Είναι καλύτερο να κάνουμε ποδήλατο νωρίς το πρωί, να κάνουμε μια βόλτα πριν το μεσημεριανό γεύμα ή να το αφήσουμε για αργά το απόγευμα; Κάθε μία από αυτές τις στιγμές έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας εξετάσουμε τα πιθανά σενάρια.

Η ώρα της ημέρας δεν έχει σημασία για την απόδοση

Δεν είναι δύσκολο να βρεις επιχειρήματα ότι η προπόνηση το πρωί είναι καλύτερη από το απόγευμα και το αντίστροφο. Αλλά κοιτάζοντας την έρευνα, δεν φαίνεται να υπάρχουν καλά στοιχεία για αυτό. Μια ανάλυση από το 2022 καθώς και μια από το 2023 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ώρα της ημέρας για προπόνηση, που θα οδηγούσε σε ανώτερες βελτιώσεις στην υγεία ή στην απόδοση.

Εκτός από τα επιστημονικά στοιχεία, είναι επίσης καλό να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες ποδηλάτες εξακολουθούν να προπονούνται σε διάφορες διαφορετικές ώρες της ημέρας. Εάν υπήρχαν επιδόσεις ή οφέλη για την υγεία από την προπόνηση σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, είναι πολύ πιθανό ότι με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα άρχιζαν να προπονούνται αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ώρα.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι η εύρεση της καλύτερης ώρας της ημέρας για ποδήλατο δεν έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ή της υγείας. Αντιθέτως, πρόκειται απλά στο πώς θα βρούμε το χρόνο που ταιριάζει στο πρόγραμμά μας και μας επιτρέπει να παραμένουμε συνεπείς στην προπόνηση, ενώ παράλληλα εξισορροπούμε την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Ποδηλασία πριν από τη δουλειά

Πηγαίνοντας για μια βόλτα νωρίς το πρωί μπορεί να νοιώθουμε καλύτεροι από αυτούς που είναι ακόμα στο κρεβάτι. Όπως γνωρίζουμε, η ώρα της ημέρας είναι άσχετη όταν πρόκειται για υγεία ή απόδοση. Αυτό που έχει σημασία είναι αν αυτή η ώρα της ημέρας λειτουργεί για εμάς.

Πλεονεκτήματα
 • Συνέπεια: Ολοκληρώνουμε την προπόνηση, έχοντας το χρόνο να το κάνουμε.
 • Πρωινή ώθηση: Ξεκινάμε τη μέρα μας δυναμικά με μια ώθηση ενδορφινών που βοηθά στην πνευματική διαύγεια και μας κάνει να νιώθετε καλά.
Μειονεκτήματα
 • Πρωινό ξύπνημα: Το να ξυπνάς νωρίς δεν είναι για όλους, ειδικά για τους ξενύχτηδες.
 • Διατροφή πριν από τη βόλτα: Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε σωστή τροφοδοσία
 • Διαταραχή ύπνου: Κινδυνεύουμε να μην κοιμόμαστε αρκετά, εάν δεν πάμε για ύπνο αρκετά νωρίς.

Ποδηλασία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Συνήθως είναι οι άνθρωποι που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν τη δική τους επιχείρηση και συχνά την επιλογή να χωρίσουν την ημέρα τους σε τμήματα. Αυτό αφήνει χώρο για μια μεσημεριανή βόλτα, για παράδειγμα. Έτσι, αν η πρωινή βόλτα έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα, το μεσημέρι μπορεί να είναι καλύτερο.

Πλεονεκτήματα
 • Διάλειμμα από τη δουλειά: Παρέχει ένα ψυχικό και σωματικό διάλειμμα από τη δουλειά, μπορεί να μας δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας.
 • Αποτελεσματικό: Μπορεί να είναι μια καλή χρήση των μεσημεριανών διαλειμμάτων, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ώρες της ημέρας.
Μειονεκτήματα
 • Ιδρωμένος: Πρέπει να έχετε διαθέσιμο ντους πριν επιστρέψετε στη δουλειά.
 • Κόπωση μετά την οδήγηση: Εάν το παρακάνουμε, μπορεί να αισθανόμαστε κουρασμένοι αντί να είμαστε γεμάτοι ενέργεια για το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας.
 • Logistics: Θα πρέπει να έχουμε ένα τρόπο να μεταφέρουμε ή να αποθηκεύουμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό εξοπλισμό στη δουλειά.

Ποδηλασία μετά τη δουλειά

Το ποδήλατο μετά τη δουλειά είναι πιθανώς η πιο κοινή επιλογή για τον μέσο ερασιτέχνη ποδηλάτη. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ εργασίας και ύπνου. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι περισσότεροι, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει στο πρόγραμμά μας.

Πλεονεκτήματα
 • Ένας τρόπος αποσυμπίεσης: Μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να μειώσουμε το άγχος μετά από μια κουραστική μέρα.
 • Κοινωνικά: Είναι πιο εύκολο να συμμετάσχουμε σε ομαδικές βόλτες ή σε συλλόγους ποδηλασίας το απόγευμα.
Μειονεκτήματα
 • Κόπωση: Μπορεί να αισθανόμαστε υπερβολικά κουρασμένοι και χωρίς κίνητρο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ποιότητα ή παράλειψη προπονήσεων.
 • Διαχείριση χρόνου: Η βραδινή ώρα «διεκδικείται» περισσότερο από άλλες προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές δεσμεύσεις, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο απώλειας προπονήσεων.
 • Διαταραχή ύπνου: Κάποιοι έχουν χειρότερο ύπνο εάν προπονούνται αργότερα το βράδυ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…