Το Wahoo Kickr είναι ένα εξαιρετικό έξυπνο προπονητήριο, αν μας αρέσουν τα πειθαρχημένα προγράμματα με βατόμετρο ή αν θέλουμε την αλληλεπίδραση  σε πραγματικό χρόνο, που προσφέρει ένα λογισμικό όπως το Zwift ή το TrainerRoad.

Πλεονεκτήματα νέου μοντέλου

Το νέο μοντέλο της εταιρείας βγήκε στην αγορά το 2016. Σαν πιο μοντέρνα μονάδα, συνδέεται γρήγορα μέσω ANT + ή Bluetooth σε smartphones, υπολογιστές και κοντεράκια. Επιπλέον έχει: Μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης της ισχύος, πιο εργονομική λαβή, πιο βολικό plug-in, διαμήκη άξονα αντί για το κλασσικό μπλοκάζ και συμβατότητα με 11 ταχύτητες.

Η Wahoo μας ενημερώνει ότι η νέα μονάδα είναι πιο ήσυχη. Σύμφωνα με μετρήσεις σε πραγματικό περιβάλλον, το προπονητήριο παρήγαγε 70dB σε σταθερή ταχύτητα στα 200w και 80 σ.α.λ., ενώ ο μέγιστος θόρυβος ήταν 81dB.

Μπορούμε να το συγκρίνουμε με ένα από τα πιο αθόρυβα μοντέρνα προπονητήρια, το Tacx Neo που παράγει 70 και 80dB και το πιο θορυβώδη, Elite Qubo Digital, στα 80 και 91dB, για σταθερή ισχύ 200w.

Ελέγχουμε την ισχύ ή την ελέγχει η αγαπημένη μας εφαρμογή

Το Wahoo Kickr διαθέτει ενσωματωμένο βατόμετρο που μας επιτρέπει όχι μόνο να μετράμε με ακρίβεια τις προπονήσεις μας, αλλά και να τις ελέγχουμε. Υπάρχουν μερικοί τρόποι να το κάνουμε αυτό.

Wahoo way

Ο απλούστερος τρόπος για τον έλεγχο του Kickr είναι με την εφαρμογή Wahoo. Με αυτήν, μπορούμε να ρυθμίσουμε το ακριβές επίπεδο αντίστασης σε watt και στη συνέχεια να ποδηλατήσουμε με τη σχέση και το στροφάρισμα που θέλουμε. Αλλαγή σχέσης ή αλλαγή ρυθμού; Δεν υπάρχει πρόβλημα, το Kickr θα προσαρμοστεί.

Zwift way

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο του Kickr είναι ένα πρόγραμμα όπως το Zwift ή το TrainerRoad, το οποίο ελέγχει την αντίσταση σε πραγματικό χρόνο για να ακολουθήσει είτε μια συγκεκριμένη προπόνηση είτε μια virtual διαδρομή. Όπως και με την εφαρμογή, μπορούμε να αλλάξουμε τις σχέσεις και το στροφάρισμα μας και η αντίσταση θα προσαρμοστεί για να διατηρηθεί η σωστή προκαθορισμένη ισχύς.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Zwift ή το TrainerRoad με ένα κανονικό προπονητήριο; Μπορούμε, αλλά θα πρέπει εμείς να διατηρούμε την ισχύ σταθερή, πράγμα που στην ουσία ακυρώνει το ρόλο των παραπάνω εφαρμογών.

Αρνητικά και θετικά

Συγκρινόμενο με βατόμετρα (SRM / Stages, Pioneer / Garmin Vector 3) τα δεδομένα ισχύος έχουν αποκλίσεις της τάξεως του 2% ( που σημαίνει ότι είναι στατιστικά αμελητέα). Επίσης, το Kickr μπορεί να ελεγχθεί από μια ποικιλία εξωτερικών πηγών: iPhone, iPad, Mac, PC και Android.

Από την αρνητική πλευρά, το Kickr απαιτεί μια εξωτερική συσκευή για να το ελέγχει. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι χρειάζεται μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, το βάζει σε μειονεκτική θέση, συγκρινόμενο με ένα κανονικό προπονητήριο.

Wahoo Kickr – Ένα έξυπνο προπονητήριο

Μιλώντας για εξωτερική σύνδεση, το Kickr λειτουργεί καλά τόσο με Bluetooth όσο με ANT +. Οι μετρήσεις είναι σχεδόν άμεσες και οι αλλαγές στην αντίσταση διαρκούν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο έως περίπου τρία δευτερόλεπτα, ανάλογα με το μέγεθος της αλλαγής και τις ιδιαιτερότητες του λογισμικού που οδηγεί το Kickr.

Λειτουργία του συστήματος

Σε σύγκριση με άλλα έξυπνα προπονητήρια- ή ακόμα και με εξωτερικό  βατόμετρο- το Kickr αναφέρει απίστευτα ομαλή ισχύ εξόδου όταν χρησιμοποιείται σε λειτουργία erg. Το Wahoo το έχει επιτύχει παραλείποντας την επιτάχυνση από την εξίσωση ισχύος.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: (1) Έχουμε αφύσικα ομαλό αποτέλεσμα ισχύος, το οποίο μπορεί να είναι πολύ βολικό σε πραγματικό χρόνο αλλά και σε  γραφήματα ανάλυσης μετά την άσκηση. (2) Ο λόγος που έχουμε αυτές τις εξαιρετικά ομαλές γραμμές, είναι επειδή το Kickr αγνοεί βραχυπρόθεσμες αλλαγές ταχύτητας στο σφόνδυλο.

Wahoo Kickr – Ένα έξυπνο προπονητήριο

Έτσι, όταν προσπαθούμε να επιταχύνουμε γρήγορα μέχρι πολύ υψηλότερη ισχύ, το αισθάνεται κανείς παράλογα σκληρό. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα αν έχουμε σταματήσει το πεταλάρισμα και ξεκινάμε πάλι ή όταν κάνουμε σύντομα σετ διαλλειματικής προπόνησης.

Πώς το ξεπερνάμε; Με το Zwift η λειτουργία erg απενεργοποιείται όταν η πραγματική ισχύς πέφτει κάτω από την ισχύ στόχο. Στο TrainerRoad  αλλάζουμε την ισχύ στόχο με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Το στυλ άμεσης κίνησης λειτουργεί καλά. Η αφαίρεση του πίσω τροχού και του ελαστικού από την εξίσωση εξαλείφει τόσο τη φθορά των τμημάτων όσο και τη μεταβλητότητα της μέτρησης ισχύος που μπορούν να προκαλέσουν.

Το προπονητήριο έχει πόδια ρυθμιζόμενου ύψους που ασφαλίζουν στη θέση τους. Ακόμη και όταν σηκωθούμε ορθοπέταλο, το Kickr απλά δεν κινείται.

Συμβατότητα και φορητότητα

To Kickr ρυθμίζεται γρήγορα για ποδήλατα δρόμου και βουνού. Αντίστοιχα, η απόσταση του κέντρου μπορεί να μετατοπιστεί μεταξύ 130 χιλιοστά και 135 χιλιοστά. Δεν απαιτείται υποστήριξη του εμπρός τροχού, μια και το ύψος του πίσω κέντρου αντιστοιχεί σε εκείνο του επιλεγμένου τροχού.

Είναι θετικό ότι οι βραχίονες διπλώνουν ωραία για σχετικά εύκολη αποθήκευση και η συμπαγής λαβή είναι χρήσιμη. Αρνητικό σημείο το υψηλό βάρος του.

Η συμβατότητα του –δυστυχώς- σταματά στο δώματιο μας. Δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για προθέρμανση πριν έναν αγώνα.

Συμπέρασμα

Το Kickr είναι ένα εξαιρετικό αλλά ακριβό εργαλείο. Η ικανότητά του να δουλεύει με ακρίβεια σε προκαθορισμένο επίπεδο ισχύος είναι ανεκτίμητη.

Όταν συνδυάζεται με δομημένο λογισμικό προπόνησης, όπως το TrainerRoad, φέρνει τη χρήση προπονητηρίου σε ένα νέο επίπεδο. Και όταν χρησιμοποιείται με το Zwift, καθώς η αντίσταση προσαρμόζεται αυτόματα στις εικονικές διαδρομές, η ευχαρίστηση είναι μεγαλύτερη.

Πλήρεις προδιαγραφές

Όνομα: KICKR
Κατασκευάστηκε από: Wahoo
Τιμή: 1,199 €
Χρώμα: Μαύρο
Τύπος αντίστασης: Ηλεκτρομαγνητική

Συνδεσιμότητα: ANT+, ANT+ FE-C, και Bluetooth Smart
Συσκευές: iOS, Android, PC (Mac και Windows)
Μέγιστο βάρος αναβάτη: 114 κιλά
Ενεργειακές ανάγκες: 100-240V~1.5A 50-60 Hz

Βάρος: 21 κιλά
Βάρος σφονδύλου: 6 κιλά
Μέγιστη προσομοιωμένη κλίση: 20%
Μέγιστο επίπεδο ισχύος: 2000 Watts
Επίπεδο θορύβου: 61 dB

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…