Μετά από μήνες αναμονής, τώρα επιβεβαιώνεται: ο Αμερικανός David Schweikert κατέχει το νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ  Guinness για το μεγαλύτερο σχέδιο GPS που έγινε με ποδήλατο. Η βόλτα του; Ένας σταυρός μήκους 1581.3 χλμ που εκτείνεται σε 3 πολιτείες και χρειάστηκε 7 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Τον Μάρτιο, ο Schweikert, πρώην διευθυντής μηχανικού στη Zipp και ήδη δύο φορές κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, δήλωσε «…η ιστορία μου είναι ότι μου αρέσει να αναλαμβάνω μεγάλες προκλήσεις ποδηλασίας. Και πάντα κάνω αυτές τις προκλήσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Το να κάνω τρελά πράγματα που είναι λίγο διασκεδαστικά και φέρνουν λίγη προσοχή και μαζεύουν χρήματα είναι κάτι που μου αρέσει».

Οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο σχέδιο Strava φαίνεται να αυξάνονται σε δημοτικότητα. Το ρεκόρ ενός «ζωγραφίσματος» 1024.7 χλμ που έγινε από μια ομάδα 4 Γάλλων το 2022, έμεινε μόνο για μήνες πριν καταρριφθεί από ένα δίδυμο πατέρα-κόρης που δημιούργησε μια καρδιά 2.162.3 χλμ αυτό το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ότι η εικονογράφηση του Schweikert έγινε ως σόλο προσπάθεια. Και ενώ το σχέδιο σταυρού μπορεί να φαίνεται απλό, ο Schweikert σημείωσε ότι η εύρεση πολλών ευθύγραμμων δρόμων που δεν ευθυγραμμίζονται χωρίς εμπόδια όπως λίμνες, οικιστικές κατασκευές ή σημαντικές παρακάμψεις ήταν μια πρόκληση που χρειάστηκε «δεκάδες και δεκάδες» ώρες σχεδιασμού.

Το καλύτερο μέρος για να βρείτε μεγάλους, ευθύς δρόμους; Η μέση της Αμερικής, φυσικά. Το επταήμερο ταξίδι του Schweikert τον οδήγησε σε 3 πολιτείες – Νεμπράσκα, Νότια Ντακότα και Μινεσότα – και ήταν περίπου 35% σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή μονοπάτια.

Όπως και με τις προηγούμενες «προκλήσεις» του, ο Schweikert πρόσθεσε μια φιλανθρωπική πτυχή στην πολυήμερη βόλτα του, αυτή τη φορά συγκεντρώνοντας κεφάλαια για την World Bicycle Relief (WBR), έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται σε μεγάλης κλίμακας προγράμματα διανομής ποδηλάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες της γύρω περιοχής.

«Ο σταυρός έχει νόημα για μένα προσωπικά, αλλά για το μήνυμα που θέλω να μοιραστώ με τους ανθρώπους, είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι θρησκευόμενος για να έχει απήχηση», δήλωσε ο Schweikert.

«Πρόκειται να χρησιμοποιήσω τα “δώρα” μου, αν θέλετε, να κάνω ποδήλατο σε μεγάλες αποστάσεις για να βοηθήσω άλλους. Η ιδέα είναι να κάνω κάτι που μου έρχεται φυσιολογικά, ώστε να βοηθήσω άλλους. Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο θα έχει απήχηση».

Νέο ρεκόρ Guinness για σχέδιο GPS με ποδήλατο

Ενώ ο Schweikert ολοκλήρωσε την προσπάθειά του για το παγκόσμιο ρεκόρ τον Μάιο, όπως και κάθε άλλος υποψήφιος για το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness, έπρεπε να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες τεκμηρίωσης για να αποδείξει το παγκόσμιο ρεκόρ του ως νόμιμο και στη συνέχεια να περιμένει έως και 3 μήνες για την έγκριση.

Σύμφωνα με τους κανόνες των ρεκόρ Guinness, ένας αναβάτης μπορεί να σταματήσει τη διαδρομή για να βρει φαγητό ή νερό ή να ξεκουραστεί κάπου που δεν είναι στην πορεία. Τα επιπλέον χιλιόμετρα δεν θα υπολογίζονται στην προσπάθεια ρεκόρ και ο αναβάτης πρέπει να διατηρεί λεπτομερή αρχεία για τυχόν αποκλίσεις πορείας. Ο Schweikert πήρε μαζί του μια εξαιρετικά ελαφριά τσάντα για ύπνο κατά μήκος της διαδρομής, η οποία περιλάμβανε απομακρυσμένες εκτάσεις όπου δεν υπήρχαν καταλύματα.

Αυτό το νεότερο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες απέχει πολύ από τη μεγαλύτερη ή πιο τρελή ποδηλατική προσπάθεια του Schweikert. Ο 55χρονος ντόπιος του Οχάιο έχει επιτύχει μερικά εντυπωσιακά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια, όπως συνολικά 27572 χλμ το έτος 2020, 5794 χλμ σόλο διαδρομή στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 28 ημέρες και οδήγηση γύρω από έναν κυκλικό κόμβο για 24 ώρες συνεχόμενα, για να συμπληρώσει συνολικά 606 χλμ και το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…