Η αλυσίδα είναι ίσως το σημαντικότερο αξεσουάρ της μετάδοσης μας. Αν κοπεί, μένουμε στον τόπο (κυριολεκτικά!).

Επίσης, μια αλυσίδα με αρκετή φθορά, εκτός από τον κίνδυνο να κοπεί (που στην ουσία είναι πολύ ακραία περίπτωση), επιφέρει άλλα προβλήματα. Φθείρει τα γρανάζια των σασμάν και κάνει δύσκολες τις αλλαγές ταχυτήτων.

Σε οριακές περιπτώσεις φθοράς, η αλυσίδα θα «πηδάει» δόντια όταν σηκωνόμαστε ορθοπέταλο.

Στα πόσα χιλιόμετρα;

Εδώ βρισκόμαστε σε μια γκρίζα περιοχή. Επίσημα, όλες οι εταιρίες που κατασκευάζουν αλυσίδες ποδηλάτων, δεν δηλώνουν στα πόσα χιλιόμετρα πρέπει να αλλαχτεί.

Sram: «…Για την αντικατάσταση της αλυσίδας δεν δηλώνουμε ‘κάθε x χλμ’, καθώς αυτό δεν είναι δυνατό».

«Η φθορά της αλυσίδας βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως συντήρηση (καθαρισμός/λίπανση), συνθήκες χρήσης (νερό/λάσπη/άμμος), τρόπος χρήσης και γενική κατάσταση μετάδοσης (φθορά κασέτας / αλυσίδας)».

Campagnolo: «…Είναι δύσκολο να καταγράψουμε έναν ακριβή αριθμό σε χιλιόμετρα λόγω του γεγονότος ότι οι αναβάτες έχουν διαφορετικό σωματικό βάρος και μέγεθος, ποδηλατούν διαφορετικά, αλλάζουν ταχύτητες λίγο ή πολύ συχνά, αναπτύσσουν περισσότερο ή λιγότερο ισχύ, ποδηλατούν σε επίπεδα ή λοφώδη εδάφη, καθαρίζουν συχνά ή όχι την αλυσίδα τους».

«…Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν μεγάλες μεταβλητές στο πόση φθορά δημιουργείται σε μια συγκεκριμένη αλυσίδα».

«[Η ζωή μιας αλυσίδας] μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 8.000 χλμ γενικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μικρότερη ή ακόμα και μεγαλύτερη».

Πέρα από τα παραπάνω, όταν οποιαδήποτε ζημιά (παραμόρφωση ή ρωγμή) εμφανιστεί, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα την αλυσίδα μας.

Θα πρέπει επίσης να ελέγχουμε την αλυσίδα μας τακτικά για να διαπιστώσουμε αν έχει φθαρεί αρκετά, ώστε να πρέπει να την αλλάξουμε.

Πώς ελέγχουμε την αλυσίδα μας;

Μέτρηση με χάρακα

Πρώτα βάζουμε την αλυσίδα εμπρός στον δίσκο και πίσω σε μεγάλο γρανάζι, ώστε να υπάρχει καλή τάση.

Αλυσίδα – Πότε πρέπει να την αλλάξουμε;

Παίρνουμε ένα χάρακα όπου μετράει με ίντσες και μετράμε 12 συνδέσμους. Σε μια καινούργια αλυσίδα, κάθε σύνδεσμος έχει μήκος 1 ίντσα, άρα έχουμε απόσταση 12ίντσες.

Αν λοιπόν, ο 12ος σύνδεσμος απέχει μέχρι 1/16 ίντσας παραπάνω από το 12ο σημάδι είμαστε ΟΚ. Αν απέχει παραπάνω, τότε η αλυσίδα μας χρειάζεται αλλαγή.

Αλυσίδα – Πότε πρέπει να την αλλάξουμε;

Έχοντας ένα χάρακα με πόντους, μετράμε 10 συνδέσμους. Και οι 10 σύνδεσμοι θα πρέπει να έχουν απόσταση 25.4 cm .

Αν λοιπόν, ο 10ος σύνδεσμος απέχει μέχρι 1 mm παραπάνω από το 10ο σημάδι (σύνολο 25.5 cm) είμαστε ΟΚ. Αν απέχει παραπάνω, τότε η αλυσίδα μας χρειάζεται αλλαγή.

Δείκτης φθοράς αλυσίδας

Η μία πλευρά μετρά φθορά 0.5%, η άλλη πλευρά μετρά φθορά 0.75% .

Βάζουμε το καμπύλο άκρο του δείκτη στην αλυσίδα και αν η άκρη του εφαρμόζει απόλυτα στο άλλο άκρο (0.5%), τότε η αλυσίδα μας παρουσιάζει φθορά. Αν γυρίσουμε ανάποδα το δείκτη και η άκρη του δείκτη εφαρμόζει απόλυτα (0.75%), η αλυσίδα φθείρεται στο σημείο που χρειάζεται αντικατάσταση.

Μέτρηση με το μάτι

Υπάρχει μια άλλη απλή μέθοδος ελέγχου της φθοράς της αλυσίδας.

Αλυσίδα – Πότε πρέπει να την αλλάξουμε;

Η KMC συμβουλεύει: «Εάν δεν έχετε ένα μετρητή για να ελέγξετε την επιμήκυνση της αλυσίδας, θα μπορούσατε να ελέγξετε κατά προσέγγιση, βάζοντας την αλυσίδα στον μεγάλο δίσκο και ανυψώνοντας την από τη μέση. Αν μπορείτε να ανασηκώσετε την αλυσίδα. περισσότερο από μισό σύνδεσμο, τότε η αλυσίδα ή ο δίσκος ή και τα δύο είναι πιθανόν φθαρμένα».

Η αλυσίδα στην εικόνα είναι σχεδόν νέα, οπότε έχουμε ελάχιστη ανύψωση.

One Comment

  1. Γιώργος

    April 19, 2019 at 11:10 pm

    Καλό γρασάρισμα, μετά από κάθε πλύσιμο, καλύτερα όχι περισσότερο από ένα μήνα τακτικής χρήσης του ποδηλάτου. Δε βλάπτει το πλύσιμο να γίνει με πιεστικό. Καθώς συνεχώς έχουμε πάνω ολοένα και παραπάνω ηλεκτρονικά όργανα π.χ. μπρος και πίσω φως καλό είναι πέραν του να αφαιρεθούν, για να μη δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα βλάβες όχι πολύ ένταση και με λίγο νερό και σε συγκεκριμένα σημεία. Μη φοβάστε να πλύνετε την αλυσίδα, χρειάζεται πλύσιμο από τη σκόνη αλλά μετά θέλει οπωσδήποτε καλή λίπανση με ειδικό σπρέι για αλυσί8δες από μηχανάκια. Καλό κάνει και έτσι δεν χαλάνε οι δίσκοι μας.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Επηρεάζει ο χυμός παντζαριών την απόδοση μας;

Τα τεύτλα γενικά και ο χυμός παντζαριών ειδικά, γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ενισχύουν την…