Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει μουδιάσματα πάνω στο ποδήλατο, είτε στα χέρια (το πιο κοινό), στα πόδια ή φυσικά στα οπίσθια. Ας δούμε πρώτα την αιτία και μετά τη λύση στα παραπάνω.

Τι προκαλεί το μούδιασμα;

Η συμπίεση των νεύρων προκαλεί μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια ή το περίνεο. Καθώς ο μαλακός ιστός συμπιέζεται, ασκεί πίεση στο συγκεκριμένο νεύρο και μπλοκάρει τα ηλεκτροχημικά σήματα. Αυτό αφορά λιγότερο τη ροή του αίματος και περισσότερο την απόφραξη των περιφερικών νεύρων.

Όταν εκτονωθεί η πίεση, τα νεύρα αρχίζουν να πυροδοτούν κατά διαστήματα, γεγονός που προκαλεί την αίσθηση των καρφιών και των βελονών. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτή την δυσάρεστη εμπειρία.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τυχόν μουδιάσματα, είναι με σωστό bike fitting. Αν ένα συγκεκριμένο μούδιασμα επιμένει, τότε είναι καλή ιδέα να επισκεφτούμε έναν γιατρό.

Μούδιασμα χεριών

Αιτία

Γενικά, το μούδιασμα των χεριών προκαλείται από τη συμπίεση ενός από τα τρία νεύρα.

Το ωλένιο, το ακτινωτό και το διάμεσο είναι τα κύρια νεύρα του χεριού που διέρχονται από τον καρπό και διακλαδίζονται σε όλο το χέρι.

Το μούδιασμα των χεριών εμφανίζεται πιο συχνά στο παράμεσο και το μικρό δάχτυλο, που προκαλείται από πίεση στο ωλένιο νεύρο.

Διάφοροι λόγοι μπορεί να είναι η πηγή της πίεσης, αλλά οι δύο πιθανότατα είναι η αφύσικη γωνία του καρπού και το υπερβολικό βάρος προς τα εμπρός στα χέρια.

Λύσεις

Το πρώτο πράγμα είναι να κοιτάξετε το bike fitting.Βεβαιωνόμαστε ότι η πτώση από τη σέλα στο τιμόνι (η κάθετη απόσταση) είναι κατάλληλη για εμάς.Όσο μεγαλύτερη είναι η πτώση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μουδιάσματος των χεριών λόγω του πρόσθετου βάρους που πρέπει να αντέξουν τα χέρια.Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη μέτρηση κατεβάζοντας τη σέλα ή σηκώνοντας το τιμόνι.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε είναι η θέση που έχουν οι μανέτες. Θέλουμε μια ουδέτερη γραμμή από το βραχίονα στα χέρια, έτσι ώστε ο καρπός να μην λυγίζει. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη θέση περιστροφής του τιμονιού εκτός από τις μανέτες. Όταν αλλάζουμε κάτι τέτοιο, πάντα εφαρμόζουμε μικρές αλλαγές.

Άλλη λύση είναι να αλλάζουμε θέση στα χέρια, κάθε λίγα λεπτά, πιάνοντας το τιμόνι, τις κορυφές από τις μανέτες, τα drops.

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει είναι τα γάντια, αλλά και αυτό είναι σχετικό. Ακριβώς επειδή ένα γάντι έχει περισσότερη επένδυση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα βοηθήσει. Μερικές φορές περισσότερη επένδυση μπορεί να συμπιέσει περαιτέρω τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν το χέρι.

Μούδιασμα σέλας

Αιτία

Το σχήμα, το μέγεθος και η θέση της σέλας καθορίζουν αν μια σέλα λειτουργεί για εμάς.

Η συμπίεση του μαλακού ιστού στο περινεϊκό νεύρο είναι η κύρια αιτία του μουδιάσματος της σέλας. Η περιορισμένη ροή αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα των γεννητικών οργάνων.

Λύσεις

Η πρώτη λύση για το μούδιασμα της σέλας είναι να βρούμε μια σέλα που να μας ταιριάζει. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να στερεώνουμε τα οστά της λεκάνης, χωρίς να συμπιέζουμε τον μαλακό ιστό στην περιοχή του περινέου. Η σωστή σέλα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί γιατί αυτό που λειτουργεί για κάποιον άλλο μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.

Εκτός από το σχήμα της σέλας, μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να ρυθμίσουμε τη γωνία κλίσης. Σε γενικές γραμμές, μια μικρή γωνία προς τα κάτω της μύτης λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά αν η γωνία κλίσης είναι μεγάλη, τότε μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στα χέρια.

Μια λύση για το μούδιασμα της σέλας που δεν περιλαμβάνει αλλαγή σέλας είναι απλή: Κάνουμε για λίγο ορθοπέταλο και όταν επιστρέψουμε στην καθιστή θέση, φροντίζουμε να καθίσουμε «πίσω» στη σέλα, ακριβώς πάνω στα οστά της λεκάνης..

Τα πόδια και το μούδιασμα των δακτύλων

Αιτία

Το μούδιασμα των ποδιών και των δακτύλων προέρχεται από τη συμπίεση πολλών νεύρων στο πόδι. Το μπροστινό μέρος του ποδιού είναι μια αρκετά λεπτή δομή. Όχι μόνο δέχεται πίεση στο κάτω μέρος από το πεταλάρισμα, αλλά και από το παπούτσι που σφίγγει το πόδι. Μια κοινή εντόπιση μουδιάσματος του ποδιού είναι το εξωτερικό μέρος του ποδιού, το οποίο τροφοδοτείται από το νεύρο.

Η ακατάλληλη τοποθέτηση στα σχαράκια και τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών.

Λύσεις

Η σωστή εφαρμογή στα παπούτσια και τα σχαράκια, είναι μια εξαιρετική αρχή για την αντιμετώπιση του μουδιάσματος των ποδιών.

Το σχήμα, ο όγκος και το πλάτος μπορεί να ποικίλει άγρια μεταξύ των εταιριών. Επιπλέον, μερικά παπούτσια μπορεί να τεντώσουν, αν και τα συνθετικά δέρματα τείνουν να μην τεντώνονται τόσο πολύ.

Επίσης παίζει ρόλο πόσο σφιχτά βάζουμε τα boa dials, τις πόρπες ή τα velcro. Δίνουμε χώρο στο πόδι μας και στη συνέχεια σφίγγουμε όσο χρειάζεται. Εάν είμαστε επιφυλακτικοί για να αλλάξουμε τα παπούτσια, μια γρήγορη επιδιόρθωση είναι να φορέσουμε μια λεπτότερη κάλτσα. Αυτό βοηθάει να δώσετε στο πόδι μας λίγο χώρο.

Τέλος, η μετακίνηση στα σχαράκια προς τα πίσω, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στο μπροστινό μέρος. Απλά προσέχουμε να ελέγχουμε για επικάλυψη των δακτύλων.

Επίλογος

Η επίλυση του μουδιάσματος στα χέρια, στην περιοχή της σέλας ή στα πόδια είναι μια διαδικασία δοκιμής και σφάλματος.

Εάν πρόκειται να κάνουμε αλλαγές στις ρυθμίσεις του ποδηλάτου, θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές σταδιακά. Ή καλύτερα, βρίσκουμε ένα κατάστημα που παρέχει bike fitting στην περιοχή μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…