Κάθε χρόνος που περνάει, βρίσκει τον ποδηλατικό τουρισμό σε άνοδο, και με αυτό μαζί και μια πληθώρα θετικών ωφελειών.

Σε μικρές κοινότητες, μπορεί οι επιπτώσεις του ποδηλατικού τουρισμού να μην ακούγονται τόσο, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι ένας ανερχόμενος τομέας. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό, αποτελείται είτε από ανεξάρτητα είτε από οργανωμένα ποδηλατικά μονοπάτια και περιπέτειες.

Επίσης περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως αγώνες ή πολυήμερες περιπλανήσεις, ημερήσιες βόλτες και περιηγήσεις σε τοπικά αξιοθέατα, όπως η κλασική ορεινή ποδηλασία βουνού της Γιούτα ή η περιοδεία στη χώρα του κρασιού της Καλιφόρνιας .

Από τους ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων έως τους ταξιδιώτες αναψυχής μικρής απόστασης, οι τουρίστες με ποδήλατο είναι συχνά εύποροι ταξιδιώτες που συχνά τους μπερδεύουν με οικονομικούς ταξιδιώτες.

Ξοδεύουν στην κοινότητα, χωρίς να προσθέτουν ρύπανση, διατηρώντας ζωντανά τα αξιοθέατα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ευημερία. Με λίγα λόγια, αυτά που παίρνουν είναι ελάχιστα και αυτά που δίνουν είναι εκτεταμένα.

Ένα όμορφο παράδειγμα που αναφέρθηκε από το Bicycle Times Magazine είναι αυτό του Bill White των Twin Bridges στην Montana, που παρατήρησε την ποδηλατική τάση στην περιοχή και ανέπτυξε ένα σημείο διανυκτέρευσης για τους ταξιδιώτες με ποδήλατο.

Ποδηλατικός τουρισμός – Η αλλαγή που επιφέρει

Τα οικονομικά οφέλη

Ως αποτέλεσμα του επιχειρηματικού πνεύματος του White, η πόλη είδε μια τεράστια εισροή στην οικονομική ανάπτυξη από τους ποδηλάτες. Μέχρι το τέλος της πρώτης σεζόν, περισσότεροι από 300 ποδηλάτες εκμεταλλεύτηκαν τις εγκαταστάσεις στο Twin Bridges αφήνοντας αρκετά χρήματα από δωρεές, ώστε να αποπληρωθεί το ποσό των 9,000 δολαρίων, που είχε κοστίσει το ποδηλατικό καταφύγιο.

Αυτό φυσικά είναι ενδεικτικό των ευρύτερων πλεονεκτημάτων του ποδηλατικού τουρισμού σε μικρές κοινότητες.

Εκεί υπάρχει η ευκαιρία για επιχειρηματική ανάπτυξη με περισσότερους ανθρώπους να διέρχονται από την περιοχή, αλλά και οι υποδομές που αναπτύσσονται για τουριστικούς κύκλους μπορούν μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν και από τις τοπικές κοινότητες.

Το 2012, μια μελέτη της Travel Oregon έδειξε ότι ο ποδηλατικός τουρισμός δημιούργησε οικονομικά οφέλη 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το κράτος, δημιουργώντας άνθηση στην απασχόληση, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες τροφίμων και τη στέγαση.

Στη Γερμανία, το 10% όλων των εισοδημάτων από τον τουρισμό προέρχεται από τον ποδηλατικό τουρισμό.

Επίσης, μια μελέτη του 2007 του CRC για τον αειφόρο τουρισμό, έδειξε ότι οι ποδηλατικοί ταξιδιώτες αποτελούσαν το 9% όλων των ξένων επισκέψεων στη Δανία και την Ιρλανδία.

Ποδηλατικός τουρισμός – Η αλλαγή που επιφέρει

Το υπέροχο είναι ότι αυτά τα οφέλη εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Ο Σύνδεσμος Ποδηλασίας στις ΗΠΑ, (Adventure Cycling Association) ανέφερε μια σειρά από μελέτες που δείχνουν τις θετικές επιπτώσεις του ποδηλατικού τουρισμού στις μικρές κοινότητες.

Για παράδειγμα, δήλωσαν ότι: «μια μελέτη του 2014 από την καμπάνια Transat της UQAM στον τομέα του τουρισμού στην επαρχία του Κεμπέκ, δείχνει ότι οι ποδηλάτες τουρίστες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 214 δολάρια την ημέρα, 6% περισσότερο από άλλους τύπους τουριστών ενώ κάνουν ποδηλασία στο δίκτυο La Route Verte».

Μια μελέτη οικονομικού αντίκτυπου που διεξήχθη το 2012 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζει αντίκτυπο ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από 2,3 δισεκατομμύρια ταξίδια με ποδήλατο στην Ευρώπη.

Τα οφέλη στην κοινότητα

Εκτός από τις στατιστικές, τα απτά οφέλη από τον εν λόγω ποδηλατικό τουρισμό είναι μια υγιέστερη κοινότητα, μια ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις και ένα κίνητρο για τη βελτίωση της υποδομής, που ωφελεί τόσο τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες.

Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, όπου ο τουρισμός του ποδηλάτου αντικαθιστά κάποιον περισσότερο παραδοσιακό τουρισμό.

Μακροπρόθεσμα, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να βελτιώσει το εμπόριο των τοπικών περιοχών και να διαιωνίσει τα οφέλη.

Σε αντίθεση με άλλους τουρίστες, οι τουρίστες με ποδήλατα θα χρησιμοποιούν όχι μόνο εστιατόρια, αλλά και καταστήματα για προμήθειες καθ ‘οδόν, και υπάρχει επίσης το ανυπολόγιστο πλεονέκτημα του παράγοντα της ευχαρίστησης.

Υπάρχει θετική ενέργεια, που παράγεται από τη συντροφικότητα της ποδηλασίας και που έχει θετικό αποτέλεσμα τις κοινότητες που αγγίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Hoka Clifton 7 – Τρέχοντας στην πόλη

Το καλό που μας άφησε η πρόσφατη καραντίνα: αρκετός κόσμος που ποτέ δεν είχε διανοηθεί την…