Κάθε χρόνο, οι διοργανώσεις μεγάλων αποστάσεων ή μπρεβέ (brevet), αυξάνονται στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι ποδηλάτες δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε ένα μπρεβέ των 200 χλμ και αργότερα μεταπηδούν σε ένα μεγαλύτερο (300 ή 400 ή 600 χλμ).

Οι λόγοι που πολλοί ποδηλάτες αγαπούν τα μπρεβέ, είναι οι όμορφες διαδρομές τους, η καλή παρέα, και η πρόκληση της ολοκλήρωσης μιας υπεραπόστασης. Και όλα τα παραπάνω, χωρίς το άγχος και την πίεση ενός αγώνα.

Στα μάτια πολλών, όλα τα παραπάνω φαντάζουν πολύ όμορφα. Απλά, αδυνατούν να πιστέψουν ότι μπορούν και οι ίδιοι να ολοκληρώσουν ένα μπρεβέ. Ας δούμε τις αγαπημένες παρανοήσεις σχετικά με τα μπρεβέ:

1. Πρέπει να είσαι αθλητής για να το κάνεις

Ο μέσος ποδηλάτης, δεν μπορεί να ποδηλατεί συνολικά 27 ώρες, για να συμπληρώσει 400 χιλιόμετρα. Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Τα πάντα σε αυτήν την ζωή θέλουν προσαρμογή.

Έτσι, κάποιος που θέλει να δοκιμάσει τον κόσμο των υπεραποστάσεων, ξεκινά με ένα «εύκολο» μπρεβέ 200 χιλιομέτρων και μετά συνεχίζει. Υπάρχουν πολλοί που ξεκίνησαν έτσι και την επόμενη χρονιά, συνέχισαν σε πιο απαιτητικά μπρεβέ.

2. Χρειάζεται πολύ χρόνος για να το ολοκληρώσεις

Αυτό πάλι είναι πολύ σχετικό. Εξαρτάται αποκλειστικά από το ρυθμό που κάποιος θέλει να ακολουθήσει.

Επίσης, εξαρτάται από το μπρεβέ που κάποιος θα επιλέξει. Υπάρχουν πολλές (χιλιομετρικές) επιλογές, ακριβώς για αυτό το λόγο. Για να συμμετέχει κάποιος στην εκδήλωση που θέλει, βάση του χρόνου που θέλει να δαπανήσει.

Ακόμα και αν κάποιος συμμετέχει σταθερά σε αγώνες, μπορεί να πάρει μέρος σε ένα εύκολο (από υψομετρικά) μπρεβέ 200 χλμ,  και να το ολοκληρώσει και μέσα σε 6 ώρες.

3. Είναι μόνο για γρήγορους ποδηλάτες

Αν σκεφτούμε ότι ο μέγιστος χρόνος για να ολοκληρώσεις ένα μπρεβέ 200 χιλιομέτρων είναι 13.5 ώρες, αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια ταχύτητα 15 χ.α.ω. για να το ολοκληρώσουμε χωρίς στάσεις.

Με συνολικές στάσεις 3 ωρών (δηλαδή 3 μεγάλες στάσεις), θα χρειαστούμε 10,5 ώρες στη σέλα, ήτοι 19 χ.α.ω. Τέτοια μέση ταχύτητα, είναι εφικτή από το 90% των ποδηλατών.

Θεωρητικά λοιπόν, οι περισσότεροι ποδηλάτες, που κάνουν συχνές διαδρομές, μπορούν να ολοκληρώσουν ένα μπρεβέ. Έχει να κάνει περισσότερο με τον ρυθμό και τη θέληση, παρά με την ταχύτητα.          

4. Είναι μόνο για αργούς ποδηλάτες

Το όμορφο με ένα μπρεβέ, είναι ότι μπορεί κανείς να το ολοκληρώσει στον ρυθμό που επιθυμεί.

Αν θέλει, μπορεί να το κάνει χωρίς στάσεις, μόνο με τα αναγκαστικά 2λεπτα σφραγίσματος της κάρτας του στα σημεία ελέγχου. Είναι πολλοί αθλητές, που κάνουν κάτι ανάλογο στην αρχή της σεζόν (Ιανουάριος – Μάρτιος)

5. Είναι επικίνδυνο

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων έχει την επικινδυνότητα της. Πολλοί ποδηλάτες αντιμετωπίζουν ατυχήματα είτε λόγω κίνησης είτε λόγω εξάντλησης.

Οπότε πρέπει να επιλέγετε μπρεβέ που κινούνται σε επαρχιακούς δρόμους. Αν δεν είστε έμπειροι, είναι πάντα καλό να βρίσκεστε μέσα σε γκρουπ και να κάνετε στάσεις, όταν νιώθετε κουρασμένοι.

Δεν υπάρχει χρονική κατάταξη, οπότε το θέμα είναι απλά να ολοκληρώσετε την επιλεγμένη διαδρομή.

6. Είναι δύσκολο να μην κοιμάσαι κανονικά

Αυτό έχει να κάνει με τα μπρεβέ των 400 και άνω χιλιομέτρων. Σε αυτά όπου χρειάζεσαι περισσότερες από 24 ώρες, αναγκαστικά θα κάνεις μικρά διαλλείματα ύπνου.

Το να ποδηλατείς νύχτα έχει τα καλά του. Πρώτο και βασικό, έχει ελάχιστη κίνηση στον δρόμο. Δεύτερον αν είσαι ντυμένος σωστά (ανακλαστικό γιλέκο) και έχεις αρκετά και δυνατά φώτα σε βλέπουν πιο εύκολα. Τρίτον, αποφεύγεις την ζέστη.

Άλλοι βέβαια, θα σταματήσουν και θα κοιμηθούν κανονικά. Έχει να κάνει με τις συνήθειες και την φυσική κατάσταση του κάθε ποδηλάτη.

7. Πρέπει συνέχεια να κάνεις πολλά χιλιόμετρα

Όλα είναι σχετικά. Τα πολλά χιλιόμετρα για κάποιον είναι λίγα, για κάποιον άλλον κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό υπάρχουν διάφορα μπρεβέ, ανάλογα με την συνολική χιλιομετρική τους απόσταση. Το μικρότερο 200 χλμ, έως το μεγαλύτερο 1400 χλμ.

Επίσης, κάποιοι δοκιμάζουν να ολοκληρώσουν όσα περισσότερα μπρεβέ μπορούν. Άλλοι επιλέγουν αυτά που είναι κοντά στην περιοχή τους. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

8.Κοστίζει αρκετά

Ακριβώς το αντίθετο. Οι εκδηλώσεις των 200 & 300 χλμ κοστίζουν 5 Ευρώ συμμετοχή. Το μεγαλύτερο κόστος είναι τα μεταφορικά και η διαμονή, τα οποία συνήθως μοιράζονται από τους ποδηλάτες.

Ο καθένας μπορεί να φέρει τα δικά του τρόφιμα. Επιπλέον στα περισσότερα μπρεβέ, υπάρχει και μια στοιχειώδη τροφοδοσία στα σημεία ελέγχου.

9.Χρειάζεται ειδικό ποδήλατο

Μια και τα μπρεβέ γίνονται σε άσφαλτο και περιλαμβάνουν πολλά χιλιόμετρα, είναι άσκοπο κάποιος να συμμετέχει με το ποδήλατο πόλης. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα ποδήλατο δρόμου (κουρσάκι).

Τα εισαγωγικά μοντέλα με σκελετό από αλουμίνιο, πλέον ξεκινούν από τα 600 ευρώ. Οπότε αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει, μπορεί να ξεκινήσει με ένα τέτοιο ποδήλατο ή να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο.

10. Χρειάζονται πολλά αξεσουάρ

Ακόμα μια συχνή παρανόηση. Στην αρχή, χρειάζονται μόνο τα βασικά: Ένα ζευγάρι κουμπωτά παπούτσια ποδηλασίας και ένα σετ ποδηλατικό μπλουζάκι και  σορτσάκι. Για το ποδήλατο, ένα τσαντάκι σέλας και ένα έξτρα τσαντάκι οριζοντίου. Δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε πάνω μας, όλα μας τα τρόφιμα.

Φυσικά, τα απαραίτητα για ένα μπρεβέ, φώτα εμπρός πίσω και ένα ανακλαστικό γιλέκο. Και είμαστε έτοιμοι.

Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε εκδηλώσεις όλη τη χρονιά, θα πρέπει να αυξήσουμε τον ρουχισμό μας.

3 Comments

 1. P.A.Gonidis

  March 13, 2018 at 6:17 pm

  Στο νο9 μάλλον έχει παρανοήσει ο αρθρογράφος,ούτε ειδικό ποδήλατο χρειάζεται,ούτε κουρσάκι.
  Μύθος που έχει καταρριφθεί ακόμα και στην Ελλάδα με ποδηλάτες που έχουν χρησιμοποιήσει πολύ απλά τα δικά τους ποδήλατα(σπαστά,πόλης,ΜΤΒ)

  Reply

  • Cyclonews Team

   March 14, 2018 at 4:22 am

   Η παρανόηση είναι ότι χρειάζεται ειδικό ποδήλατο. Φυσικά και δεν χρειαζεται, αλλά με ένα ποδήλατο δρόμου βγαίνει άνετα ένα μπρεβέ. Και δεν μιλάμε μόνο για αποστάσεις 200 χλμ αλλά και μεγαλύτερες

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…