Ύστερα από μια μεγάλη προπόνηση ή κάποιο αγώνα, είναι πάντα χρήσιμο να επαναφέρουμε το σώμα μας στην κατάσταση που ήταν, πριν ξεκινήσουμε την δραστηριότητα μας.

Η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για 2 λόγους. Πρώτον, όταν το σώμα κρυώσει θα αρχίσουν έντονοι πόνοι στους μύες από την καταπόνηση και το γαλακτικό οξύ που υπάρχει ακόμα ελεύθερο.

Δεύτερον, γιατί οι μυϊκές ίνες καταπονούνται και καταστρέφονται και πρέπει να τις αναδομήσουμε κατάλληλα, ώστε να δυναμώσουν και να αντέχουν μεγαλύτερη καταπόνηση την επόμενη φορά. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται συνεχώς το σώμα μας.

Μερικοί απλοί τρόποι να το καταφέρουμε είναι οι εξής

1. Διατάσεις

Τουλάχιστον κάνουμε για 10′ διατάσεις για να επαναφέρουμε την ελαστικότητα στους μυς μας. Δουλεύουμε όλους τους μύες μας, πόδια, κοιλιακούς, ραχιαίους κ.ο.κ. Αν δεν κάνουμε όπως πρέπει τις διατάσεις, θα το καταλάβουμε όταν κρυώσουν οι μυς και αρχίζουν να πιάνονται.

2. Κάλτσες συμπίεσης

Αποκατάσταση – 7 τρόποι

Φορώντας τέτοιες κάλτσες, συμπιέζουμε τις γάμπες μας, αναγκάζοντας το αίμα να φύγει από τα πόδια μας, οπότε εμποδίζουν οποιοδήποτε πρήξιμο και μειώνουν την καταπόνηση. Προσέχουμε όμως να μην χρησιμοποιούμε  τις κάλτσες αυτές για παραπάνω από 1 ώρα, γιατί μετά θα μουδιάζουν τα πόδια μας.

3. Πρωτεΐνες

Αποκατάσταση – 7 τρόποι χωρίς το ποδήλατο μας

Λόγω της καταπόνησης που υποβλήθηκε το σώμα μας, οι μυϊκές ίνες χρειάζονται αναδόμηση, και αυτό μπορεί να γίνει μέσω των αμινοξέων που υπάρχουν στις πρωτεΐνες. Αν δεν έχετε κάποια σκόνη πρωτεΐνης, που προσφέρει την απαραίτητηα δοσολογία πρωτεινών και αμινοξέων, μια εναλλακτική πηγή πρωτείνης είναι οι ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και φουντούκια.

4. Ενυδάτωση

Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε, το καταπονημένο σώμα (ιδιαίτερα από την άνοιξη και μετά που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν) είναι και αρκετά αφυδατωμένο. Οπότε ενυδατώνουμε το σώμα μας, με χυμούς ή ακόμα καλύτερα πίνοντας γάλα (πρωτεΐνη).

5. Υδατάνθρακες

Αποκατάσταση – 7 τρόποι χωρίς το ποδήλατο μας

Η προπόνηση έχει αδειάσει τα αποθέματα γλυκογόνου του σώματος, και ο μόνος τρόπος να τα ξαναγεμίσουμε είναι με κατανάλωση υδατανθράκων.

6. Μασάζ

Αποκατάσταση – 7 τρόποι

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουν οι μύες από τυχόν πιασίματα. Αν δεν μπορείτε να πάτε σε κάποιον επαγγελματία για να κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα σας, πάρτε λίγο baby oil και αφιερώστε 15΄ σε κάθε πόδι σας. Μετά, βάλτε τα πόδια σας κάθετα απέναντι σε ένα τοίχο, με την πλάτη στο πάτωμα ή στον καναπέ σας για περίπου 15′, ώστε το αίμα να φύγει απο τα άκρα σας και να έχετε πιο γρήγορη αποκατάσταση.

7. Ύπνος

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αναδομήσετε το σώμα σας. Μην περιμένετε το βράδυ. Ακόμα και ένας απογευματινός ύπνος 30’, ανανεώνει το σώμα σας. Βέβαια η σωστή αποκατάσταση θα γίνει στον βραδυνό ύπνο, ιδίως μετα τα 90′, όταν το σώμα μπαίνει σε βαθύ ύπνο. Είναι η φάση όπου το σώμα μας κάνει στην ουσία “επανεκκίνηση” και διορθώνει τους μικροτραυματισμούς που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Brevet Καστοριάς 2022 – Χωριά της Λήθης Βίντεο

Το βίντεο στα εγκαταλελειμμένα χωριά που διασχίζει η διαδρομή του φετινού Brevet Καστοριάς…