Διαλέγοντας ένα ποδήλατο πόλης, έχει να κάνει με το να είναι πρακτικό και να μας βολεύει με τον τρόπο που θέλουμε να μετακινηθούμε.

Επίσης, έχει να κάνει με παράγοντες όπως που μένουμε, πόσα χιλιόμετρα κάνουμε συνήθως, σε τι  δρόμους κινούμαστε συνήθως και φυσικά το προσωπικό μας γούστο στα ποδήλατα.

Ας πάρουμε λοιπόν τους δύο πιο γνωστούς τύπους ποδηλάτων, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στην πόλη, αν και υπάρχουν αρκετοί ακόμα.

Υβριδικό ποδήλατο

Ποδήλατο πόλης – Υβριδικό ή σπαστό;

Είναι ένα ποδήλατο με πλαίσιο ποδηλάτου δρόμου και ίσιο τιμόνι, όπως στα ποδήλατα βουνού.

Το υβριδικό ποδήλατο έχει συνήθως τροχούς 28΄΄, αλλά ελαστικά, σημαντικά πιο φαρδιά από ένα ποδήλατο δρόμου (συνήθως 28-35mm). Έτσι μπορούμε να διασχίσουμε εύκολα και χωματόδρομους.

Πλαίσιο/Ανάρτηση

Τα περισσότερα μοντέλα έχουν πλαίσιο από αλουμίνιο και άκαμπτο πιρούνι. Τα πιο ακριβά μοντέλα, εκτός ότι έχουν αναβαθμισμένα περιφερειακά, συνήθως προσφέρουν και πιρούνι από ανθρακόνημα.

Τα πιο οικονομικά υβριδικά – τα λεγόμενα και trekking – έχουν συνήθως ελαστικά με ελαφρώς τρακτερωτό πέλμα και εμπρός ανάρτηση. Το σύνηθες πρόβλημα είναι ότι η ανάρτηση, όντως οικονομική, αυξάνει κατά πολύ το βάρος του ποδηλάτου. Επίσης, επιβαρύνει την οδηγική άνεση.

Μια άλλη αλλαγή στα πιο ακριβά μοντέλα, είναι η παρουσία δισκοφρένων. Τα δισκόφρενα προσφέρουν πολύ πιο ισχυρό, προβλέψιμο και αξιόπιστο φρενάρισμα – ανεξάρτητα από τον καιρό – από τα κανονικά φρένα. Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε.

Ευελιξία

Τα υβριδικά ποδήλατα προσφέρουν επίσης σχεδόν ασυναγώνιστη ευελιξία, με αναμονές και βάσεις για κάθε αξεσουάρ που μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε εύκολα ένα υβριδικό ποδήλατο, σε ποδήλατο τουρισμού.

Αν αλλάξουμε ελαστικά, προσθέσουμε σχάρες και φώτα μπορούμε να κάνουμε εύκολα ένα ταξίδι. Δεν θα είναι βέβαια, ένα καθαρόαιμο ποδήλατο τουρισμού, αλλά θα κάνει μια χαρά τη δουλειά που πρέπει.

Από την άλλη, μπορούμε εύκολα να το μετατρέψουμε σε ποδήλατο δρόμου. Σε περίπτωση που ακόμα δεν θέλουμε (ή δεν μπορούμε), να αγοράσουμε ένα ποδήλατο δρόμου, ξεφορτωνόμαστε σχάρες/φτερά/φαρδιά ελαστικά, βάζουμε κουμπωτά πεντάλ και ετοιμαζόμαστε για δυνατές προπονήσεις!

Συμπέρασμα

Αν θέλουμε ένα ποδήλατο για γρήγορες μετακινήσεις, με αρκετές επιλογές ως προς τον τρόπο ταξιδιού, τότε ένα υβριδικό ποδήλατο είναι το καλύτερο για εμάς.

Πλεονεκτήματα: Αρκετά γρήγορο, πολλές επιλογές, άνετη θέση οδήγησης

Μειονεκτήματα: Δεν είναι το ελαφρύτερο, για γρήγορες διαδρομές, ούτε το πιο άνετο για μεγαλύτερες διαδρομές.

Σπαστό ποδήλατο

Ποδήλατο πόλης – Υβριδικό ή σπαστό;

Το σπαστό ποδήλατο έχει τροχούς 16 “ή 20” και διπλώνει σε ένα μικρό μέγεθος, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί σχεδόν οπουδήποτε.

Τα ποδήλατα αυτά είναι επίσης ιδανικά, αν δεν θέλουμε να ποδηλατήσουμε ολόκληρη τη διαδρομή, αλλά να χρησιμοποιήσουμε λεωφορείο ή τραίνο, για να την ολοκληρώσουμε.

Ποιότητα κύλισης/αναδίπλωση

Είναι αυτονόητο ότι ένα σπαστό ποδήλατο δεν θα συμπεριφέρεται σαν κανονικό ποδήλατο, λόγω των μικρών τροχών και της μικρής ακαμψίας του πλαισίου. Επίσης, τείνουν να είναι αργά στο δρόμο, αλλά πόσο πιθανό είναι ότι θα χρειαστούμε να ποδηλατήσουμε οριακά με ένα σπαστό ποδήλατο;

Κάποια ποδήλατα έχουν μεγαλύτερους τροχούς, αλλά δεν αναδιπλώνονται σε μικρό μέγεθος. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα τρένα και λεωφορεία δεν θα τα δεχτούν. Οπότε, θα είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο για το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας.

Ο αναμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς είναι η Brompton, με ένα απίστευτα έξυπνο σχεδιασμό, που έχει γίνει κλασικός. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πλέον πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές από άλλους κατασκευαστές.

Συμπέρασμα

Εάν η ευκολία, η εύκολη αποθήκευση και η δυνατότητα να ταξιδεύουμε με δημόσιες συγκοινωνίες είναι η καθημερινότητα μας, τότε ένα σπαστό ποδήλατο είναι η πιο σωστή επιλογή για εμάς.

Πλεονεκτήματα: Απίστευτα βολικό για την αποθήκευση και το ταξίδι.

Μειονεκτήματα: Όχι τόσο γρήγορο ή άνετο όπως ένα «κανονικό» ποδήλατο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…