Ο Michal Kwiatkowski κέρδισε το 13ο εταπ στο Grand Colombier. Ο Πολωνός ήταν ο ισχυρότερος ενός μεγάλoυ γκρουπ αποσπασμένων.

Μια μεγάλη επίθεση από τον Tadej Pogačar δεν δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, αλλά ο Σλοβένος κατάφερε να «κλέψει» πίσω μερικά δευτερόλεπτα από τον Jonas Vingegaard στο τελευταίο χιλιόμετρο.

Ο αγώνας

Ήταν φανερό από νωρίς στο εταπ τι επρόκειτο να συμβεί. Αφού συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο γκρουπ αποσπασμένων μετά από 25 χλμ, η ομάδα των ΗΑΕ Emirates βγήκε στο μπροστινό μέρος του πελοτόν για να διατηρήσει τη διαφορά περιορισμένη. Οι Vegard Stake Laengen, Mikkel Bjerg και Matteo Trentin δούλεψαν σκληρά για την ομάδα των UAE, κυνηγώντας τους 19 αθλητές μπροστά.

Οι 3 αθλητές των UAE κατάφεραν να κρατήσουν το μπροστινό γκρουπ σε απόσταση αναπνοής. Έχοντας απομείνει 50 χλμ αγώνα, το προβάδισμα των 19 αθλητών ήταν μόλις 2:15΄΄. Μετά από αυτό, η διαφορά αυξήθηκε. Λίγο πριν την έναρξη του Grand Colombier, το πελοτόν ήταν πίσω στα 4΄. Πλέον δεν ήταν σίγουρο ότι κάποια από τα φαβορί της ΓΚ, θα κέρδιζε το εταπ.

Στους πρόποδες του Grand Colombier, μόνο οι Pacher, Zimmermann, Kwiatkowski, Van Gils, Tejada και Shaw παρέμειναν εμπρός. Η συνεργασία μεταξύ των 6 δεν ήταν καλή, ο Pacher στη συνέχεια επιτέθηκε, κάτι που ευχαρίστησε τους πολλούς Γάλλους οπαδούς στην πλαγιά του βουνού.

Ο αναβάτης της Groupama-FDJ κράτησε τους υπόλοιπους πίσω του για περίπου 5 χλμ, αλλά στη συνέχεια οι Tejada, Van Gils και Shaw τον έπιασαν. Ο Kwiatkowski ήρθε από πίσω και αμέσως επιτέθηκε. Ο Πολωνός έφτιαξε γρήγορα μια διαφορά 30΄΄.

Όλοι περίμεναν την αναπόφευκτη επίθεση από το γκρουπ των φαβορί. Όσο αργότερα ερχόταν, τόσο το καλύτερο θα ήταν για τον Πολωνό, ο οποίος θ μπορούσε να κρατήσει τη διαφορά του περισσότερο. Στα τελευταία 10 χλμ ο Kwiatkowski είχε ακόμα 3΄διαφορά και στα 5 χλμ, ο Πολωνός κρατούσε στα 2:20΄΄.

Τελικά, στα τελευταία 3 χλμ έγινε η κίνηση στο γκρουπ των φαβορί. Ο Adam Yates έκανε την επίθεση του, αλλά αντιμετωπίστηκε αμέσως από τους Sepp Kuss, Vingegaard, Pogačar and Tom Pidcock. Όταν οι 5 συγκεντρώθηκαν, ο Kwiatkowski ήταν σχεδόν στον τερματισμό. Ο Πολωνός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είχε μόλις λιγότερο από 1΄μπροστά από τα φαβορί στο Grand Colombier για να πάρειτη 2η νίκη του στον Γύρο της Γαλλίας της καριέρας του.

13ο εταπ – Νίκη για Kwiatkowski – Ο Pogačar κερδίζει χρόνο

Στη συνέχεια, ο Pogačar επιτέθηκε στο τελευταίο χιλιόμετρο. Ο Vingegaard έχασε 4΄΄και 4 bonus δευτερόλεπτα από τον Σλοβένο, ο οποίος τερμάτισε 3ος . Η διαφορά μεταξύ των δύο κορυφαίων φαβορί της ΓΚ είναι τώρα μόνο 9΄΄, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά πολύ δύσκολα εταπ που πρέπει να ακολουθήσουν πριν από το Παρίσι.

Αποτελέσματα 13ου εταπ:

1. Michał Kwiatkowski (Pol) INEOS Grenadiers in 3:17:33
2. Maxim Van Gils (Bel) Lotto Dstny at 0:47
3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:50
4. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 0:54
5. Thomas Pidcock (GB) INEOS Grenadiers at 1:03
6. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 1:05
7. James Shaw (GB) EF Education-EasyPost
8. Harold Tejada (Col) Astana Qazaqstan
9. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 1:14
10. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 1:18.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 53:48:50
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:09
3. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 2:51
4. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers at 4:48
5. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 5:03
6. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 5:04
7. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious at 5:25
8. Thomas Pidcock (GB) INEOS Grenadiers at 5:35
9. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ at 6:52
10. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma at 7:11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …