Θέλουμε να ξεκινήσουμε τα μπρεβέ; Μήπως ολοκληρώσαμε μερικά 200αρια και τώρα σκεφτόμαστε για ένα μεγαλύτερο; Τότε ίσως να ψάχνουμε μια καλή τσάντα σέλας, για να προφυλάξουμε τα υπάρχοντας μας.

Μια πιθανή επιλογή μπορεί να είναι το μοντέλο BackLoader της Topeak. Είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση και η απλή προσάρτηση του με Velcro, βοηθά στη μείωση του βάρους.

Διατίθεται σε 3 διαφορετικά μεγέθη: 6 λίτρα, 10 λίτρα και 15 λίτρα. Σύμφωνα με την Topeak, η κατασκευή της τσάντας είναι από ελαφρύ πολυαιθυλένιο / νάιλον.

Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση της τσάντας είναι εξαιρετικά γρήγορη και εύκολη: Ένα φαρδύ λουράκι Velcro γύρω από το παλουκόσελο και δύο λουριά που περνούν μέσα από τις ράγες της σέλας και ασφαλίζουνε με κλιπάκια. Υπάρχει αρκετό Velcro πάνω στην τσάντα, έτσι ώστε το λουράκι να μην ανεμίζει.

Κάτω από τη σέλα χρειαζόμαστε περίπου ένα κενό 10 cm, για να χωρέσει να κουμπώσει η τσάντα. Περνώντας τα λουράκια μέσα από τις ράγες, παρέχουν συμπίεση, μόλις η τσάντα γεμίσει. Επίσης, χαλαρώνουν εύκολα για να βοηθήσουν όταν βγάζουμε τα πράγματα μας.

Η εταιρία παρέχει μια εσωτερική αδιάβροχη τσάντα, όπου μπαίνουν όλα αυτά που θέλουμε να μεταφέρουμε. Πίσω, υπάρχει ένα ζεύγος λουριών, που ασφαλίζουν με κλιπ. Έτσι το περιεχόμενο μας παραμένει μέσα στην τσάντα.

Πλήρωση χώρου

Η αδιάβροχη τσάντα που παρέχεται με το πακέτο διαθέτει μια βαλβίδα εξαέρωσης για να την συμπιέσουμε μέχρι το μικρότερο δυνατό όγκο, καθιστώντας ευκολότερο να τοποθετηθεί μέσα στην κύρια τσάντα. Όμως ενώ η εσωτερική τσάντα είναι κυλινδρική, η κυρίως είναι κωνική. Οπότε έχουμε αρκετό αχρησιμοποίητο χώρο.

Η βάση του BackLoader είναι ενισχυμένη με ένα άκαμπτο κομμάτι πλαστικού, οπότε αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το χώρο, μας αφήνει ένα μικρό περιθώριο.

Αν επιλέξουμε να μην χρησιμοποιήσετε το χώρο, τα ελαστικά κορδόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπιεστεί η συσκευασία σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Τελικά, η εσωτερική τσάντα δεν είναι το ιδανικό σχήμα για το BackLoader. Οπότε ή αγοράζουμε μερικές ακόμα τσάντες (π.χ. τιμονιού, οριζοντίου σωλήνα) ή αγοράζουμε μια μεγαλύτερη τσάντα.

Ιμάντες


Το εξαιρετικά φαρδύ λουράκι της Topeak είναι μια εναλλακτική λύση για τα συστήματα δύο ιμάντων άλλων κατασκευαστών. Το προφανές πλεονέκτημα να έχουμε δύο ιμάντες είναι ότι αν ο ένας χαλάσει, έχουμε τον άλλον σαν εφεδρεία, μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα.

Οι ιμάντες του πίσω μέρους, συνδέονται στα κλιπ και στην ουσία συμπιέζουν ολόκληρη την τσάντα. Υπάρχουν μικρές πλευρικές τσέπες, αλλά λόγω της συμπίεσης, μπορούμε να βάλουμε μόνο μικροαντικείμενα.

Στο πάνω μέρος της τσάντας, τα ελαστικά κορδόνια μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε το αντιανεμικό μας (ή το αδιάβροχο μας), για εύκολη πρόσβαση. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε ένα έξτρα παγούρι ή μερικές από τις τροφές μας.

Κατασκευή τσάντας

Η έλλειψη σχάρας και το ελάχιστο βάρος, δυστυχώς, έρχονται με μικρό κόστος: Η τσάντα δεν είναι εντελώς σταθερή. Το πακέτο ταλαντεύεται λίγο όταν κάνουμε ορθοπέταλο ή σε ανώμαλο έδαφος.

Χρειάζονται κάποια χιλιόμετρα εξοικείωσης απλά. Όσο περισσότερο βέβαια φορτώσουμε βάρος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ταλάντευση.

Το καλό είναι ότι το σχήμα της τσάντας είναι αεροδυναμικό, το οποίο βοηθάει στις μεγάλες ταχύτητες. Επίσης, μια και είναι σχετικά στενή δεν θα βρίσκει στα πόδια μας, κατά το πεταλάρισμα.

Στο θέμα της βροχής, η ελαφριά βροχή δεν ενοχλεί την τσάντα. Η παρατεταμένη δυνατή βροχή τελικά την διαπερνά, οπότε καλό είναι να έχουμε μια έξτρα αδιάβροχη κουκούλα.  Στα θετικά του, το BackLoader λειτουργεί ως ένα μεγάλο φτερό (αν δεν έχουμε) και καθαρίζει πολύ εύκολα μόλις στεγνώσει.

Δεν υπάρχει αντανακλαστικό υλικό, οπότε πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα φώς. Ευτυχώς υπάρχει η ανάλογη υποδοχή, που χωράει, όσο και να είναι γεμάτη η τσάντα μας.

Συμπέρασμα

Είναι μια τσάντα για ελαφρύ τουρισμό ή μπρεβέ, εύκολη στην τοποθέτηση, αξιόπιστη και σχετικά οικονομική. Χρειάζεται ένα φως και μια έξτρα κουκούλα.

Βάρος: 480 γραμμάρια

Αδιαβροχοποίηση: 10,000 mm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ελαστικά Specialized S-Works Mondo

Η Specialized κυκλοφόρησε ένα νέο ελαστικό tubeless, το S-Works Mondo. Η εταιρία δηλώνει ό…