Ο Καναδός Stephen Lund έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του Strava, δημιουργώντας μια σειρά όσων ονομάζει GPS doodles στους δρόμους, μέσα και γύρω από τη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας.

Υπάρχουν και άλλοι που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με την τέχνη στο Strava, αλλά λίγοι αναβάτες έχουν ένα τόσο εκτεταμένο και εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο όπως ο Lund.

Όπως και άλλοι καλλιτέχνες του Strava, ο Lund σχεδιάζει προσεκτικά μια διαδρομή στο ποδήλατό του, στη συνέχεια χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή GPS – έναν Garmin στην περίπτωση αυτή – για να παρακολουθήσει την πορεία του. Όταν φορτώνεται στο Strava, η διαδρομή σχηματίζει μια εικόνα ή ένα μήνυμα.

Αντί να σχεδιάζει απλά αντικείμενα, ο Lund ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα στο ποδήλατό του χαράζοντας διάφορα πλάσματα, αντικείμενα και ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης μιας ανατομικά σωστής εκδοχής του David από τον Μιχαήλ Άγγελο.

Ο Lund χρησιμοποιεί έξυπνα φυσικά χαρακτηριστικά και οριζόντια διάταξη, έτσι ώστε για παράδειγμα ένας κυκλικός δακτυλιοειδής δρόμος να γίνει μάτι. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα ποδηλατήσει «ανάποδα» για να κάνει την εικόνα να δουλεύει.

Η τέχνη του Lund προκάλεσε αναταραχή στον Καναδά και στα τέλη του περασμένου χρόνου προσκλήθηκε να παρουσιάσει σε μια διάσκεψη TEDx (Technology, Entertainment, Design).

Ο Lund ξεκίνησε την καριέρα του στο GPS doodling με ένα απλό μήνυμα «Happy 2015» την 1η Ιανουαρίου 2015 για να γιορτάσει το Νέο Έτος, αλλά γρήγορα κόλλησε το μικρόβιο και άρχισε να δημιουργεί ολοένα και πιο περίτεχνα σχέδια.

«Θα αναγνωρίσω ότι αυτό το πρώτο doodle ήταν ακατέργαστο και στοιχειώδες, αλλά ήταν μετασχηματιστικό», δήλωσε ο Lund.

«Μετά από αυτό, το ποδήλατό μου δεν ήταν πια ποδήλατο, ήταν μια βαμμένη με χρώμα βούρτσα και ολόκληρη η πόλη ήταν ο πίνακας μου. Το GPS doodling μου έδωσε έναν τρόπο να εισάγω μια αίσθηση του σκοπού στις βόλτες μου. Μου έδωσε έναν τρόπο να συγκαλύψει την άσκηση ως αστική εξερεύνηση και δημιουργική έκφραση, ένας τρόπος για να κάνεις διασκέδαση την άσκηση».

Πρέπει να έχει δουλέψει, γιατί ο Lund έγραψε πάνω από 20.000 χιλιόμετρα με το ποδήλατο το 2015, πολλά από αυτά δημιουργώντας τα αριστουργήματα του.

Ο Lund καταγράφει τα ποδηλατικά του «σχέδια», μέσω της ιστοσελίδας του, το οποίο εύστοχα ονομάζεται gpsdoodles καθώς και στον λογαριασμό του στο Strava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…