Tα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα λεγόμενα ποδήλατα ισορροπίας. Είναι τα ποδήλατα χωρίς πεντάλ, ή φρένα, χωρίς περιφερειακά βοηθήματα. Μόνο μια σέλα και ένα τιμόνι. Πολλοί γονείς βρίσκονται απέναντι στο δίλλημα, βοηθητικές ρόδες ή ποδήλατο ισορροπίας.

Αρκετοί έχουν αγοράσει τέτοια ποδήλατα για τα μικρά τους. Η λογική είναι τα παιδιά να μάθουν πρώτα απ’ όλα ισορροπία. Παρόλα αυτά, τα «κανονικά» ποδήλατα με τις βοηθητικές ρόδες, συνεχίζουν να αγοράζονται. Είναι τα ποδήλατα, στα οποία όλοι μας μάθαμε πώς να ποδηλατούμε. Γιατί λοιπόν γίνεται τόση φασαρία για το όλο θέμα;

Τι πρόβλημα υπάρχει με ένα σύστημα που μάθαινε επί πολλές γενεές, πώς ένα παιδί να ισορροπεί και να ποδηλατεί; Κανένα πρόβλημα. Aπλά δεν του μάθαινε να ισορροπεί. Παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να μάθει να ποδηλατεί, χωρίς την απογοήτευση της πτώσης. Έτσι του παρέχει μια ψευδή ασφάλεια, ώστε να γυρνάει γρήγορα τα πεντάλ χωρίς όμως να μπορεί να ισορροπήσει στρίβοντας.

Το πόσο σημαντικό είναι το παιδί να ισορροπεί, ενώ στρίβει είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Απλά αφαιρούμε τις βοηθητικές ρόδες και βλέπουμε τι γίνεται.

Ποδήλατο ισορροπίας- Θετικά σημεία

  • Οι βοηθητικές ρόδες δεν διδάσκουν ισορροπία: Στις ηλικίες των 2-3 ετών, η ισορροπία είναι η πιο βασική ικανότητα που θα πρέπει να αναπτύξουν.
  • Οι βοηθητικές ρόδες δεν βοηθούν στο στρίψιμο του ποδηλάτου: Η έννοια της ισορροπίας είναι ίσως συγκεχυμένη στο μυαλό των περισσότερων από εμάς. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε, ότι το στρίψιμο του ποδηλάτου (γενικότερα ο χειρισμός του), είναι αυτό που το ισορροπεί στις 2 ρόδες του. Το ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, απαιτεί και διαφορετικό τρόπο χειρισμού από το ποδήλατο με 2 ρόδες. Άρα αυτά τα ποδήλατα, βοηθούν ελάχιστα τα παιδιά να μάθουν πώς να στρίβουν με ένα κανονικό ποδήλατο.
  • Οι βοηθητικές ρόδες βοηθούν αποκλειστικά στο πεταλάρισμα: Το πεταλάρισμα από μόνο του, είναι κομμάτι της ποδηλασίας. Δεν είναι όμως τόσο σημαντικό, όσο φαίνεται. Αν παρατηρήσουμε ένα παιδί να ποδηλατεί, φαίνεται ότι καταβάλει μεγάλη ενέργεια χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα. Γιατί; Επειδή προσπαθεί ταυτόχρονα, να πεταλάρει να ισορροπήσει και να στρίψει.

Χρησιμοποιώντας βοηθητικές ρόδες, μαθαίνουμε στο παιδί πώς να πεταλάρει, παραβλέποντας το θέμα ισορροπίας και στριψίματος για αργότερα. Χρησιμοποιώντας ένα ποδήλατο ισορροπίας, βοηθούμε το παιδί να μάθει πρώτα ισορροπία και στρίψιμο, παραβλέποντας για αργότερα το πεταλάρισμα. Οπότε ουσιαστικά, το είδος ποδηλάτου που θα χρησιμοποιήσουμε, έχει να κάνει με την προτεραιότητα που δίνουμε στα παραπάνω θέματα.

Βοηθητικές ρόδες ή ποδήλατο ισορροπίας;

Αναπόφευκτα, καταλήγουμε στο παραπάνω δίλημμα. Στην ουσία δεν είναι δίλημμα. Απλά λογική διαδικασία. Ποια από τις παραπάνω ικανότητες που πρέπει να διδαχθεί ένα παιδί, είναι η πιο δύσκολη και η πιο απαιτητική; Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι η ισορροπία και το στρίψιμο του ποδηλάτου.

Άρα η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη.

Οι βοηθητικές ρόδες δημιουργούν θέματα ασφάλειας

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι τα παιδιά, όταν παίζουν, πέφτουν. Επίσης πέφτουν όταν κάνουν ποδήλατο. Είναι όμως εξοπλισμένα έτσι, ώστε να ξεπερνούν το γεγονός της πτώσης. Οι βοηθητικές ρόδες δημιουργούν, από την κατασκευή τους, μια επιπλέον πιθανή αιτία πτώσης.

Πώς; Την ίδια στιγμή, που αποτρέπουν μια πτώση, δημιουργούν τις συνθήκες για μία πιθανή (πτώση). Οι βοηθητικές ρόδες αποτρέπουν το παιδί να χρησιμοποιήσει το βάρος του για να στρίψει. Έτσι, όταν το παιδί στρίβει μεταφέρουν το συνολικό βάρος στην εξωτερική πλευρά της στροφής, αυξάνοντας την κεντρόφυγο δύναμη. Αυξάνουν δηλαδή την πιθανότητα μιας πτώσης, ιδιαίτερα αν το παιδί πεταλάρει γρήγορα. Κάτι που μας φέρνει στην δεύτερη αιτία.

‘Έχουμε δει πολλά παιδιά να πεταλάρουν γρήγορα, μια και δεν έχουν το φόβο της πτώσης. Αν επιχειρήσουν να στρίψουν, η μεταφορά βάρους στην εξωτερική πλευρά, οριακά σηκώνει στον αέρα το λάστιχο. Εκείνη τη στιγμή, όλο το βάρος στηρίζεται στην βοηθητική ρόδα, που δεν έχει δυνατότητα επιβράδυνσης.

Δεν είναι σπάνια τέτοια ατυχήματα. Βέβαια όπως είπαμε προηγουμένως, τα παιδιά μπορούν και ξεπερνούν τέτοιες πτώσεις. Απλά, η μεταφορά βάρους στις βοηθητικές ρόδες, τα αφήνει χωρίς έλεγχο περιμένοντας το ατύχημα, κάτι που τους δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια.

Συμπέρασμα

Αν σας ενδιαφέρει, το παιδί σας να αποκτήσει ένα υγιές ενδιαφέρον για την ποδηλασία και προπαντός να απολαμβάνει τις βόλτες του, αγοράστε του ένα ποδήλατο ισορροπίας. Έτσι θα μάθει χωρίς φόβο να ισορροπεί και να στρίβει. Αργότερα μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο με πεντάλ και να συνεχίσει να εξελίσεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…