Γύρος Πολωνίας 2017 – 5 συμπεράσματα

Ο Γύρος Πολωνίας είχε πολλές ευχάριστες ανατροπές, όπως γίνεται συνήθως σε μεγάλες ποδηλατικές εκδηλώσεις

1. Dylan Teuns, ένα νέο αστέρι γεννιέται

Από το πουθενά (κυριολεκτικά), αυτός ο ταλαντούχος αθλητής μας εξέπληξε διπλά. Στο 3ο εταπ, πήρε την πρώτη του επαγγελματική νίκη. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν η κίτρινη φανέλα που κατέκτησε, στο τέλος του Γύρου, ενώ το φαβορί που όλοι περίμεναν ήταν ο εκκεντρικός Σλοβάκος.

Ενώ η κλίση του είναι τα ανηφορικά σπριντ, παρόλα αυτά κατάφερε προς το τέλος του Γύρου, να κρατηθεί όσο χρειαζόταν μπροστά. Έτσι κατέκτησε τον Γύρο Πολωνίας και σίγουρα στα επόμενα χρόνια, θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε μεγάλους Γύρους.

2. Peter Sagan, στο επίκεντρο της προσοχής

Ο τρόπος που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το Γύρο Γαλλίας, και το κενό που άφησε, φάνηκε τις επόμενες μέρες της εκδήλωσης του Γύρου.

Στην Πολωνία έδειξε αμέσως ποιος είναι με μια γρήγορη νίκη στο 1ο εταπ της εκδήλωσης. Κατάφερε να έχει καλές επιδόσεις και λίγο έλειψε να τελειώσει τον Γύρο, φορώντας την κίτρινη φανέλα.

Ολοκλήρωσε τον Γύρο Πολωνίας, κατακτώντας την λευκή φανέλα. Τουλάχιστον απέδειξε αυτό που ήθελε, ότι βρίσκεται μαζί με τους πρώτους στην κατηγορία του.

3. Το φορμάρισμα των αθλητών για την Vuelta

7o εταπ – Ο Poels κατακτά τη Bokowina

Παραδοσιακά ο Γύρος Πολωνίας, χρησιμοποιείται από αθλητές για να φορμαριστούν για τον επικείμενο Γύρο Ισπανίας.

Ο 2ος της γενικής, Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), απέδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα και θα τον δούμε μπροστά σε εταπ που του ταιριάζουν.

Την ίδια φόρμα έδειξε και ο Adam Yates (Orica-Scott), που τερμάτισε 5ος γενικής. Θα πρωταγωνιστήσει στη Vuelta μαζί με τον αδερφό του Simon και τον Esteban Chaves.

Από την άλλη, ο «καρχαρίας» Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), δεν έδειξε την φόρμα του και μάλλον θα υποφέρει στις σκληρές ανηφόρες του Γύρου.

Μαζί με τους Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) and Bob Jungels (Quick-Step Floors), 11ο και 12ο γενικής, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέγιστα τις 2 βδομάδες που μεσολαβούν, για να έρθουν στην φόρμα που πρέπει.

4. Η παντοδυναμία της Sky

Αν και πρόκειται για διαφορετικούς αθλητές από αυτούς που πήραν μέρος στο Γύρο Γαλλίας, η βρετανική ομάδα εμφανίστηκε παντοδύναμη.

Ο σπρίντερ της ομάδας, Danny Van Poppel, απέδειξε την αξία του, όταν του δόθηκε η ευκαιρία.

Από την άλλη, ο Wout Poels που είχε μείνει εκτός Γαλλίας, απέδειξε ότι θα είναι άξιος βοηθός του Froome. Δίπλα του και ο Diego Rosa, που θα βγάλει πολλά ανηφορικά χιλιόμετρα για τον αρχηγό του.

5. Πέτυχε το πείραμα του φετινού Γύρου Πολωνίας;

 Όλες οι πολυήμερες διοργανώσεις έχουν τουλάχιστον ένα εταπ ατομικής χρονομέτρησης. Ο λόγος είναι ότι έτσι δημιουργούνται διαφορές (ή καλύπτονται διαφορές) μεταξύ των φαβορί για την γενική κατάταξη.

Ο φετινός Γύρος δεν είχε, με συνέπεια οι διαφορές των φαβορί να είναι πάρα πολύ μικρές. Ο 1ος με τον 5ο είχαν μόνο 13’’ διαφορά.

Επίσης τα εταπ δεν είχαν μεγάλες αναβάσεις, όπου οι δυνατοί αθλητές θα έκαναν τη διαφορά. Βέβαια έτσι, υπήρχε μεγαλύτερο σασπένς κάτι που λογικά θα επιδίωκαν οι διοργανωτές.

Ίσως το 2018 χρειάζεται λίγο καλύτερος σχεδιασμός στα εταπ, ώστε ο καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος αθλητής να κερδίσει και το Γύρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…