Μήπως σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε το spinning; Κάποιος γνωστός μας πήρε μέρος σε μια τάξη και ξετρελάθηκε με την δυνατή προπόνηση που γίνεται;

Τι είναι το spinning;

Μια τάξη spinning είναι μια ποδηλατική άσκηση υψηλής έντασης, η οποία πραγματοποιείται σε σταθερό ποδήλατο, με σταθμισμένο σφόνδυλο που συνδέεται με τα πεντάλ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σταθερό ποδήλατο τύπου fixed (όπως ένα ποδήλατο πίστας) – πεταλάρουμε συνεχώς και πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να το επιβραδύνουμε. Δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε το πεταλάρισμα, και αυτό σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο χρησιμοποιείται σωστά.

Τα περισσότερα μαθήματα διαρκούν περίπου 45-60’. Σπάνια είναι απαραίτητο να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και σίγουρα χάνουμε πάρα πολύ ιδρώτα και ενέργεια.

Σε όλες οι τάξεις υπάρχει ένας εκπαιδευτής, ο οποίος δίνει τις εντολές (πότε να πεταλάρουμε σκληρά και πότε να επιβραδύνουμε). Εννοείται ότι ο εκπαιδευτής επηρεάζει όλη την τάξη.

Αν μια τάξη είναι σχεδιασμένη να βοηθάει τις προπονήσεις μας, θα ηγείται από έναν προπονητή ποδηλασίας που θα εστιάσει σε διαλλειματικές προπονήσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες τάξεις, που θα δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε γενικότερα θέματα όπως π.χ. κάψιμο λίπους.

Η επιλογή τους έχει να κάνει με την προσωπική μας προτίμηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Όταν σκεφτόμαστε την προπόνηση σε κλειστό χώρο, το μυαλό μας πάει σε ένα προπονητήριο, ίσως αν είμαστε τυχεροί, σε ένα έξυπνο προπονητήριο, για να απαλύνουμε το μαρτύριο…

Αντίθετα, στις τάξεις spinning είναι ο εκπαιδευτής που θα καθορίσει τα διαστήματα, που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι HITT (διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης): Τα διαστήματα θα είναι σκληρά αλλά σύντομα – αυτό δημιουργεί μια χρονικά αποτελεσματική μορφή προπόνησης.

Μπορούμε να καταναλώσουμε κάπου μεταξύ 500 και 700 θερμίδων σε μια ώρα spinning. Κάποιοι προσθέτουν στοιχεία που φέρουν βάρος, όπως μικρά βάρη καθώς πεταλάρουμε.

Ο εκπαιδευτής Spinning και διαθλητής της Βρετανικής ομάδας Sam McClary αναφέρει: «Μια τάξη spinning παρέχει 45 έως 60 λεπτά  HIIT, που θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά προπονητικά εργαλεία».

«Τα σύντομα σπριντ και οι προσομοιώσεις λόφων, μαζί με ενεργή αποκατάσταση και τα μεγαλύτερα διαστήματα που δοκιμάσουν τη δύναμη και την αντοχή βοηθούν όλα να ωθήσουν το κατώφλι γαλακτικού οξέος σας, να εξαφανίσουν το λίπος, να κάψουν θερμίδες και να χτίσουν μύες».

«Δεδομένου του σωστού εκπαιδευτή και του σωστού συνόλου ασκήσεων, θα πιέσετε τον εαυτό σας πιο σκληρά από ό, τι κάνετε στο δρόμο».

Μπορεί κάποιος να πάρει μέρος σε μια κατηγορία spin;

Το εύχρηστο πράγμα για τις τάξεις spinning είναι ότι επιτρέπουν σe αναβάτες όλων των δυνατοτήτων να ωθούν τον εαυτό τους όσο θέλουν, στον ίδιο χώρο. Έτσι ένας Ολυμπιονίκης μπορεί να προπονείται παράλληλα με έναν πλήρη αρχάριο, χωρίς να έχει καμία επίπτωση ο ένας στην προπόνηση του άλλου.

Spinning I – Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματα

Τα ποδήλατα έχουν διαβάθμιση της αντίστασης. Έτσι,  ένας δυνατότερος αθλητής μπορεί να φτάσει την αντίσταση μέχρι το μέγιστο, ενώ ένας αρχάριος μπορεί να θέλει να είναι λίγο πιο συγκρατημένος. Όλοι παίρνουν την προπόνηση που τους χρειάζεται.

«Τα μαθήματα μπορούν επίσης να τροποποιηθούν για κάθε άτομο, καθώς η αντίσταση που προσθέτετε στο ποδήλατό σας συνδέεται με τη δική σας προσωπική αντίληψη της προσπάθειας. Π.χ., 8 από τα 10 μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά για τον αρχάριο και τον έμπειρο ποδηλάτη, αλλά και οι δύο ποδηλάτες θα αισθάνονται ακριβώς το ίδιο», προσθέτει ο McClary.


Είναι οι τάξεις κατάλληλες για ποδηλάτες;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ποδήλατα – έτσι είναι προφανής η απάντηση. Ωστόσο, αυτές οι συνεδρίες έχουν τη φήμη ότι είναι κατάλληλες για όσους αναζητούν πιο γενική φυσική κατάσταση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα μαθήματα συχνά περιλαμβάνουν στοιχεία που δεν θεωρούνται άμεσα συναφή με την ποδηλασία που κάνουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιούνται βάρη για πιέσεις στήθους ενώ πεταλάρουμε ή να χρησιμοποιούνται συχνά οι μύες του κορμού μας, για να σηκωνόμαστε συχνά από τη σέλα.

Φυσικά τα παραπάνω, δεν είναι προσαρμοσμένα ακριβώς στη φυσική κατάσταση που απαιτείται για να κερδίσουμε έναν αγώνα. Παρόλα αυτά, προωθούν την ενδυνάμωση του κορμού, κάτι που συχνά ως ποδηλάτες παραμελούμε!

Επιπλέον, το σταθερό ποδήλατο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μας βοηθά να βελτιστοποιήσουμε το πεταλάρισμα και να αυξήσουμε το ρυθμό  – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γενικότερης κόπωσης.

Συμπέρασμα

Δεν είναι όλες οι τάξεις spinning ίδιες: Αν μας ενδιαφέρει να επικεντρωθούμε στην αγωνιστική ποδηλασία, καλύτερα να βρούμε μια τάξη με ποδήλατα που έχουν ενσωματωμένα βατόμετρα.

Αυτά παρέχουν δεδομένα σχετικά με την ισχύ εξόδου και το πεταλάρισμα μας.

Αν έχουμε βάζουμε το ποδήλατο μας στο προπονητήριο, καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα του και να προσαρμόσουμε ανάλογα το σταθερό ποδήλατο στην τάξη που θα επιλέξουμε.

Έτσι θα ευχαριστηθούμε το μάθημα, σαν να βρισκόμασταν πάνω στο προπονητήριο μας.

Καλό spinning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…