Πλέον υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα πεντάλ που κουμπώνουν, με το καθένα να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Θα εξετάσουμε 6 συστήματα σε αυτό το άρθρο.

Look Keo

Κουμπωτά πεντάλ – Ποιο σύστημα προτιμάμε;

Ο Γάλλος κατασκευαστής Look ήταν στην πρωτοπορία της ανάπτυξης των πεντάλ χωρίς κλιπ από τη δεκαετία του ’80 και εξακολουθεί να υπάρχει στη σύγχρονη αγορά.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό σχεδιασμό με τρία μπουλόνια, το σύστημα πεντάλ Keo χρησιμοποιείται από τους ποδηλάτες σε όλα τα επίπεδα, από βόλτες με ποδήλατο μέχρι και αγώνες.

Το μεγάλο σχαράκι που έχει το σύστημα, δεν ενθαρρύνει ακριβώς το περπάτημα. Όμως τα τελευταία σχαράκια με τις ελαστικές λεπτομέρειες βοηθούν στο τελευταίο. Παρέχει μια εξαιρετική βάση για την ώθηση, αλλά τείνει να φθείρεται αρκετά γρήγορα.

Καλό για – Γενική ποδηλασία και αγώνες

Shimano SPD διπλής όψης

Κουμπωτά πεντάλ – Ποιο σύστημα προτιμάμε;

To SPD είναι περίπου 20 χρόνια στην αγορά και έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που δημιουργήθηκε. Είναι ένα εξαιρετικό σύστημα που λειτουργεί καλά.

Δημοφιλές σε ποδηλάτες βουνού, το πεντάλ διπλής όψης κάνει εξαιρετικά εύκολη την πρόσβαση, ενώ το σχαράκι που στην ουσία είναι εσωτερικά από το παπούτσι κάνει εύκολο το περπάτημα. Τα σχαράκια είναι επίσης κατασκευασμένα από μέταλλο και μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια.

Οι αστικοί ποδηλάτες αγαπούν αυτά τα απλά πεντάλ για την εύκολη πρόσβαση τους, αλλά οι πιο αθλητικοί ποδηλάτες, δεν συμπαθούν το μικρό σχαράκι, που μπορεί να γίνει άβολο σε μεγάλες αποστάσεις.

Καλό για – Ορεινή ποδηλασία, cyclocross, τουρισμό, αστική μετακίνηση

Shimano SPD μονής όψης

Κουμπωτά πεντάλ – Ποιο σύστημα προτιμάμε;

Η τέλεια λύση αν είμαστε λίγο αγχωμένοι με την ιδέα των κουμπωτών, ή αν μας αρέσει η ιδέα της ευκολίας στο περπάτημα.

Η παροχή ενός τυπικού πεντάλ “κλουβί” από τη μια πλευρά σημαίνει ότι μπορούμε να ποδηλατήσουμε με αθλητικά παπούτσια ή να χρησιμοποιήσουμε παπούτσια με εσωτερικό σχαράκι, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο πεταλάρισμα.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αυτός ο τύπος πεντάλ μπορεί να είναι λίγο βαρύς, αν και υπάρχουν ελαφρύτερες παραλλαγές.

Καλό για – Χαλαρές βόλτες, εκτός δρόμου, αστική μετακίνηση

Speedplay

Το «γλειφιτζούρι», όπως αποκαλείται χαϊδευτικά το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι καθιερωμένο στην αγορά και ένα από τα ελαφρύτερα που κυκλοφορούν. Προσφέρει δε και αρκετές δυνατότητες ρύθμισης.

Το set-up είναι το αντίστροφο των περισσότερων άλλων, με το πεντάλ να «κουμπώνει» στο σχαράκι και όχι το αντίστροφο. Η θέση κλεισίματος είναι ρυθμιζόμενη σε τρία ξεχωριστά επίπεδα και όλα μπορούν να ρυθμιστούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο – εάν έχουμε εργονομικά προβλήματα με τα συνηθισμένα συστήματα, αυτό θα μπορούσε να είναι για εμάς.

Η απλότητα και η διπλή όψη σημαίνουν επίσης ότι είναι εύκολο στη χρήση.

Καλό για – Αγωνιστική ποδηλασία (σιρκουϊ)

Shimano SPD SL

Κουμπωτά πεντάλ – Ποιο σύστημα προτιμάμε;

Το δημοφιλές σύστημα της Shimano με τη διαρρύθμιση τριών μπουλονιών, είναι το SPD SL, το οποίο μοιάζει αρκετά με το Look Keo, αλλά με μια αρκετά μεγαλύτερη πλατφόρμα σχάρας / πεντάλ. Η Shimano λέει ότι αυτό επιτρέπει μέγιστη απόδοση για τη μεταφορά ισχύος.

Ακριβώς όπως στο Look, τα σχαράκια έρχονται σε τρία διαφορετικά χρώματα, το καθένα δηλώνοντας ένα διαφορετικό επίπεδο πλεύσης (πλάγιας κίνησης). Και πάλι, όπως το Look, είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται καλά στο επαγγελματικό peloton, και δεν είναι το πιο εύκολο για να περπατήσουμε (το μυστικό είναι να στηριζόμαστε περισσότερο στη φτέρνα).

Καλό για – Αγωνιστική ποδηλασία, ποδηλασία, αστική μετακίνηση.

Time Xpresso

Με μια σειρά από μοντέλα που ταιριάζουν σε κάθε προϋπολογισμό και, όπως και τα Speedplays, και με πολλές επιλογές ρύθμισης, το Xpresso είναι ένα δημοφιλές σύστημα με τρία μπουλόνια.

Το πεντάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην αγορά, έτσι προσφέρει μια πολύ υποστηρικτική πλατφόρμα. Είναι επίσης αρκετά φτηνό στην αντικατάσταση, το οποίο είναι πάντα ένα μπόνους.

Το σύστημα Xpresso διαθέτει πλάγια ρύθμιση (από την πλευρά προς την πλευρά) και πολύ μικρή απόσταση μεταξύ του άξονα του πέλματος και του πεντάλ, κάτι που αυξάνει την απόδοση του πεταλαρίσματος.

Καλό για – Αγωνιστική ποδηλασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Βασικοί κανόνες για διαλλειματική προπόνηση

Η διαλειμματική προπόνηση παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε αθλητή, είτε είναι χομπίστ…