Έχοντας όλοι δει τους Froome & Contador να ανταγωνίζονται σκληρά πάνω στα βουνά, θα θέλαμε να τους μοιάσουμε. Η αλήθεια όμως είναι, ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Όλοι μας έχουμε την προσωπική μας ζωή, την οικογένεια και την δουλειά μας. Απλά το χόμπι μας είναι η ποδηλασία. Το σίγουρο είναι ότι κάνουμε, όσο μπορούμε τις προπονήσεις μας και παίρνουμε μέρος σε αγώνες ή brevets` αλλά μέχρι εκεί!

Όποια όμως και να είναι η αγωνιστική μας χρονιά, κάποτε μέσα στο καλοκαίρι τελειώνει. Ακόμα λοιπόν κι’ αν κάνουμε πολύ λιγότερα χιλιόμετρα από τους ποδηλάτες που λατρεύουμε, θα πρέπει να ξεκουραστούμε κατάλληλα. Έτσι ώστε, την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Ο Elliot Lipski, επιστήμονας στο προπονητικό κέντρο Train Sharp Cycle Coaching, εξηγεί: «Όλοι οι ποδηλάτες πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα σε κάποιο σημείο – το πότε ακριβώς εξαρτάται από το αγωνιστικό τους ημερολόγιο. Αλλά χρειάζεστε κάποιο χρόνο ξεκούρασης για να χαλαρώσετε και να επανεστιάσετε».

Ακόμη και αν δεν έχουμε ποδηλατήσει όσο θα προτιμούσαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν, ένα διάλειμμα είναι τις περισσότερες φορές, μια καλή ιδέα. Σηματοδοτεί τη μετάβαση μεταξύ της προπόνησης που έχουμε κάνει και αυτής που θα κάνουμε για τη σεζόν του 2018. Επίσης μας δίνει χρόνο για να αξιολογήσουμε την χρονιά που πέρασε, και προσφέρει στο σώμα μας την απαραίτητη ξεκούραση.

Πόσο καιρό θα πρέπει να είναι το διάλειμμα μας; «Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Η στενή συνεργασία με έναν ποδηλάτη, μου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνομαι πόσο χρόνο θέλει εκτός ποδηλάτου – αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό, από [το χρόνο] που χρειάζεται », δηλώνει ο Lipski.

Χρόνος καλοκαιρινής αποκατάστασης

Ο Lipski εξηγεί: «Η ερμηνεία του όρου ‘διάλειμμα στο τέλος της σεζόν’ ποικίλλει. Πολλοί θέλουν να το περάσουν γύρω από μια πισίνα, χωρίς να κάνουν κάτι. Άλλοι όμως μπορεί να κάνουν πεζοπορία, τρέξιμο, κλπ.».

«Στο Train Sharp συνιστούμε τουλάχιστον λίγες μέρες πλήρους αδράνειας, ανεξάρτητα από το γεγονός. Μετά από αυτό, το κλειδί είναι να ασκηθείτε, χωρίς δομημένη προσπάθεια. Ποδηλατώντας χωρίς [να παρατηρείτε] τον καρδιακό ρυθμό ή τη δύναμη, μπορεί να είναι μια αρκετά απελευθερωτική εμπειρία, έχοντας περάσει όλη την χρονιά, προπονούμενοι σε συγκεκριμένα μοτίβα».

Όσο χρόνο και να πάρουμε όμως για να ξεκουραστούμε, το σημαντικό είναι το πώς θα ξεκινήσουμε πάλι. Όπως όλα τα πράγματα, θέλει και αυτό το χρόνο του.

«Μην επιστρέψετε, κάνοντας προπονήσεις με αγωνιστικές εντάσεις. Ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα φτάσετε τα άκρα,  είναι να ποδηλατείτε στο χαμηλό εύρος των ζωνών για τις συγκεκριμένες σας προπονήσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε το αποτέλεσμα της εκγύμνασης, αλλά η προπόνηση θα είναι πιο εύχρηστη για εσάς» δηλώνει για το θέμα ο Lipski.

Τι κάνουν οι επαγγελματίες;

Το θέμα του κατάλληλου διαλλείματος, είναι προσωπικό θέμα κάθε ποδηλάτη. Οι περισσότεροι επαγγελματίες, έχουν δύο εβδομάδες ποδηλατικής απραξίας, στο τέλος της κάθε σεζόν.

Μετά, ο επόμενος μήνας θεωρείται διάστημα επανεκκίνησης, με εναλλακτική προπόνηση. Μετά το μήνα προσαρμογής,  εκκινούν το κανονικό προπονητικό τους πρόγραμμα.

Καλοκαιρινή αποκατάσταση – Πλεονεκτήματα

Αποτέλεσμα: Επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας

Όφελος: Το σωματικό άγχος της προπόνησης οδηγεί σε προσαρμογή και αυξημένη φυσική κατάσταση. Όμως, εάν το άγχος ξεπερνά την ικανότητα αποκατάστασης του σώματός μας, τότε θα υποφέρουμε από τραυματισμούς ή εξάντληση.

Η χρήση ενός διαλείμματος επιτρέπει στο σώμα μας να αποκατασταθεί πλήρως, μειώνοντας τον κίνδυνο αυτών των προβλημάτων.

Αποτέλεσμα: Ενισχύουμε τα κίνητρα μας πριν από το χειμώνα

Όφελος: Το διάλλειμα από την προπόνηση είναι χρήσιμο, τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Χωρίς ποδηλασία για μερικές εβδομάδες, θα μας κάνει ανυπόμονους να ξεκινήσουμε πάλι. Έτσι, θα γίνει σωστά η αρχή τον χειμώνα.

Αποτέλεσμα: Πειραματισμός με τη διατροφή και τον εξοπλισμό

Όφελος: Αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος για να δοκιμάσουμε αλλαγές στη θέση οδήγησης, τον εξοπλισμό ή τη διατροφή μας, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την βασική προπόνηση ή τους αγώνες.

Αποτέλεσμα: Προγραμματίζουμε στο μέλλον

Όφελος: Το διάλειμμα μας δίνει χρόνο να σκεφτούμε τι θέλουμε να πετύχουμε το επόμενο έτος και να κάνουμε ένα σχέδιο δράσης.

Αναζητούμε τους αγώνες που θέλουμε να πάρουμε μέρος και προγραμματίζουμε τον ετήσιο κύκλο προπόνησης εκπαίδευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…