Το φθινόπωρο είναι εδώ. Το ποδήλατο στα βουνά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι συναρπαστικό. Σου προσφέρει μερικές εκπληκτικές σκηνές, μερικές νέες εμπειρίες και, φυσικά, πολλή διασκέδαση.

Πρώτα όμως θα πρέπει να προσέχουμε μερικά βασικά πράγματα, ώστε να ποδηλατούμε με ασφάλεια πάνω στο βουνό.

Προσοχή στα πεσμένα φύλλα

Το φθινόπωρο είναι πολύχρωμο, χαρούμενο και εξαιρετικά ολισθηρό. Εάν χρησιμοποιούμε ορεινά μονοπάτια, θα ξέρουμε ήδη ότι είναι καλυμμένα με ένα όμορφο χαλί από πεσμένα φύλλα. Κάτω από αυτό το υπέροχο χαλί, υπάρχουν πολλά πράγματα που περιμένουν να μας βγάλουν από το μονοπάτι.

Για αρχή, τα ίδια τα φύλλα γλιστρούν, όταν είναι υγρά. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει πιο επικίνδυνα, είναι αυτό που κρύβουν παρακάτω. Οι ρίζες το πιο επικίνδυνο σημείο, καθώς είναι το χαρακτηριστικό που πιθανότατα θα μας οδηγήσει σε πτώση. Το ίδιο ισχύει και για μεγαλύτερους βράχους, βρεγμένες πέτρες και, φυσικά, λάσπη.

Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε ένα νέο μονοπάτι, προσέχουμε τα παραπάνω.

Διακυμάνσεις της θερμοκρασίας

Είναι η εποχή που οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μας τρελαίνουν. Ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, οι διακυμάνσεις από το πρωί έως το βράδυ είναι πολύ μεγάλες.

Αυτό δεν είναι ιδανικό αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Χρειαζόμαστε μπατζάκια, μανίκια, αντιανεμικό και ίσως 2 φανέλες, μια πιο καλοκαιρινή, μία πιο ζεστή.

Επιπλέον, οι μέρες μικραίνουν, οπότε θα πρέπει να έχουμε απαραίτητα καλά φώτα, αν μας πιάσει το σκοτάδι στα βουνά, και σε αυτήν την περίπτωση πιο ζεστά ρούχα.

Όμως οι διακυμάνσεις βασίζονται και στο υψόμετρο. Αν ανεβούμε πάνω από τα 1.000 μέτρα, ο καιρός εκεί θα είναι πολύ πιο κρύος.

Προσέχουμε την άγρια ζωή

Με το φθινόπωρο εδώ, όλο και λιγότεροι θα ανεβαίνουν στα βουνά. Χωρίς άτομα σημαίνει πολύ περισσότερη διασκέδαση. Ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι τα διάφορα ζώα θα εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη απουσία και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν πολύ πιο συχνά.

Για παράδειγμα, το φθινόπωρο είναι η περίοδος αναπαραγωγής για τα ελάφια. Τα αρσενικά ελάφια μπορεί να είναι πιο επιθετικά και λιγότερο προσεκτικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθώς αναζητούν πιθανούς συντρόφους. Η πιθανότητα να συναντήσουμε ελάφια στο μονοπάτι, ειδικά κοντά στην αυγή ή το σούρουπο είναι μεγαλύτερη, όταν είναι πιο ενεργά. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε.

Ανάλογα με τη γεωγραφική μας θέση, οι αρκούδες είναι ενεργές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ειδικά αν ετοιμάζονται για χειμερία νάρκη. Αν ξέρουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν αρκούδες, κάνουμε θόρυβο ποδηλατώντας. Το ίδιο ισχύει για τα αγριογούρουνα, που θα πρέπει να αποφύγουμε να τα συναντήσουμε.

Επίσης προσέχουμε και για τα μικρότερα ζώα, όπως σκίουρους, προσπαθώντας να τα αποφύγουμε.

Ο καιρός ξεσπά

Το φθινόπωρο είναι επίσης διάσημο για τις καιρικές εντάσεις του. Τη μια στιγμή, ο ήλιος μας καίει, ενώ την επόμενη στιγμή, μπορεί να πιάσει βροχή. Πιο ψηλά στα βουνά, ο καιρός αλλάζει ακόμα πιο γρήγορα. Οπότε προσέχουμε τις αλλαγές του καιρού.

Δεν αποκλείεται η χιονόπτωση, ιδιαίτερα στις ψηλότερες ορεινές περιοχές. Επομένως, είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στον πολιτισμό με το πρώτο σημάδι του προβλήματος.

Στην άλλη άκρη του φάσματος, τα θερμότερα φθινόπωρα μπορεί να φέρουν ακόμη και καταιγίδες. Και φυσικά, η πιθανότητα να χτυπηθούμε από κεραυνό δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να ζήσουμε.

Οπότε, δίνουμε προσοχή στην πρόγνωση του καιρού, αλλά και έχουμε πάντα μια δίοδο διαφυγής – κάποιο καταφύγιο κατά μήκος της διαδρομής όπου μπορούμε να κρυφτούμε όταν χρειαστεί.

Ελέγχουμε πάντα το ποδήλατο μας

Πριν εξερευνήσουμε τα φθινοπωρινά βουνά, βεβαιωνόμαστε ότι το ποδήλατο μας είναι έτοιμο:

Καθαρίζουμε διεξοδικά το ποδήλατο, το πλαίσιο και το σύστημα μετάδοσης. Καθαρίζουμε την αλυσίδα, την κασέτα και τους εκτροχιαστές. Το πιο σημαντικό, φοράμε τα χειμερινά ελαστικά με αρκετά τακούνια, για την λάσπη.

Ελέγχουμε την κατάσταση των φρένων και λιπαίνουμε την αλυσίδα με λιπαντικό υγρού καιρού.

Πάμε λοιπόν να διασκεδάσουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …