Η φετινή αγωνιστική σεζόν έχει φτάσει στο τέλος της και πολλοί ποδηλάτες αρχίζουν να σκέφτονται τα σχέδια για την επόμενη χρονιά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν καν ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα προπόνησης είναι να θέσουμε τους εποχιακούς μας στόχους.

Το να έχουμε στόχους θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το κίνητρο και την πειθαρχία. Επίσης, θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε την πρόοδο. Εν ολίγοις, ένα προπονητικό πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό, μόνο όταν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν καλά καθορισμένο στόχο.

Κάνουμε τους στόχους μας έξυπνους

Εάν δεν είμαστε σίγουροι πώς να ορίσουμε τους στόχους μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική Σ.Μ.Ε.Σ.Δ. Ας προσπαθήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε ένα στόχο που μπορεί να θέσει ένας ποδηλάτης δρόμου, λέγοντας «θέλω να γίνω πιο γρήγορος».

Κάνουμε το στόχο συγκεκριμένο (Σ), καθορίζοντας σε ποιο αγώνα, θέλουμε να είμαστε πιο γρήγοροι. Έχοντας έναν συγκεκριμένο στόχο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για να τον πετύχουμε.

Για να το κάνουμε μετρήσιμο (M), μπορούμε να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρόνο που θέλουμε να τερματίσουμε. Οι μετρήσιμοι στόχοι μας βοηθούν να παρακολουθούμε την πρόοδο και να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές.

Για να κάνουμε τον στόχο μας εφικτό (Ε), θα πρέπει να ορίσουμε τον χρόνο τερματισμού αρκετά δύσκολο αλλά όχι εξωπραγματικό. Ο καθορισμός εφικτών στόχων μας δίνει κίνητρο.

Για να κάνουμε τον στόχο μας σχετικό (Σ), θα πρέπει να επιλέξουμε έναν αγώνα που μας ενδιαφέρει πραγματικά. Οι σχετικοί στόχοι θα έχουν σημασία για εμάς, κάτι που είναι απαραίτητο εάν πρόκειται να αφιερώσουμε ολόκληρη τη σεζόν.

Και τέλος, οι στόχοι μας πρέπει να είναι χρονικά δεσμευμένοι (Δ). Σε αυτό το παράδειγμα, η επιλογή ενός συγκεκριμένου αγώνα λύνει το πρόβλημα, επειδή μας δίνει μια σαφή ημερομηνία έναρξης. Έτσι, μια βελτιωμένη έκδοση του παραδείγματος στόχου μας μπορεί να είναι κάπως έτσι:

«Βελτιώνω τον χρόνο μου στον τοπικό αγώνα δρόμου 2024 κατά 30΄».

Διαφορετικοί στόχοι για διαφορετικούς αναβάτες

Ανάλογα με το τρέχον επίπεδο δεξιοτήτων, το στυλ ποδηλασίας και τις προτιμήσεις μας, μπορεί να θέλουμε να εξετάσουμε μια ποικιλία στόχων. Αν χρειαζόμαστε λίγη έμπνευση, διαβάζουμε τους παρακάτω στόχους. Είναι όλοι Σ.Μ.Ε.Σ.Δ. αλλά μόνο εμείς μπορούμε να κρίνουμε αν είναι σχετικοί (Σ) για εμάς.

  1. Μειώνω το σωματικό μου λίπος κατά 2% για να κάνω καλύτερο χρόνο στον τοπικό αγώνα ανάβασης τον Απρίλιο.
  2. Μειώνω το χρόνο κατά 15΄΄ στην αγαπημένη μου πίστα downhill μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.
  3. Βελτιώνω την ισχύ εξόδου μου κατά 30 watt σε προσπάθεια 60΄,μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.

Επίλογος

Μόλις επιλέξουμε τους στόχους μας για τις εποχές – και μπορούμε να έχουμε πολλούς διαφορετικούς, εφόσον είναι εφικτοί (Ε) – μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε το προπονητικό πλάνο, που θα μας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς χρησιμεύει η προπόνηση δύναμης στην ποδηλασία;

Ως ποδηλάτες, είναι συνήθως δύσκολο να αφοσιώσουμε χρόνο εκτός σέλας για να σηκώνουμε βάρη…