Το βράδυ που ο Cavendish εξασφάλισε την 35η νίκη του στον Γύρο της Γαλλίας, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ του Merckx για τις περισσότερες νίκες, ο 79χρονος Βέλγος δεν μίλησε στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, αφιέρωσε ένα λεπτό για να συγχαρεί τον Βρετανό σε ένα σύντομο αλλά εγκάρδιο μήνυμα στα social media.

Σε μια ιστορία του Instagram, που αναδημοσίευσε ο γιος του Axel Merckx, ο μεγάλος ποδηλάτης συνεχάρη τον πύραυλο Manx, δηλώνοντας:

«Συγχαρητήρια στον Mark Cavendish για αυτό το ιστορικό επίτευγμα! Τόσο ωραίος τύπος που σπάει το ρεκόρ μου».

Ο Merckx, που θεωρείται ευρέως ο καλύτερος ποδηλάτης όλων των εποχών, έχει στο όνομά του 34 νίκες σε εταπ, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερα από απλά εταπ σπριντ. Ο λεγόμενος Cannibal κέρδισε τη συνολική κατάταξη του Tour de France 5 φορές και πέρασε 96 αγωνιστικές ημέρες, φορώντας την πολυπόθητη κίτρινη φανέλα.

Το 2021, όταν ο Cavendish βρισκόταν στα πρόθυρα να ισοφαρίσει το ρεκόρ των νικών του στον Γύρο της Γαλλίας, ο Merckx φέρεται να είπε ότι δεν θα έχανε τον ύπνο του από αυτό.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν ο Cavendish ισοφαρίσει το ρεκόρ μου. Δεν θα χάσω τον ύπνο μου από αυτό. Αν το κάνει, θα τον συγχαρώ γιατί δεν είναι εύκολο να κερδίσεις 34 σπριντ», είπε στην La Gazzetta dello Sport.

Κατά τη διάρκεια του Tour de France 2021, ο Cavendish, τότε 36 ετών και αγωνιζόταν για την Deceuninck Quick-Step, και κέρδισε 4 εταπ, συμπεριλαμβανομένου του 34ου, για να ισοφαρίσει τον Merckx.

Αφού έληξε το συμβόλαιό του εκείνο το έτος, ο Cavendish εντάχθηκε στην ομάδα της Astana το 2022 αλλά δεν επιλέχθηκε για τον Γύρο της Γαλλίας του 2022. Αποφάσισε να κυνηγήσει το ρεκόρ του Merckx για ένα τελικό Tour de France το 2023, αλλά είχε άσχημη πτώση και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα μετά το 8ο εταπ.

Καθυστερώντας για άλλη μια φορά τη συνταξιοδότησή του, ο Cavendish συνέχισε για ένα τελικό Tour de France το 2024, πηγαίνοντας ενεργά για εκείνη την 35η νίκη. Δεκαέξι χρόνια αφότου κέρδισε την πρώτη του νίκη σε Tour de France, ο Cavendish το έκανε. Σε ηλικία 39 ετών, εξασφάλισε την 35η νίκη του στο 5ο εταπ με περισσότερες ευκαιρίες ακόμα μπροστά σε αυτό το Tour.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…