Paris – Roubaix 2018 – O Peter Sagan παίρνει μια αδιαμφισβήτητη νίκη

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Peter Sagan απάντησε σε όλους τους επικριτές, με μια εμφατική νίκη στο Paris – Roubaix. Eπιτέθηκε στα 54 χλμ από τον τερματισμό (κάνοντας ακριβώς ό,τι έκανε πέρσι ο Gilbert), έπιασε το γκρουπάκι των αποσπασμένων, και ξεπερνώντας στο σπριντ τον Sylvain Dillier (Ag2r La Mondiale) κατέκτησε το 2ο μνημείο του.

Μετά από μια απογοητευτική 6η θέση στη Φλάνδρα, και μια εβδομάδα που είδε τον τετραπλό νικητή του Roubaix Tom Boonen να επικρίνει την τακτική των αγώνων του Sagan, ο παγκόσμιος πρωταθλητής άφησε τα πόδια του να μιλήσουν.

«Είναι εκπληκτικό να κερδίσουμε το Paris – Roubaix”, δήλωσε ο Sagan. «Είμαι κουρασμένος μετά από τον αγώνα, αλλά όχι τόσο κουρασμένος όσο τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν το κέρδισα για κάποιους λόγους. Πρέπει να πω ότι δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε πτώση ή κάποιο είδος μηχανικής βλάβης αυτή τη φορά, έτσι θα μπορούσα να εξοικονομήσω ενέργεια για το φινάλε. Επιτέθηκα στη σωστή στιγμή και συνέχισα μέχρι το τέλος. Πρέπει να ευχαριστήσω τους συναθλητές μου, Daniel Oss, Maciej Bodnar, Markus Burghardt, τον αδερφό μου και το προσωπικό της ομάδας για την υποστήριξή τους».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι πρώτος στον τερματισμό στο Roubaix. Είναι πολύ ωραίο να κερδίζεις αυτόν τον αγώνα με τη φανέλα του παγκόσμιου πρωταθλητή. Είπα πριν από τον αγώνα ότι ο στόχος μου ήταν να κάνω το καλύτερό μου. Έκανα το καλύτερο δυνατό».

Ένα ξηρό και γρήγορο Roubaix

Οι αθλητές αναχώρησαν από το Compiègne, βόρεια του Παρισιού, με καθαρό γαλάζιο ουρανό και ηλιοφάνεια – κανένα σημάδι από τα σύννεφα βροχής που είχαν εντοπιστεί κατά τις διαδρομές αναγνωρίσεων νωρίτερα την εβδομάδα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με πολλές επιθέσεις και την Quick-Step στην κεφαλή. Μετά από 40 χλμ αγώνα, ένα γκρουπ 6 αθλητών αποσπάστηκε. Ήταν οι: Sven Erik Bystrøm και Silvan Dillier (Ag2r La Mondiale), ο νικητής του Paris – Nice Marc Soler (Team Movistar), ο Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic) και ο Jimmy Duquennoy και ο Jelle Wallays (Lotto- Soudal).

Μετά από 59 χλμ αγώνα, 3 αθλητές έπιασαν το γκρουπ, ανεβάζοντας τους αποσπασμένους σε 9: Ήταν οι Jay Thomson (Dimension Data), Geoffrey Soupe (Cofidis) και Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM).

Ένα μεγάλο ατύχημα στο Troisvilles δημιούργησε πολλές πτώσεις από το πελοτόν, προκαλώντας ένα σπάσιμο. Οι Magnus Cort Nielsen (Astana), Geraint Thomas (Team Sky) και  Oliver Nasesen (Ag2r) πιάστηκαν επίσης στην πτώση.

Στο 120ο χλμ από τον τερματισμό, η διαφορά ήταν 3:31’. Το πελοτόν μπήκε στον 23ο τομέα των 1.6 χιλιομέτρων (Quérénaing), ενώ το γκρουπ άφηνε τον τομέα. Μόλις 10 χλμ πιο κάτω, η διαφορά ήταν στο 1’ ενώ το δάσος του Arenberg απείχε μόλις 15 χλμ.

Υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις από μηχανικά προβλήματα: Ο Tim Declercq (Quick-Step) είχε σκασμένο ελαστικό και πήρε έναν νέο τροχό. Λίγο αργότερα, ο Daniel Oss (Bora) έκανε μια αλλαγή ποδηλάτου, ενώ ο John Degenkolb (Trek) επίσης είχε σκασμένο ελαστικό.

Στο δάσος του Arenberg

Ο 5 αστέρων τομέας του Troué d’Arenberg είναι πάντα καθοριστικός στο Roubaix.

Το τμήμα μήκους 2.4 χλμ, είναι μοναδικό τόσο στο μήκος όσο και στην κατάσταση των λιθόστρωτων, καθώς η σκιά από τα δέντρα που καλύπτουν το τμήμα καθιστά δύσκολη την πλήρη εξάτμιση της υγρασίας στο έδαφος.

Ο Γερμανός Marcus Burghardt οδήγησε τον ρυθμό στο πελοτόν, ακολουθούμενος από τον συναθλητή του Peter Sagan.

Το ξεκόλλημα του Gilbert

Ο Ολλανδός αθλητής Mike Teunissen (Sunweb) ξεκόλλησε από το γκρουπ, με τον Gilbert (Quick-Step) να κολλάει στον τροχό του.

Στην κορυφή του αγώνα, 6 αθλητές είχαν βγει από το γκρουπ των 9 ατόμων – Soler, Dillier, Smukulis, Robeet και Bystrom – με πλεονέκτημα 2’ καθώς προσέγγισαν τον 18ο τομέα στο Hélesmes. Οι Teunissen και Gilbert τοποθετήθηκαν στο ενδιάμεσο, έχοντας ανοίξει ήδη μια διαφορά 25’’ από το πελοτόν.

Ο Politt (Katusha-Alpecin) έπιασε το δίδυμο και οι τρεις σύντομα έφτασαν τους Duquennoy, Soupe και Wallays που ήταν στην πρώτη ομάδα, για να κάνουν ακόμα ένα γκρουπ 6 αθλητών.

Το ξεκόλλημα του Stybar

Με πέντε αθλητές μπροστά, κρατώντας μια διαφορά 1:08’ και 75 χλμ από τον τερματισμό, ο Stybar έκανε την επίθεση του, ενώ ο Gilbert πιανόταν από το πελοτόν.

Η κίνηση του Stybar ανάγκασε μια αντίδραση από την Trek-Segafredo, με τους Mads Petersen, Jasper Stuyven και John Degenkolb να έρχονται στο μπροστινό μέρος του κύριου γκρουπ.

Φυσικά ήταν μια πρόωρη κίνηση, αλλά ο Stybar μετά από λίγο έπιασε τον Soler, στο 15ο τομέα.

Ο Stybar άφησε τον Soler πριν τον 14ο τομέα, αλλά δεν έκανε σημαντική πρόοδο από το γκρουπ που τον καταδίωκε. Μέσα στον 13ο Τομέα είχε έρθει η ώρα του Stybar, τελειώνοντας τις ελπίδες του για τον τίτλο.

Ο Van Avermaet αποσπάστηκε πριν το λασπώδη τομέα 5 αστέρων στο Mons-en-Pévèle. Ο Tony Martin τον κυνήγησε, ακολουθούμενος από τον Gilbert. Και όταν η κίνηση αυτή έκλεισε, ο Sagan έκανε τη δική του κίνηση.

Το ξεκόλλημα του Sagan

Ο Sagan έφτασε τους 3 αποσπασμένους γρήγορα, κρατώντας μια διαφορά 33’’, έχοντας ακόμα 52 χλμ για τον τερματισμό. Πίσω κανείς δεν έβγαινε μπροστά για να αυξήσει τον ρυθμό. Εκεί ήταν που κερδήθηκε ουσιαστικά ο αγώνας για τον Σλοβάκο.

Οι επόμενοι που αποσπάστηκαν ήταν οι Taylor Phinney (EF Education First) και Stijn Vandenbergh (Ag2r).

Όπως αναμενόταν, το λιθόστρωτο στο Mons-en-Pévèle δημιούργησε αναστάτωση. Μια πτώση πριν τον τομέα, είδε την αποχώρηση των Alexander Kristoff, Tony Martin (Katusha) και Luke Rowe (Team Sky).

Η Quick-Step ανέλαβε τον ρυθμό πριν το Mons-en-Pévèle, απορροφώντας τους Phinney και Vandenbergh.

Η τελευταία ευκαιρία για την Quickstep

Καθώς το μικρό πλέον πελοτόν εγκατέλειπε το pavé, οι Terpstra και Gilbert, μαζί με τον Vanmarcke σχημάτισαν ένα γκρουπ 10 αθλητών, κυνηγώντας τον Sagan. Ήταν η τελευταία τους ευκαιρία!

Παρόλα αυτά, η Quick Step δεν ήταν η ίδια ομάδα που έτρεχε πριν μια εβδομάδα στη Φλάνδρα. Οι Gilbert & Stybar είχαν λίγες δυνάμεις (από τα ανούσια ξεκολλήματα τους) και ο Terpstra δεν είχε τα πόδια της Φλάνδρας.

Ως αποτέλεσμα, το πλεονέκτημα του Sagan είχε ανέβει στα περίπου 55’’, με μόλις 33 χιλιόμετρα για το ποδηλατοδρόμιο του Roubaix. Μάλιστα πήγαινε τόσο γρήγορα πάνω στα pave, που η κάμερα τον έδειξε να βιδώνει το χαλαρό λαιμό του ποδηλάτου του.

Στο 25ο χλμ από τον τερματισμό, ο Wallays έχασε επαφή και μπροστά έμειναν μόνο οι Sagan και Dillier.

Η διαφορά άνοιξε μέχρι 1:25’ με 22 χλμ για τον τερματισμό. Ο Sagan φαινόταν παντοδύναμος αλλά παρέμενε ακόμα ο κρίσιμος τομέας, το 5 αστέρων Carrefour de l’Arbre στα τελευταία 15 χλμ.

Πίσω, ο Terpstra ανέλαβε να οδηγήσει το μικρό γκρουπ, ενώ ο Van Avermaet δυσκολευόταν. Απορρόφησαν τον Wallays καθώς μπήκαν στο Carrefour de l’Arbre, ανεβάζοντας τον αριθμό του γκρουπ στους 6 αθλητές.

Με 16 χιλιόμετρα για τον τερματισμό, η διαφορά του διδύμου εμπρός ήταν στα 1:12’’.  Όμως η σκληρή δουλειά του Terpstra κατέβασε τη διαφορά στα 47’’, με 10 χλμ ακόμα. Πίσω έμεναν μόνο οι  Van Avermaet, Terpstra, Vanmarcke και Stuyven.

Όμως αυτό ήταν όλο που μπορούσαν να κάνουν. Εκτός μηχανικής βλάβης, ο αγώνας είχε κριθεί.

Ο Dillier έφτασε με τον Sagan στο ποδηλατοδρόμιο, με τον δεύτερο να κερδίζει άνετα στο σπριντ, παίρνοντας τη νίκη. Ο Terpstra, ο νικητής του 2014, τερμάτισε 3ος.

Γενική κατάταξη Paris – Roubaix 2018

Α/Α Αθλητής Ομάδα Χρόνος
1 SAGAN Peter BORA – hansgrohe 5:54:06
2 DILLIER Silvan AG2R La Mondiale ,,
3 TERPSTRA Niki Quick-Step Floors ,,
4 VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 1:34
5 STUYVEN Jasper Trek – Segafredo ,,
6 VANMARCKE Sep Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale ,,
7 POLITT Nils Team Katusha – Alpecin 2:31
8 PHINNEY Taylor Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale ,,
9 STYBAR Zdenek Quick-Step Floors ,,
10 DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal ,,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…