Johan Bruyneel – Το ντόπινγκ δεν ξεκίνησε με εμάς και δεν τελείωσε με εμάς

Λίγη ιστορία…

Ο Bruyneel αποχώρησε ως αθλητής το 1998 και αμέσως συνεργάστηκε με τον Lans Armstrong, όταν ο Τεξανός ανάρρωσε από τον καρκίνο. Διαχειρίστηκε τις ομάδες του Armstrong για μια δεκαετία και στη συνέχεια συνεργάστηκε επίσης με τον Alberto Contador, έως ότου εμφανιστούν οι ισχυρισμοί για το ντόπινγκ το 2012. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ντόπινγκ (USADA) απαγόρευσε τον Bruyneel από το άθλημα για δέκα χρόνια το 2014. Ο USADA δήλωσε ότι «ο Bruyneel ήταν στην κορυφή μιας συνωμοσίας για τη διάπραξη ευρείας ντόπινγκ στις ομάδες των USPS και Discovery Channel που καλύπτει πολλά χρόνια και πολλούς αθλητές».

Ο Bruyneel έχει διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ από τότε, αλλά βρισκόταν στο Βέλγιο για την περιοδεία της Φλάνδρας και βρέθηκε να οδηγεί στη διαδρομή λίγες μέρες πριν τον αγώνα. Πήγε επίσης για μια βόλτα με τον διοργανωτή αγώνα Wouter Vandenhaute, ο οποίος είχε προκλητικά προσκαλέσει τον Armstrong στον αγώνα, παρά τις κριτικές από τον πρόεδρο της UCI David Lappartient (Τελικά ο Armostrong δεν εμφανίστηκε).

Δεν ξεκίνησε με εμάς και δεν τελείωσε με εμάς

Ο Johan Bruyneel, ο οποίος μίλησε στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη του μετά από χρόνια, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος και ο Lance Armstrong ήταν «πολύ αλαζόνες» κατά τη διάρκεια της ακμής τους, αλλά δεν ήταν χειρότεροι από τους υπόλοιπους στο πελοτόν της εποχής του EPO.

Ο 53χρονος Βέλγος διευθυντής, δήλωσε στην βελγική καθημερινή εφημερίδα Het Nieuwsblad  «Ξέρω ότι ο Lance και η ομάδα μας δεν εφεύραν το σύστημα. Δεν ξεκίνησε με εμάς και δεν τελείωσε με εμάς».

«Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τον Lance και την ομάδα για όλα όσα είναι λάθος στην ποδηλασία», συνέχισε ο Bruyneel. «Λυπάμαι, αλλά δεν το πιστεύω».

Τώρα που ζει στο Λονδίνο, ο Bruyneel έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις ποδηλατικές εκδηλώσεις, από τη στιγμή που η καταστροφική απόφαση της USADA αποκάλυψε τα πάντα για το ντόπινγκ, μέσα στις τάξεις του στρατοπέδου Bruyneel. Ο Armstrong τελικά δέχτηκε ποινή ισόβιας απαγόρευσης από την ποδηλασία και απογυμνώθηκε από τους 7 τίτλους του στο Tour de France.

«Ήμασταν υπερβολικά αλαζόνες», παραδέχτηκε ο Bruyneel. «Δεν ήταν εκφοβισμός, αλλά αλαζονεία. Έλαβα μέρος σε αυτό, και αυτό ήταν εντελώς λάθος. Κάναμε πολλούς εχθρούς. Αλλά όταν βρίσκεστε στη μέση όλου αυτού, το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Ντρέπομαι τώρα, για το πώς συμπεριφέρθηκα σε ορισμένες περιπτώσεις».

Ο Bruyneel και ο Armstrong εξακολουθούν να είναι διφορούμενες φιγούρες,  6 χρόνια μετά την κυκλοφορία της έκθεσης USADA. Κάποιοι λένε ότι το ζευγάρι κακοποίησε τη δύναμή τους και προκάλεσε μόνιμη βλάβη στην ποδηλασία, μέσω ενός περίπλοκου και εξελιγμένου προγράμματος ντόπινγκ που οδήγησε σε ένα σκάνδαλο 7 τίτλων.

Άλλοι λένε ότι δεν ήταν καθόλου χειρότεροι από τους υπόλοιπους, σε μια εποχή που η ποδηλασία ήταν ένα «βρώμικο» άθλημα, και χρησιμοποιήθηκαν τελικά – ίσως άδικα – ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Αρκετές συγνώμες αλλά όχι για όλους…

Ο Bruyneel μίλησε για μια ευρεία γκάμα ζητημάτων στη συνέντευξη, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει για ορισμένα θέματα που σχετίζονται με τη δική του απαγόρευση των 10 ετών ή για την συνεχιζόμενη δικαστική υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο Armstrong.

«Ο γάμος μου διαλύθηκε και έχασα πολλά χρήματα», είπε ο Bruyneel. «Από την έκθεση του USADA και μετά, δεν είχα εισόδημα. Έμαθα ποιοι ήταν οι πραγματικοί μου φίλοι και πολύ λίγοι από αυτούς είναι από την ποδηλασία».

«Βλέποντας απ’ έξω, είναι πολύ εύκολο: παίρνεις αυτό που σου άξιζε», συνέχισε ο Bruyneel. «Η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη. Ο Lance έχασε τους 7 τίτλους του, αλλά κανείς πίσω του δεν διεκδικεί τη νίκη. Πώς κι έτσι? Ο Oscar Pereiro έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη επιχείρηση γύρω από το γεγονός ότι κέρδισε το Tour 2006. Αν μπορείς να ισχυριστείς ότι είσαι ο νικητής του Tour, ακόμα κι αν δεν ανέβεις ποτέ στο βάθρο, μπορεί να αλλάξει όλη σου η ζωή. Αλλά κανείς δεν το κάνει για [να διεκδικήσει] τους τίτλους του Armstrong».

Όταν ρωτήθηκε αν η USPO έκανε κάτι διαφορετικό από τις άλλες ομάδες, ο Bruyneel απάντησε: “Κοιτάξτε την έκθεση της USADA. Αυτά τα «ειδικά» πράγματα δεν ήταν εκεί. Δεν υπήρχε τίποτα διαφορετικό από τις άλλες ομάδες. Αυτό που προέκυψε στην υπόθεση Fuentes [Operation Puerto] ήταν πολύ πιο εκπληκτικό».

«Τα μέσα διαμορφώνουν την αντίληψη, αλλά οποιοσδήποτε μέσα στο περιβάλλον ξέρει πώς λειτουργεί. Δεν πρόκειται να μιλήσω για όλες τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν το πραγματικό πλαίσιο. Και δεν ήταν μαύρο και άσπρο».

Ο Bruyneel είπε ότι ζήτησε συγγνώμη από την πρώην υπάλληλο της USPO, Emma O’Reilly, την οποία απέλυσε από την ομάδα, αλλά όχι στον πρώην αθλητή  Dave Zabriskie, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Bruyneel τον έσπρωξε σε ντόπινγκ: «Αυτή η ιστορία είναι γεμάτη μαλ…ς. Όταν πρόκειται για τον Zabriskie και τον Floyd Landis, το αίμα μου βράζει. Δεν μπορώ να μιλήσω για όλα αυτά. Τώρα και οι δύο ασχολούνται με την μαριχουάνα [Floyd’s of Leadville]. Αυτό τα λέει όλα».

Ο Bruyneel αρνήθηκε επίσης να αναφέρει ότι ο Armstrong χρησιμοποίησε κρυμμένα μοτέρ, λέγοντας: “Ήξερα όλα όσα συνέβαιναν τότε. Κάλεσα όλους τους μηχανικούς. Ήταν κάτι που δεν ήξερα; Τότε, δεν θα ήταν εφικτό ούτως ή άλλως, όχι με τα μεγέθη της μπαταρίας εκείνη τη στιγμή. Και υπήρχε πάντα κάποιος από την εταιρεία ποδηλάτων παρών».

Το τελευταίο ερώτημα που αναφέρθηκε στο λογαριασμό του Bruyneel στο Twitter, το οποίο αναφέρει: «Υπερήφανος πρώην manager του αγαπημένου μου φίλου Lance Armstrong, νικητή επτά Tours de France. Δεν είναι υποκριτής».

«Λοιπόν, ποιος άλλος κέρδισε;», είπε. «Υπάρχει τόση υποκρισία. Ο [Bjarne] Riis κέρδισε το Tour του 1996, παραδέχτηκε ότι ήταν ντοπέ, αλλά μπόρεσε και κράτησε τον τίτλο του. Είναι η ASO [η διοργανώτρια εταιρία του Tour], που καθορίζει ποιος μπορεί να κρατήσει τις νίκες του και ποιος δεν μπορεί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πότε είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για προπόνηση;

Είναι καλύτερο να κάνουμε ποδήλατο νωρίς το πρωί, να κάνουμε μια βόλτα πριν το μεσημεριανό…