Η νέα υπερασπιστική γραμμή του Chris Froome

Οι νομικοί και οι επιστημονικοί εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν από την Sky, μετά τo Ανεπιθύμητο Αναλυτικό Εύρημα (ΑΑΕ) για σαλβουταμόλη στην Vuelta τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακολουθούν μια άνευ προηγουμένου γραμμή έρευνας: Ερευνούν την περίπτωση δυσλειτουργίας των νεφρών του βρετανού αθλητή.

Σύμφωνα με την L’Équipe, οι σύμβουλοι του Froome ελπίζουν να δείξουν ότι η δυσλειτουργία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο αθλητής της Sky να καταγράψει ένα υψηλό επίπεδο σαλβουταμόλης, στο διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου.

Η γαλλική αθλητική ημερίδα αναφέρει ότι τα επίπεδα σαλβουταμόλης του Chris Froome τις ημέρες εκτός του συγκεκριμένου τεστ, ήταν πολύ χαμηλά.

Η παλιά υπερασπιστική γραμμή

Μέχρι τώρα, οι εμπειρογνώμονες είχαν καταλήξει σε δύο πιθανά αίτια για το ΑΑΕ: (1) την περίπτωση της αφυδάτωσης, όπου το καταπονημένο σώμα του Βρετανού θα  έδειχνε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα της ουσίας και (2) την φαρμακοκινητική επιλογή, που θα μπορούσε να έχει δείξει ότι οι εξωτερικοί παράγοντες ήταν η αιτία του υψηλού επιπέδου.

Το πρώτο πιθανό αίτιο απορρίφθηκε – γιατί προφανώς δεν υπάρχουν δεδομένα για να το στηρίξουν-, ενώ το δεύτερο απορρίφθηκε λόγω της δυσκολίας αναδημιουργίας των ίδιων συνθηκών εκείνης της ημέρας.

Η νέα υπερασπιστική γραμμή

Οι εμπειρογνώμονες επιδιώκουν τώρα να αναδείξουν ότι τα νεφρά του Chris Froome, αντί να αποβάλλουν τους μεταβολίτες της σαλβουταμόλης μετά την επεξεργασία τους από το συκώτι του, παρουσίασαν δυσλειτουργία και τους συσσώρευσαν. Όταν τα νεφρά του άρχισαν να λειτουργούν σωστά και πάλι, απέβαλλαν τη συσσωρευμένη δόση μεταβολιτών, δημιουργώντας έτσι τα υψηλά επίπεδα σαλβουταμόλης, που ανιχνεύτηκαν από τις εξετάσεις στις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Η L’Equipe λέει ότι οι Froome και Sky – οι οποίοι αρνούνται ότι υπερέβησαν τις επιτρεπόμενες δοσολογίες για τη σαλβουταμόλη – δεν έχουν ακόμη αποστείλει το φάκελο που περιέχει την υπεράσπισή τους στους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες της νομικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ της UCI (LADS). Παρόλα αυτά, το LADS κάλεσε τον δικό του εμπειρογνώμονα σχετικά με τα νεφρά.

Το κλειδί για τον Froome είναι ότι, αν το LADS είναι ικανοποιημένο ότι η εξήγηση από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων του είναι έγκυρη, τότε θα απαλλαγεί και η νίκη του στη Vuelta θα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) και ο Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν τότε να προσβάλουν την απόφαση αυτή στο Δικαστήριο διαιτησίας του αθλητισμού.

Εάν, από την άλλη πλευρά, οι εμπειρογνώμονες του Froome δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το LADS, θα πρέπει να αποδεχθεί την πρέπουσα κύρωση. Καθώς ο βρετανός αθλητής δεν αναγνώρισε ότι κατά λάθος ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα επίπεδα -όπως συνέβη με τον Diego Ulissi το 2014- η επιβληθείσα κύρωση θα είναι πιθανώς δύο χρόνια.

Διπλά ή τίποτα

Η L’Equipe ονομάζει «Διπλά ή τίποτα» την άμυνα του Froome που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε αναστολή δύο ετών, πιθανότητα την απόλυση του από την Sky και, ενδεχομένως, δεδομένου ότι είναι 33 ετών, στο τέλος της καριέρας του.

Ο δικηγόρος του, Mike Morgan, ειδικεύεται σε περιπτώσεις όπως αυτή. Ο Morgan εκπροσώπησε τον Alberto Contador, τον Lizzie Deignan, τον Johan Bruyneel, την τενίστρια Maria Sharapova και τους ποδοσφαιριστές Kolo Touré και Mamadou Sakho με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Όπως επισήμανε ένας από τους συναδέλφους του Morgan στην L’Équipe, «όποια και αν είναι η ποιότητα του δικηγόρου που εμπλέκεται, μπορούν να κερδηθούν μόνο οι υποθέσεις που έχουν τη δυνατότητα να κερδηθούν».

Ο Mr. Giro προειδοποιεί…

Με το Froome να προετοιμάζεται για το Giro, ο τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Mauro Vegni ελπίζει σε μια γρήγορη επίλυση του θέματος: «Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι όλα θα διασαφηνιστούν για τον Froome, για τα συμφέροντα του Giro και για την ποδηλασία γενικά», δήλωσε.

«Είμαι πολύ πρόθυμος να ακούσω το τελικό αποτέλεσμα, διότι δεν υπάρχει τρόπος να δεχθώ μια συμβιβαστική λύση όπως συνέβη με τον Alberto Contador το 2011, ο οποίος κέρδισε το Giro και έπειτα απογυμνώθηκε από τον τίτλο ως αποτέλεσμα ενός θετικού δείγματος σε άλλο αγώνα…»

«Ο Froome βρέθηκε θετικός το Σεπτέμβριο του 2017 και το Giro θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2018. Επομένως, οι αρχές έχουν λάβει οκτώ μήνες για να βρουν μια λύση. Θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτός είναι αρκετός χρόνος, αν όχι, θα μειώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε τον αθλητισμό. Το κοινό δεν πρόκειται να καταλάβει και ούτε και εγώ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…