Είναι εύκολο να μείνουμε από ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή ενός αγώνα, επειδή δεν έχουμε φάει σωστά. Αν έχουμε παραμελήσει να πάρουμε μαζί επαρκή τρόφιμα, τα επίπεδα απόδοσής μας θα υποφέρουν.

Η καλύτερη άμυνα μας είναι να τρώμε και να πίνουμε συχνά. Τι συμβαίνει όμως αν συμμετέχουμε σε ένα αγώνα δρόμου ή αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ανάβαση μετά από τριψήφια χλμ; Τότε είναι που το ταπεινό ενεργειακό τζελ έρχεται στο παιχνίδι.

Θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή τζελ για τη φετινή χρονιά:

High5 Energy Gel

Προδιαγραφές

Μέγεθος μερίδας: 40g

Υδατάνθρακες: 23g

Σάκχαρα: 2.9g

Ενέργεια: 91 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/Όχι

Κατάλληλο για Vegetarian/Vegan: Ναι

Το High5 Energy διατίθεται σε φακελάκια των 40g, με το καθένα να περιέχει 23g υδατάνθρακες. Ορισμένα τζελ δεν είναι τόσο εύγευστα λόγω της συνοχής και της γεύσης τους. Το High5 προσπάθησε να αντιμετωπίσει και τα δύο αυτά ζητήματα επιλέγοντας μια ελαφριά συνοχή που έχει σχεδιαστεί για να καταναλώνεται ομαλά, σε συνδυασμό με τη χρήση πραγματικών χυμών φρούτων για βελτιωμένη γεύση.

Ως προϊόν, το High5 θα αρέσει σε όσους θέλουν τα τζελ τους να περιέχουν φυσικές αρωματικές ύλες, αποφεύγοντας ταυτόχρονα χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Είναι επίσης κατάλληλα τόσο για χορτοφάγους όσο και για vegans.

Μαζί με το τυπικό τζελ, που εξετάζεται εδώ, η εταιρία παράγει τζελ με καφεΐνη, τζελ με ηλεκτρολύτες, τζελ με υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης και το Energy Gel Aqua που έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει την ανάγκη να πίνουμε νερό, μετά το τζελ.

SiS Beta Fuel gel

Προδιαγραφές

Μέγεθος μερίδας: 60g

Υδατάνθρακες: 4 g

Σάκχαρα: 19g

Ενέργεια: 158 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/όχι

Κατάλληλο για χορτοφάγους/vegan: Ναι

Περιέχει υψηλή τιμή 40 γραμμάρια υδατανθράκων ανά συσκευσία, σε ένα μείγμα μαλτοδεξτρίνης και φρουκτόζης σε αναλογία 1:0,8, κάτι που η εταιρία υποστηρίζει ότι είναι το βέλτιστο για ταχεία τροφοδοσία καυσίμου. Επίσης η SiS ισχυρίζεται ότι η σύνθεσή του αποφεύγει τη γαστρική ενόχληση.

Όπως θα περίμενε κανείς με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα τζελ είναι αρκετά παχύρευστα, επομένως θα χρειαστούμε μερικές γουλιές νερό, μετά την κατανάλωση τους.

Η SiS διαθέτει τζελ Beta Fuel με γεύσεις πορτοκάλι και φράουλα/λάιμ. Υπάρχουν επίσης γεύσεις μήλου και λεμονιού/λάιμ με νοοτροπικά, τα οποία περιλαμβάνουν καφεΐνη και ταυρίνη (όπως βρίσκεται στο Red Bull) και υποστηρίζεται ότι βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, αποφεύγοντας τα νευρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η καφεΐνη από μόνη της.

Torq Energy Gel

Προδιαγραφές

Μέγεθος μερίδας: 45g

Υδατάνθρακες: 29g

Σάκχαρα: 11g

Ενέργεια: 114 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/όχι

Κατάλληλο για χορτοφάγους/vegan: Ναι

Όσον αφορά τις χαρακτηριστικές γεύσεις, τα τζελ Torq παίρνουν το βραβείο. Εκτός από τις κλασσικές γεύσεις, υπάρχουν επίσης Lemon Drizzle, Apple Crumble, Rhubarb & Custard και άλλες.

Το Torq χρησιμοποιεί ένα μίγμα υδατανθράκων μαλτοδεξτρίνης – φρουκτόζης 2:1, το οποίο σύμφωνα με μελέτες μπορεί να αυξήσει την ικανότητα απορρόφησης. Λαμβάνουμε επίσης 5 βασικούς ηλεκτρολύτες: νάτριο, χλωρίδιο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο.

Η συνοχή αναφέρεται από την Torq ως «υγρή». Υπάρχουν 12 γεύσεις για να διαλέξουμε, οι περισσότερες από τις οποίες δεν περιέχουν καφεΐνη, αλλά 4 περιέχουν 89 mg καφεΐνης, η οποία παρέχεται μέσω του φυτού guarana.

Η Torq σχεδιάζει τη συσκευασία της έτσι ώστε η γλωττίδα να παραμένει προσκολλημένη στο τζελ όταν το ανοίγουμε, ώστε να μην μείνει ένα κομμάτι πλαστικό στο στόμα για να το φτύσουμε ή να προσπαθήσουμε να το βάλουμε στην τσέπη.

ΟΤΕ Energy Gel 

Τα καλύτερα τζελ για ποδηλασία 2023

Προδιαγραφές

Μέγεθος μερίδας: 56g

Υδατάνθρακες: 20.5g

Σάκχαρα: 4.8g

Ενέργεια: 82 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/Όχι

Κατάλληλο για χορτοφάγους/vegan: Ναι

Τα τζελ ΟΤΕ έχουν σχεδιαστεί για να είναι ευγενικά με το στομάχι maw. Σίγουρα η υφή του τζελ φαίνεται να είναι σχεδιασμένη για να κατεβαίνει εύκολα. Με ρευστή σύσταση, είναι κατάλληλο για προσπάθειες υψηλής έντασης και οι πραγματικοί χυμοί φρούτων παρέχουν νόστιμες γεύσεις. Είναι χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και σόγια, και επίσης είναι κατάλληλα για τους vegan. Το τζελάκι ανοίγει με 2 τρόπους, ώστε να το πίνουμε όλο μαζί ή γουλιά γουλιά.

Τα κανονικά τζελ είναι χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο, υπάρχει μια ποικιλία καφεΐνης, η οποία παρέχει 100mg «καυσίμου πυραύλων» από το φυτό guarana.

Εκτός από την παροχή λίγο πάνω από 20 g υδατανθράκων ανά μερίδα, τα τζελ ΟΤΕ περιέχουν επίσης ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην αντικατάσταση των αλάτων που χάνουμε κατά την εφίδρωση. Σε συνδυασμό με την πιο λεπτή σύσταση, τα κάνουν κατάλληλη για ποδηλασία με ζεστό καιρό.

Η εταιρία παρέχει επίσης Super Gels, τα οποία παρέχουν διπλάσια ποσότητα από υδατάνθρακες σε ένα τζελ 66 g.

Hammer Energy Gel

Τα καλύτερα τζελ για ποδηλασία 2023

Προδιαγραφές

Μέγεθος μερίδας: 33g

Υδατάνθρακες: 22g

Σάκχαρα: 3g

Ενέργεια: 90 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/όχι

Κατάλληλο για χορτοφάγους/vegan: Ναι

Τα τζελ Hammer είναι μικρά σε μέγεθος – περίπου το 60% των τζελ ΟΤΕ -, αλλά περιέχουν πολλή ενέργεια. Όπως θα περίμενε κανείς, έχουν πολύ πιο παχύρρευστη σύσταση, οπότε χρειάζονται αρκετές γουλιές νερό μετά.

Η Hammer παρασκεύάζει τα τζελ με μαλτοδεξτρίνη, αλλά συμπληρώνει με ένα μείγμα χυμού σταφυλιού και δεξτρίνης ρυζιού, που παρέχει μεγάλο μέρος της γεύσης των φρούτων.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή από αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, σχεδιασμένα για να μειώνουν την κόπωση, και L-αλανίνη, το οποίο είναι ένα αμινοξύ για το οποίο η Hammer υποστηρίζει ότι βοηθά στην κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων όταν αρχίσετε να μειώνετε τους υδατάνθρακες.

Υπάρχουν δύο γεύσεις με καφεΐνη: ο εσπρέσο (προφανώς) με 50mg και ο τροπικός με 25mg.

Υπάρχουν επίσης 10 γεύσεις και η τιμή ανά τεμάχιο είναι μικρότερο από πολλούς ανταγωνιστές.

NamedSport Isotonic Power Gel

Προδιαγραφές

Μέγεθος μερίδας: 60g

Υδατάνθρακες: 22g

Σάκχαρα: 0g

Ενέργεια: 89 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/όχι

Κατάλληλο για χορτοφάγους/vegan: Ναι

Τα πορτοκαλί λογότυπα και τα φουσκωτά της NamedSport είναι παντού στους ιταλικούς αγώνες ποδηλασίας και η μάρκα έχει γίνει γρήγορα ένα στοιχείο της ποδηλατικής σκηνής. Πουλάει τα ενεργειακά τζελ της σε μεγάλη γκάμα μορφών και όγκων από 25ml έως 100ml ανά συσκευασία. Τα Isotonic Power Gels βρίσκονται στη μέση αυτής της σειράς.

Όπως λέει και το όνομά τους, είναι σχεδιασμένα να ταιριάζουν με την ωσμωτικότητα του εντέρου και έτσι να αποφεύγονται τα στομαχικά προβλήματα. Μαζί με τη μαλτοδεξτρίνη, η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες προέρχεται από “υψηλά διακλαδισμένη κυκλική δεξτρίνη”, η οποία σύμφωνα με την NamedSport οδηγεί σε ταχύτερη απορρόφηση με χαμηλότερες γαστρεντερικές παρενέργειες.

Υπάρχει επίσης το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη, που προστίθεται καθώς οι υδατάνθρακες προέρχονται εξ ολοκλήρου από πιο σύνθετα σάκχαρα που είναι λιγότερο γλυκά. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές με καφεΐνη και χωρίς καφεΐνη.

Παρά τη μεγάλη τους μορφή, τα τζελ NamedSport είναι αρκετά παχύρρευστα, επομένως η λίγη νερό βοηθάει κατά την κατανάλωσή τους, ακόμα κι αν το NamedSport λέει ότι δεν χρειάζεται.

Clif Bloks Energy Ghews 

Τα καλύτερα τζελ για ποδηλασία 2023

Προδιαγραφές

Μέγεθος συσκευασίας: 60g

Υδατάνθρακες ανά συσκευασία: 46g

Σάκχαρα ανά τζελ: 23g

Ενέργεια ανά συσκευασία: 188 kcal

Περιέχει καφεΐνη: Ναι/όχι

Κατάλληλο για χορτοφάγους/vegan: Ναι

Πότε ένα τζελ δεν είναι τζελ; Όταν είναι Clif Blok. Η εταιρία έχει εγκαταλείψει τα τζελ, υπέρ των ενεργειακών μασημάτων. Αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνουν ακατάστατα περιτυλίγματα και μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δόση μας, σε αντίθεση με το κλασσικό τζελ που πρέπει να καταναλωθεί με τη μία.

Η άλλη πλευρά είναι ότι είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, καθώς πρέπει να τα μασάμε. Είναι πολύ πιο εύκολο να μασηθούν από μια ενεργειακή μπάρα, αν και όπως και με μια μπάρα πιθανότατα χρειαζόμαστε αρκετό νερό μετά.

Το σχήμα είναι επίσης πιο συμπαγές από ένα τζελ, ενώ παρέχει περισσότερη ενέργεια, διευκολύνοντας τη μεταφορά καυσίμου για μεγαλύτερες διαδρομές.

Υπάρχει μια σειρά από 5 διαθέσιμες γεύσεις, 2 με καφεΐνη όταν χρειαζόμαστε αυτό το κάτι επιπλέον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…