Αυτήν την Κυριακή είχε έρθει η ώρα για την πραγματοποίηση του Greek Shepherd 200, ουσιαστικά η «μεσαία» διαδρομή της εκδήλωσης Epic Rides #2, που προγραμματίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η διαδρομή

Ξεκινάμε κατευθείαν στα δύσκολα, ακολουθώντας το δρόμο για Καστοριά, μέσω της Βίγλας.

Η ανάβαση της Βίγλας, αν και αρκετά μεγάλη στα 18 χλμ, είναι μια βατή, σταθερής κλίσης ανάβαση με μέση κλίση στο 4.5%. Μόνο στα τελευταία 3 χλμ, ανεβαίνει κάπως η κλίση αλλά με λίγη υπομονή, φτάνουμε στο Χ.Κ. Βίγλας.

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος
Ανάβαση Βίγλας

Με εκκίνηση στις 07:30, ξεκίνησα την ανάβαση χωρίς άγχος η βιασύνη, απολαμβάνοντας το δάσος που με περικύκλωνε και σε περίπου 1 ½ ώρες ήμουν στην κορυφή.

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος
Χ.Κ. Βίγλας, περιμένοντας τα χιόνια…

Μετά η ανταμοιβή, η κατάβαση των 10 χλμ μέχρι το Ανταρτικό, όπου παίρνουμε πίσω το χρόνο που χάσαμε. Ο δρόμος συνεχίζει με αρκετές κατωφέρειες και η μόνη σημαντική ανηφόρα που συναντάμε είναι η αερογέφυρα πριν το τελικό ύψωμα για Καστοριά.

Με το που κατηφορίζουμε, φτάνουμε αμέσως στη διασταύρωση για Κορομηλιά, όπου στρίβουμε αριστερά για να βγούμε από τον κυρίως δρόμο. Η διαδρομή γνωστή για όσους συμμετείχαν στα τελευταία μπρεβέ Καστοριάς, μια ήσυχη διαδρομή 5 χλμ μέχρι Καστοριά.

Μικρό ανηφοράκι και ξαφνικά η λίμνη της Καστοριάς στα πόδια μας! Σταμάτησα σε ένα καφέ στη λίμνη, για εσπρέσο και τοστ. Μισή ώρα μετά ήμουν πάνω στη σέλα.

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος
Καφεδάκι με θέα της λίμνη της Καστοριάς

Μέσω της Χλόης, συνεχίζουμε το μεγάλο γύρο της λίμνης, ώσπου φτάνουμε στον καινούργιο κύκλο, που μας φέρνει αριστερά για το χωριό Φωτεινή. Ουσιαστικά ετοιμαζόμαστε για την 2η μεγάλη ανάβαση της ημέρας, αυτής της Κλεισούρας, μικρότερη βέβαια από την αντίστοιχη της Βίγλας, σχεδόν στα 10 χλμ, με περίπου ίδιες κλίσεις.

Ανάβαση Κλεισούρας

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι τόσο η ανάβαση, αλλά ο μόνιμα κόντρα αέρας που υπάρχει. Αυτή τη φορά ήμουν τυχερός, είχε ελάχιστο αέρα και μόνο στα πρώτα χλμ της ανάβασης, δυσκόλεψε λίγο τη διαδρομή. Μετά το χωριό Βέργα, έχει βγει περίπου το 1/3 της ανάβασης και με σταθερό τέμπο βγαίνει και το υπόλοιπο.

Μια όμορφη υποσημείωση είναι ότι ενώ ανέβαινα, 4 μηχανές δρόμου ανεβοκατέβαιναν συνεχώς τα στροφιλίκια της διαδρομής. Σε ένα από τα ανεβάσματα τους, ο πρώτος της παρέας, με φουλ δερμάτινη ανάρτηση και ασορτί κράνος, έκοψε γκάζι δίπλα μου και κάναμε μαζί μερικά μέτρα. Δεν είπε τίποτα, τον χαιρέτησα και γκάζωσε πάλι….

Κορυφή Κλεισούρας, φαίνεται το νέο τούνελ που θα διασχίζει το βουνό και στο βάθος η λίμνη της Καστοριάς…

Φτάνοντας στην κορυφή της Κλεισούρας, στρίβουμε δεξιά και σε λίγο φτάνουμε στο ομώνυμο χωριό, σε υψόμετρο 1300 μ.

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος
Μικρή ανάπαυλα στην Κλεισούρα

Σταματώ πάντα στο πρώτο καφενείο/ουζερί για δροσερό νεράκι και παγωμένη Coca. Σε παρακείμενο τραπεζάκι, 2 ζευγαράκια είχαν ξεκινήσει τα μπινελίκια και όταν ήρθα, έφταναν και τα κρεατικά. Εγώ αρκέστηκα στην μπάρα και στο μαντολάτο μου…

40΄είχαν περάσει και πλέον έβαλα κι εγώ τα γκάζια, κατηφορίζοντας προς Λέχοβο. Όμορφη, στρωτή κατάβαση με ανοιχτές στροφές, πριν το καταλάβεις μπαίνεις μέσα στο χωριό. Ακολουθούν ακόμα 5 χλμ κατάβασης, αλλά ουσιαστικά συνεχίζεις να κατηφορίζεις μέχρι τον Αετό, στα 15 χλμ. Έχοντας τις 2 μεγάλες αναβάσεις πίσω σου, απλά απολαμβάνεις το τοπίο…

Άγιος Παντελεήμονας και λίμνη Βεγορίτιδα

Μετά από 12 «αναίμακτα» χλμ, φτάνουμε Αμύνταιο και συνεχίζουμε προς τον Άγιο Παντελεήμονα. Εκεί, βγάζουμε μια κάρτ ποσταλ από τη λίμνη και επιστρέφουμε Αμύνταιο για τον 2ο καφέ της ημέρας (ή για φαγητό, ανάλογα την όρεξη). Προσωπικά, δεν πεινούσα ιδιαίτερα και αρκέστηκα σε σακουλάκι αλμυρά πατατάκια και έναν καλοαλεσμένο εσπρέσο.

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος
Καφεδάκι στο Αμύνταιο

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τα 2/3 της διαδρομής και συνεχίζουμε προς Φλώρινα. Η μικρή ανάβαση προς Κλειδί, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο και περνώντας έξω από το χωριό, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το επόμενο χωριό, την Βεύη. Στη διασταύρωση, ο δρόμος συνεχίζει ευθεία προς Φλώρινα, αλλά εμείς θα στρίψουμε δεξιά για να μπούμε μέσα στο χωριό, αφού θα πρέπει να κάνουμε την 3η και τελευταία ανάβαση της ημέρας για Κέλλη.

Υπάρχουν 2 τρόποι για να διασχίσεις το χωριό: Ο 1ος συνεχίζεις ευθεία και βγαίνεις πάνω στο λόφο, όπου για καμιά 20αρια μέτρα ανεβαίνεις με 15-17% (ορθοπέταλο φυσικά) και ο 2ος να κάνεις αριστερά προς την εκκλησία και να ανέβεις το λόφο πιο φυσιολογικά. Προσωπικά, προτιμώ πάντα τον 1ο.

Χωριό Κέλλη και το γνωστό μνημείο

Η ανάβαση είναι σπαστή, 8 χλμ συνολικά από την Βεύη με 2 σημεία σημαντικής δυσκολίας, ουσιαστικά καμία σχέση με Βίγλα ή Κλεισούρα. Παρόλα, αυτή η ανάβαση πόνεσε αρκετά, γιατί πλέον έβγαινε όλη η κούραση της ημέρας.

Greek Shepherd 200 2024 – Πρόλογος
Ατενίζοντας το οροπέδιο της Φλώρινας…

Φτάνοντας στην  κορυφή, ανασαίνεις με ανακούφιση, γιατί πλέον μένουν 30 χλμ μέχρι Φλώρινα, από τα οποία τα 10 κατηφορικά. Στρίβοντας αριστερά για Φλώρινα, τα τελευταία 12 χλμ ευθείας, γίνονται χαλαρά ή γρήγορα (επέλεξα το 2ο ) χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία, μια και πετύχαμε το στόχο μας, ολοκληρώνοντας ένα απαιτητικό 200αρι.

https://www.strava.com/activities/9776667567

Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!

 • Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

  Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

  Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…
 • Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

  Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…
 • Trans Pyrenees No3 - Βίντεο

  Trans Pyrenees No3 – Βίντεο

  Κάθε χρόνο, η ιστορία του να διασχίζεις τα Πυρηναία, να κυλάς με την μεταβλητότητα του κλί…
 • Epic Rides #2 2024 – Παρουσίαση

  Η ποδηλατική εκδήλωση Epic Rides δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2019, θέλοντας να καλύψει…
 • Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

  Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

  Όλη η προπόνηση του φετινού καλοκαιριού, είχε ως στόχο αυτήν τη διαδρομή των 400 χλμ. Το π…
 • Greyhound 120 2024 – Πρόλογος

  Greyhound 120 2024 – Πρόλογος

  Την προηγούμενη Κυριακή έκανα μια προπόνηση 120 χλμ με προορισμό την Πτολεμαΐδα. Η προπόνη…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Alaskan Malamute 400 2024 – Η μεγάλη περιπέτεια

Όλη η προπόνηση του φετινού καλοκαιριού, είχε ως στόχο αυτήν τη διαδρομή των 400 χλμ. Το π…