:01
9. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma at 6:45
10. Romain Bardet (Fra) dsm-firmenich at 6:58.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…