Ο Mathieu van der Poel έγραψε ιστορία και πήρε τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στη Γλασκώβη. Ο Ολλανδός αθλητής, μπήκε τελικά σε ένα γκρουπ με τους Wout van Aert, Tadej Pogačar και Mads Pedersen και στη συνέχεια επιτέθηκε 22 χλμ από τον τερματισμό.

Ακόμη και μια πτώση 16 χλμ από τον τερματισμό δεν τον εμπόδισε να περάσει τη γραμμή τερματισμού με προβάδισμα 1:37΄΄. Ο Wout van Aert κέρδισε το ασημένιο και ο Tadej Pogačar το χάλκινο μετάλλιο.

Ο αγώνας        

Μετά το ξεκίνημα στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να σχηματιστεί το γκρουπ των 9 αποσπασμένων: Owain Doull (Μ. Βρετανία), Matthew Dinham (Αυστραλία), Harold Tejada (Κολομβία), Kevin Vermaerke (ΗΠΑ), Patrick Gamper (Αυστρία), Rory Townsend (Ιρλανδία), Ryan Christensen (Νέα Ζηλανδία), Krists Neilands (Λετονία) και Petr Kelemen (Τσεχία).

Λόγω διαμαρτυρίας, ο αγώνας διακόπηκε και χρειάστηκαν 50΄ για να μπορέσει να ξαναρχίσει. Το γκρουπ των αποσπασμένων είχε προβάδισμα 6:15΄΄ στην επανεκκίνηση, το οποίο γρήγορα θα μειωνόταν. Το Βέλγιο και η Αυστραλία μπήκαν μπροστά στο πελοτόν για να κρατήσουν τους αρχηγούς τους μακριά από προβλήματα.

Τελικά, με τους Δανούς εμπρός και επίσης τους Wout van Aert και Michael Matthews κοντά στο μπροστινό μέρος, το πελοτόν μπήκε στο σιρκουϊ της Γλασκώβης.

Η διαφορά από το γκρουπ μειώθηκε στα 4΄, ενώ έμεναν 145 χλμ αγώνα.

Ενώ έμεναν 100 χλμ αγώνα, το πελοτόν πλέον αποτελούνταν μόνο από περίπου 40 αθλητές. Ήταν η στιγμή που ο Evenepoel έκανε την πρώτη του ανεπιτυχή επίθεση.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023 - Νίκη ορόσημο για Van der Poel

Ο Van der Poel είδε την ευκαιρία του στα 90 χλμ και έκανε την πρώτη του κίνηση.

Με αυτόν τον τρόπο, ήταν ο υποκινητής για τη δημιουργία ενός γκρουπ 15 αθλητών. Αυτό δεν περιλάμβανε τους Evenepoel, Van Baarle, Stuyven, Benoot και Van Hooydonck, που έπρεπε να κυνηγήσουν.

Μια επόμενη επίθεση από τον Evenepoel δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσε την έναρξη της 2ης επίθεσης του Van der Poel. Ο Van Aert ήταν αμέσως στη ρόδα του, και ακολούθησαν οι Pogačar, Bettiol, Pedersen και Dinham.

Η διαφορά από το πελοτόν ήταν 20΄΄, αλλά η συνεργασία δεν ήταν καλή και η διαφορά κλείστηκε. Δύο γύρους από τον τερματισμό, η διαφορά μεταξύ του Bettiol και του υπόλοιπου γκρουπ ήταν 24΄΄.

Ο νικητής θα ερχόταν από τους 5 μπροστινούς αθλητές. Στα τελευταία 22 χλμ, ο Van der Poel επιτέθηκε. Έπιασε και πέρασε τον Bettiol, καθώς οι άλλοι μπορούσαν μόνο να παρακολουθήσουν.

Ο Ολλανδός είχε αμέσως διαφορά από τους υπόλοιπους. Οι Pedersen, Pogačar και Van Aert δεν μπορούσαν να τα παρατήσουν, αλλά είδαν τον Van der Poel να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Το προβάδισμά του αυξήθηκε από 15΄΄ σε 20΄΄ με την διαφορά να ανοίγει συνεχώς!

Ο Van der Poel πήρε ρίσκα και είχε πτώση σε βρεγμένη γωνία 16 χλμ από τη γραμμή τερματισμού. Σύντομα ανέβηκε πάλι στο ποδήλατό του και συνέχισε. Οι διώκτες έφτασαν στα 20΄΄, αλλά ο Van der Poel ανέκτησε τις δυνάμεις του και άρχισε να απομακρύνεται ξανά. Το προβάδισμά του ήταν 31΄΄ με 1 γύρο για το τέλος.

Κατά την εκκίνηση του τελευταίου χιλιομέτρου, τα συναισθήματα ήταν υπερβολικά για τον Ολλανδό, ο οποίος είναι επίσης σημερινός Παγκόσμιος πρωταθλητής στο cyclo-cross. Ο Mathieu van der Poel πέρασε 1ος τη γραμμή του τερματισμού μετά από 271 χιλιόμετρα.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023 - Νίκη ορόσημο για Van der Poel

Αποτελέσματα Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών 2023

1. Mathieu van der Poel (Netherlands) in 6:07:27
2. Wout van Aert (Belgium) at 1:37
3. Tadej Pogačar (Slovenia) at 1:45
4. Mads Pedersen (Denmark)
5. Stefan Küng (Switzerland) at 3:48
6. Jasper Stuyven (Belgium)
7. Matthew Dinham (Australia)
8. Toms Skujiņš (Latvia)
9. Tiesj Benoot (Belgium)
10. Alberto Bettiol (Italy) at 4:03.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…