Στις αρχές του 2023, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, έλαβα ένα ζευγάρι γυαλιά Scicon από την εταιρία custombicycles.gr για να τα βάλω σε μακροχρόνια δοκιμή. Συγκεκριμένα ήταν το μοντέλο Aerowing σε κόκκινη απόχρωση.

Λίγα λόγια για την εταιρία

H Scicon είναι μια ιταλική εταιρία, που δημιουργήθηκε το 1980. Αρχικά ξεκίνησε να κατασκευάζει τσάντες για την μεταφορά ποδηλάτων, κάτι που τότε δεν υπήρχε στην αγορά. Μετά από αρκετά χρόνια στο χώρο αυτό, μεταπήδησε το 2019 στην κατασκευή ποδηλατικών (και όχι μόνο) γυαλιών.

Την επόμενη χρονιά, το 2020, το παιδί φαινόμενο της ποδηλασίας, Tadej Pogacar, κέρδισε το Γύρο Γαλλίας φορώντας Scicon, ενώ 3 ομάδες Pro Tour εφοδίαζαν τους αθλητές τους με ανάλογα γυαλιά.

Από εκεί και πέρα, τα ποδηλατικά γυαλιά της εταιρίας διαδόθηκαν αστραπιαία, με την εταιρία αυτή τη στιγμή να έχει παρουσία σε πάνω από 40 χώρες.

Λίγα λόγια για τον φακό SCN- XT

Ξεκινώντας, ο φακός είναι φυσικά πολυκαρβονικός, προσφέροντας πολύ μεγάλη αντοχή σε πτώσεις και χτυπήματα και επίσης προσφέρει 100% προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV A/B/C.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φακών είναι ότι είναι φωτοχρωματικοί, με απλά λόγια αλλάζουν απόχρωση προς το σκούρο ή το πιο ανοιχτό, ανάλογα με τις περιβάλλοντες συνθήκες.

Συνήθως, σκουραίνουν σε έντονο ηλιακό φως, για να μας προστατεύσουν από τις βλαβερές υπεριώδης ακτίνες. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση.

Τέλος, είναι επίσης μεγάλο πλεονέκτημα των φακών, είναι ότι είναι υδροφοβικοί. Αυτό σημαίνει ότι το νερό της βροχής ή οποιοδήποτε υγρό πέσει πάνω τους, γλιστράει και φεύγει από τους φακούς.

Πρώτη εντύπωση

Παρέλαβα τα γυαλιά μέσα σε ένα μικρό χάρτινο κουτί, που περιείχε μια «παράξενη» πλαστικοποιημένη θήκη. Συνήθως αυτές οι μαλακές θήκες δεν είναι του γούστου μου, γιατί πιστεύω ότι δεν προστατεύουν κατάλληλα τα γυαλιά, όταν π.χ. τα στοιβάζεις μέσα σε μια βαλίτσα. Πάμε παρακάτω…

Η θήκη αυτή περιέχει μια ακόμα μικρότερη υφασμάτινη θήκη, όπου εκεί φυλάσσονται τα γυαλιά και ο έξτρα διάφανος φακός. Μεγάλο συν ο δεύτερος φακός, έχω καιρό να το δω σε ποδηλατικά γυαλιά!

Το καλό που βρήκα στη θήκη, είναι ότι έχει εξωτερικά ένα γάντζο και μπορεί να κρεμαστεί από τη ζώνη π.χ. αν κάνουμε πεζοπορία.

Τα γυαλιά σε πρώτη ανάγνωση είναι πανάλαφρα και εντυπωσιακά: Ο σκελετός είναι βαμμένος σε απόχρωση ανθρακονήματος, ενώ ο φακός έχει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα που πλησιάζει το βυσσινί, πολύ όμορφο!

Τα μπράτσα είναι αρκετά λεπτά και στο τελείωμα τους έχουν μια μικρή καμπυλότητα για να πιάνουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας.

Μια έξυπνη λύση για το πρόβλημα του θαμπώματος, είναι η πλαστικοποίηση – αν μπορώ να το αναφέρω έτσι- στο κάτω μέρος του φακού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 3 μικροί αεραγωγοί + 2 αεραγωγοί στο πάνω μέρος του φακού, σύνολο 5 αεραγωγοί για κάθε φακό.

Η δοκιμή

Τα γυαλιά δοκιμάστηκαν σε όλες τις συνθήκες – ηλιοφάνεια, συννεφιά και βροχή – συνολικά για πάνω από 800 χλμ. Η μεγαλύτερη δοκιμασία ήταν στα 200 χλμ του brevet Καστοριάς, αυτό το καλοκαίρι και ακολούθησαν αρκετές προπονήσεις 120-160 χλμ.

Πρώτη εντύπωση, ειδικά σε τέτοιου επιπέδου ποδηλατικά γυαλιά, είναι το βάρος τους. Απλά δεν καταλαβαίνεις ότι τα φοράς.

Σκελετός

Το άνοιγμα τους είναι κλασσικά στις 90 μοίρες. Το ελαφρύ “κουρμπάρισμα”  που έχουν τα μπράτσα στο τελείωμα τους, έβρισκε αρχικά στο δικό μου, μεγάλο κεφάλι. Παρόλα αυτά όταν τα φορούσα, ασφάλιζαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με ελάχιστη πίεση.

Το κομμάτι όπου ακουμπά η μύτη μας, είναι ρυθμίσιμο, ανάλογα την ανατομία της μύτης μας και το πόσο κοντά ή μακριά θέλουμε να είναι τα γυαλιά σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο μας.

Scicon Aerowing Multimirror Red – Δοκιμή

Ο σκελετός έχει σχήμα Τ για να στερεώνεται στο μεσαίο τμήμα το άκρο όπου ακουμπά η μύτη μας. Παρόλα αυτά, ο φακός που είναι τύπου μάσκας, οπότε όταν φοράμε τα γυαλιά, δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά, αφού έχουμε ενιαίο πεδίο όρασης.

Φακοί

Επειδή έχω ακόμα ένα ζευγάρι ποδηλατικά γυαλιά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Scicon Aerowing, εκδηλώνεται τις μέρες με έντονη ηλιοφάνεια. Με άλλα λόγια, τους καλοκαιρινούς μήνες όπου είμαστε εκτεθειμένοι σε έντονη ακτινοβολία για πολλές ώρες πάνω στη σέλα.

Τα συγκεκριμένα γυαλιά, κατά τη διάρκεια της προπόνησης “έκοβαν” την ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς όμως να έχω απώλεια ευκρίνειας από το περιβάλλον. Κοντά στη δύση του ηλίου, τα γυαλιά παρείχαν αρκετή διαύγεια – λόγω των φωτοχρωματικών φακών, δίχως παραμορφώσεις.

Scicon Aerowing Multimirror Red – Δοκιμή Scicon Aerowing Multimirror Red – Δοκιμή

Εξαερισμός; Κι’ εδώ έχουμε καλά νέα… Κάθε φακός διαθέτει όχι 2 όχι 3 αλλά 5 αεραγωγούς, 2 στο πάνω μέρος και 3 στο κάτω μέρος του φακού! Μάλιστα και ο σκελετός στο πάνω μέρος του έχει ανοίγματα, εκεί που βρίσκονται οι αεραγωγοί.

Αποτέλεσμα; Σε συνθήκες βροχής ή και αυξημένης υγρασίας, τα γυαλιά δεν δημιούργησαν ουτε καν υποψία θαμπώματος. Από τα μέσα Ιουνίου που σταμάτησαν οι βροχές και ξεκίνησε η ζέστη, οι αεραγωγοί παρείχαν πάντα επαρκή αερισμό και αίσθηση δροσιάς.

Επίλογος

Συνολικά, έμεινα παραπάνω από ικανοποιημένος με την απόδοση των Scicon Aerowing Multimirror Red. Στιβαρός και ελαφρύς σκελετός, εξελιγμένη τεχνολογία φακών (φωτοχρωματικοί, υδροφοβικοί, πολυκαρβονικοί), πολύ καλός αερισμός και το βασικό, διπλοί φακοί στην συσκευασία!

Scicon Aerowing Multimirror Red – Δοκιμή

Αν και δεν χρησιμοποίησα ακόμα τους διάφανους φακούς, η κατασκευή τους είναι παρόμοια με τους κανονικούς, όσο αφορά το υλικό κατασκευής και τους αεραγωγούς, οπότε περιμένω παρόμοια αποτελέσματα στην επόμενη νυχτερινή προπόνηση. Τα συγκεκριμένα γυαλιά κοστίζουν 126 €.

Καλές διαδρομές

Συνολικη Βαθμολογια
Ευκρίνεια 93%
Αντίθεση χρωμάτων 83%
Αερισμός 96%
Υδροφοβία 91%
Εργονομία 90%
Summary
91 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…