Ο Felix Gall κέρδισε το 17ο εταπ, που ήταν και το «βασιλικό» εταπ του φετινού Tour. Πίσω του στο γκρουπ των φαβορί, ο Tadej Pogačar έχασε πολύ χρόνο και κάθε πιθανότητα να κερδίσει τον Γύρο της Γαλλίας.

Η κίτρινη φανέλα του Jonas Vingegaard μπόρεσε να σταθεροποιήσει το προβάδισμά του για μια 2η συνολική νίκη στο Tour de France.

Ο αγώνας        

Ίσως δεν επρόκειτο να ήταν η μέρα του Pogačar, καθώς είχε πτώση στην 1η  ανάβαση της ημέρας. Τελικά μπόρεσε να συνεχίσει, αλλά με μερικές εκδορές στο γόνατο και στον αγκώνα.

Η Jumbo-Visma διατήρησε υψηλό ρυθμό στο πελοτόν και απορρόφησε ένα μεγάλο γκρουπ αποσπασμένων. Τελικά, στο Cormet de Roseland, σχηματίστηκε η απόσπαση της ημέρας, με ένα γκρουπ 33 αθλητών. Την τελευταία στιγμή οι Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Marc Soler και Majka ενώθηκαν με το γκρουπ.

Άλλοι αποσπασμένοι ήταν οι Pello Bilbao, Simon Yates, Felix Gall, Guillaume Martin, David Gaudu, Thibaut Pinot, Julian Alaphilippe, Mattias Skjelmose, Krists Neilands, Tobias Halland Johannessen και η πουά φανέλα,  Ciccone. Η Jumbo-Visma κράτησε τη διαφορά μικρή και πέρασε την κορυφή του Roseland στο 1:30΄΄.

Στο πελοτόν, οι Lidl-Trek, Bahrain Victorious, Groupama-FDJ και AG2R Citroën μπήκαν μπροστά, με τη διαφορά να αυξάνεται στα 3΄.

Στο δρόμο προς τους πρόποδες του μεγάλου Col de la Loze (28.6 χλμ στο 6%), οι INEOS Grenadiers και BORA-hansgrohe προσπάθησαν να κλείσουν τη διαφορά, ώστε να μην αφήσουν τους αποσπασμένους Bilbao και  Yates να πλησιάσουν τους Carlos Rodriguez και Jai Hindley.

Ακόμη και πριν ξεκινήσουν τα πραγματικά απότομα τμήματα, τα φώτα έσβησαν για το Tadej Pogačar. Πάνω από 8 χλμ από την κορυφή, ο Σλοβένος, με τη φανέλα του πλήρως ανοιχτή, δεν μπορούσε πλέον να ακολουθήσει τους ρυθμούς του πελοτόν. Η μάχη για τη συνολική νίκη έμοιαζε να έχει τελειώσει, γιατί αμέσως μετά την πτώση του Pogačar, ο Kuss ήρθε μπροστά και άρχισε να οδηγεί για τον Vingegaard. Ήταν ακόμα 2:30΄΄ πίσω από τους αποσπασμένους, ενώ ο Pogačar ήταν σύντομα στα 30΄΄.

17ο εταπ – Μέρα κρίσης για Pogačar

Στο μπροστινό μέρος, ο Felix Gall απομακρύνθηκε στα 6 χλμ από την κορυφή, από τον Simon Yates και τον Rafal Majka, που είχαν προβάδισμα έναντι του Gaudu, του Bilbao και του Kelderman.

Ο Vingegaard βρισκόταν σε έξαρση, και άφησε πίσω πάνω από 3΄ τον Pogačar, ο οποίος είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί. Ο Gall εξακολουθούσε να προηγείται σόλο με τον Yates 20΄΄ πίσω.

Ο Αυστριακός ήταν ο 1ος στην απότομη τελική ευθεία και ήταν ο 1ος που έφτασε στο ψηλότερο σημείο του Γύρου και πήρε 40 ορεινούς πόντους. Ο Yates ακολούθησε 20΄΄ αργότερα και ο Vingegaard, μαζί με τους Bilbao και Gaudu, στο 1:25΄΄.

Ο Pogačar πέρασε από τη γραμμή τερματισμού στο Courchevel στα 7:37΄΄ μετά τον Gall, 5:45΄΄ από τον Vingegaard.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον στην ΓΚ υπάρχει μια διαφορά 7:35΄΄ μεταξύ της κίτρινης και του 2ου ΓΚ, Pogačar.

Αποτελέσματα 17ου εταπ:

1. Felix Gall (Aust) AG2R Citroën in 4:49:08
2. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 0:34
3. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious at 1:38
4. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma at 1:52
5. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ at 2:09
6. Tobias Halland Johannessen (Nor) Uno-X at 2:39
7. Chris Harper (Aus) Jayco AlUla at 2:50
8. Rafał Majka (Pol) UAE Team Emirates at 3:43
9. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates
10. Wilco Kelderman (Ned) Jumbo-Visma at 3:49.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma in 67:57:51
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 7:35
3. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 10:45
4. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers at 12:01
5. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 12:19
6. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious at 12:50
7. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 13:50
8. Felix Gall (Aust) AG2R Citroën at 16:11
9. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma at 16:49
10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ at 17:57.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …