Chris Froome – Πρέπει να υπολογίζεις τον καθένα ως απειλή

Ο Chris Froome επέλεξε την φετινή του προπόνηση με τη λογική να συμμετάσχει σε δύο μεγάλους γύρους. Στο Γύρο Γαλλίας, στέφθηκε νικητής για 4η φορά. Υπάρχει ακόμα η «εκκρεμότητα» του Γύρου Ισπανίας, για τον οποίο αναφέρεται ως «δουλειά που δεν έχει τελειώσει». Ξέρει ότι θα είναι η πιο σκληρή του ποδηλατική πρόκληση. Παρόλα αυτά, επιμένει ότι αυτό είναι το πράγμα που τον κινητοποιεί.

«Νομίζω ότι έχουμε πολύ περισσότερη συγκέντρωση και αισθανόμαστε ότι φέτος είμαστε σε αποστολή» δήλωσε μιλώντας για τον Γύρο Ισπανίας «…Δεν νομίζω ότι ήμασταν ποτέ στον Γύρο με μια ομάδα τόσο ισχυρή και επικεντρωμένη, όπως είμαστε φέτος, και σίγουρα πηγαίνω στον αγώνα με μεγάλη εμπιστοσύνη για την ομάδα γύρω μου».

«Ήταν ένα τεράστιο κίνητρο για μένα, δεδομένου ότι κανένας στη σύγχρονη εποχή δεν έκανε το διπλό Γύρο Γαλλίας- Ισπανίας. Είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για μένα από το Γύρο Γαλλίας, οπότε το κίνητρο μου δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερα σε αυτό σημείο».

Στοχευμένη προπόνηση

Φυσικά μόνο το σωστό κίνητρο, δεν φέρνει τις νίκες. Χρειάζεται μια σωστά δομημένη προπόνηση από πίσω. Ο Froome αγωνίστηκε το 2017 για περίπου 48 ημέρες μέχρι τώρα.

Ξεκίνησε το προπονητικό του πρόγραμμα στην Αυστραλία και δεν επεδίωξε πρωτιές στις διοργανώσεις που πήρε μέρος. Στο Tour de Romandie τερμάτισε 18ος, ενώ στο Critérium du Dauphiné τερμάτισε 4ος.  Ο στόχος ήταν να παραταθεί η κορύφωση της απόδοσης του αργά το καλοκαίρι, όχι απαραίτητα μέσα στο Γύρο Γαλλίας. Γι΄ αυτό άλλωστε, αυτή τη χρονιά δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε ένα εταπ.

Φυσικά αυτό σημαίνει μια ισορροπία τρόμου μεταξύ απόδοσης και κούρασης, κάτι που μερικοί του αντίπαλοι θα αντιμετωπίζουν. Άλλοι, όμως θα είναι  πιο ξεκούραστοι, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα μόνο για την Vuelta.

«Ένα πράγμα που πραγματικά ξεχωρίζει τη Vuelta, είναι η χρονική της περίοδος – μετά τους Γύρους Ιταλίας και Γαλλίας και προς το τέλος της σεζόν “, επεσήμανε ο Froome.

«Έχετε αυτό το μείγμα αθλητών που έχουν στοχεύσει ειδικά στη Vuelta και έχουν φανταστική απόδοση. Έπειτα έχετε και άλλους αθλητές που έρχονται από μια μεγάλη σεζόν και πιθανόν δίνουν ό,τι έχουν στον αγώνα. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που πιθανόν έχουν χάσει τους στόχους τους νωρίτερα στη σεζόν και προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορούν».

«Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε κατευθείαν τη νοοτροπία μας σε ένα ακόμα απαιτητικό Γύρο 3 εβδομάδων, λίγες εβδομάδες μετά από το Γύρο Γαλλίας. Αυτή η χρονιά ήταν απαιτητική…. Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε πάλι την ίδια αυτοσυγκέντρωση. Το ότι έχουμε ένα γκρουπ συναθλητών μας που επικεντρώθηκαν στο να είναι στα καλύτερα τους για τη Vuelta, το έκανε πιο εύκολο».

Αντίπαλοι

«Οι κύριοι ανταγωνιστές μου στο φετινό Γύρο Ισπανίας, θα είναι οι Romain Bardet και Fabio Aru που ήταν σε καλή κατάσταση στο Tour. Υπάρχουν και αθλητές που ίσως δεν έχουν κάνει το Tour και θα έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στο να είναι έτοιμοι για την Vuelta – Vincenzo Nibali, Bob Jungels,  Adam Yates από την Orica, ο οποίος θα έχει και τον αδερφό του Simon (Yates) μαζί του. Ως ομάδα νομίζω ότι (Orica-Scott) αποτελούν αρκετά απειλή με τον Esteban Chaves στην ομάδα».

«Όπως συμβαίνει με κάθε άλλο αγώνα, ξεκινάμε όλοι από το μηδέν και όλοι πρέπει να λάβουν το σεβασμό ενός πιθανού νικητή αγώνα. Μόλις φτάσουμε στον αγώνα και κάποιος χάσει πραγματικά χρόνο, τότε μπορώ να αρχίσω να τον βγάλω από το μυαλό μου ελαφρώς, ως ένα πιθανό υποψήφιο. Πρέπει να υπολογίζεις τον καθένα ως απειλή, ως αντίπαλο».

Στατιστικά Γύρου Ισπανίας για τον Froome

Ο φετινός Γύρος Ισπανίας θα είναι ο 6ος που θα συμμετάσχει ο Βρετανός και ο 15ος συνολικά μεγάλος γύρος που παίρνει μέρος. Ναι μεν έχει νικήσει 4 φορές το Γύρο Γαλλίας, αλλά στην Ισπανία απλά έχει αποδείξει – μέχρι τώρα- ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.

  • 2011 à Τερματίζει πίσω από τον τότε αρχηγό της Sky, Bradley Wiggins, πρακτικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Αν δεν είχε το ρόλο βοηθού, ίσως κέρδιζε τον Γύρο (η ίδια δηλαδή ιστορία που διαδραματίστηκε φέτος μεταξύ Landa & Froome).
  • 2012 → Τερματίζει 4ος γενικής
  • 2014 → Τερματίζει 2ος γενικής
  • 2015 →Εγκαταλείπει λόγω τραυματισμού
  • 2016 → Τερματίζει 2ος γενικής

«Σίγουρα αισθάνομαι σαν να έχω κάτι ατελείωτο με τον Γύρο Ισπανίας. Έχω τερματίσει 2ος τρεις φορές τώρα, οπότε θα ήταν απίστευτο να κερδίσουμε», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι η ατομική χρονομέτρηση των 40 χλμ., του δίνει μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει χρόνο από τους αντιπάλους του και να ισορροπήσει οποιοδήποτε χρόνο χάσει από φρέσκους αθλητές στο βουνό.

«Η Vuelta είναι ένας αγώνας που αγαπώ να κάνω, αλλά είναι αμείλικτος. Οι διαδρομές είναι πάντα πιο ορεινές από τον Γύρο Γαλλίας και οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες. Μετά τα μέσα Αυγούστου στην Ισπανία, είναι αρκετά συχνό να υπάρχουν θερμοκρασίες στα μέσα των 40ο C … είναι βάρβαρο, απολύτως βάρβαρο!»

“Νομίζω ότι η φετινή Vuelta έχει σίγουρα μια καλή ισορροπία μεταξύ του ατομικής χρονομέτρησης και τερματισμών σε κορυφές. Με 9 τερματισμούς σε κορυφές,  είναι περισσότερο προσανατολισμένη για τους ανηφορίστες. Όμως, με μια ατομική χρονομέτρηση πάνω από 40 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να χαθούν ή να κερδηθούν πολλά λεπτά».

«…Νομίζω ότι θα είναι ένας πραγματικά συναρπαστικός και ισορροπημένος αγώνας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…