Liege-Bastogne-Liege 2018 – Προεπισκόπηση

Το Liege-Bastogne-Liege είναι ο 3ος και τελευταίος Κλασικός των Αρδεννών και ο τελευταίος αγώνας στο καλεντάρι των Κλασικών της άνοιξης. Πραγματοποιείται στη γαλλόφωνη Βαλλονία του νότιου Βελγίου, και είναι ο παλαιότερος από τα πέντε Μνημεία και μία από τις σκληρότερους μονοήμερους αγώνες στο καλεντάρι.

Πριν από την 104η έκδοση της “La Doyenne” της Κυριακής, ας μάθουμε μερικά βασικά πράγματα

Η διαδρομή

Η διαδρομή για τον αγώνα της Κυριακής είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την περσινή έκδοση, αν και με λίγες μικρές αλλαγές. Οι αθλητές θα κατευθυνθούν νότια έξω από τη Λιέγη για μια σχετικά εύκολη εκδρομή 90 χλμ μέχρι το Bastogne – υπάρχει μόνο μία κατηγοριοποιημένη ανάβαση σε αυτό το τμήμα.

Η επιστροφή των 168 χλμ στη Λιέγη είναι σημαντικά μεγαλύτερη και σκληρότερη, με 10 κατηγοριοποιημένες αναβάσεις.

Συνολικά, το  Liege-Bastogne-Liege 2018 θα ολοκληρωθεί σε 258,5 χλμ με περίπου 4500 μ αναβάσεων.

Οι αναβάσεις

Αν και το Liege-Bastogne-Liege έχει «μόνο» 11 αναβάσεις – σημαντικά λιγότερες από άλλες κλασικές όπως ο Γύρος της Φλάνδρας- οι αναβάσεις εδώ είναι μεγαλύτερες. Επίσης, υπάρχουν αρκετές ακόμα –μη κατηγοριοποιημένες – αναβάσεις στα ενδιάμεσα τμήματα.

Αν και οι αθλητές θα κάνουν αναστροφή στο Bastogne στα 90 χλμ, πιο σημαντικά είναι τα τελευταία 91 χλμ, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν τις 8 από τις συνολικά 11 αναβάσεις της ημέρας.

Υπάρχουν μερικές μικρές αλλαγές στις αναβάσεις για το 2018. Το Cote de Bonnerue (2.4 χλμ με μέση 5,8%) έχει αντικατασταθεί ως η πρώτη ανάβαση της ημέρας, μετά από 72 χλμ. Η Cote de Mont-le-Soie (4 χλμ με μέση 6,1%) βρίσκεται 3η,  μετά απότην 152 χλμ.

Όπως θα περίμενε κανείς, είναι οι τελευταίες 3 αναβάσεις της ημέρας είναι οι πιο σημαντικές:

  • Cote de La Redoute (2 χλμ με μέση 9%), 35.5 χλμ από τον τερματισμό
  • Cote de La Roche-aux-Faucons (1.3 χλμ με μέση 11%), 19 χλμ από τον τερματισμό και
  • Cote de Saint-Nicolas (1.2 χλμ με μέση 8.6%), 5.5 χλμ από τον τερματισμό.

Αλλά ίσως η πιο σημαντική ανάβαση της ημέρας – και ίσως αυτή που θα κρίνει τον νικητή- είναι η ανάβαση πριν τον τερματισμό, με μήκος 1.4 χλμ, μέση 5% και μέγιστη κλίση 10%.

Ο αγώνας

Όπως και οι περισσότεροι κλασικοί, το Liege-Bastogne-Liege είναι ένας αγώνας φθοράς. Το μήκος και η δυσκολία της διαδρομής χρησιμεύουν στο να αποδεκατίσουν το πελοτόν, αφήνοντας μόνο τους ισχυρότερους αθλητές να διεκδικήσουν τη νίκη.

Σίγουρα θα υπάρξει από νωρίς ένα γκρουπ αποσπασμένων, που εξυπηρετούν απλά την τηλεοπτική προβολή της ομάδας τους. Το γκρουπ αυτό θα πιαστεί, πριν τα τελευταία 90 χλμ, όπου και ξεκινούν οι αναβάσεις.

Οι περισσότερες επιθέσεις θα γίνουν στις τελευταίες τρεις αναβάσεις, ιδιαίτερα καθώς διάφοροι αθλητές θα προσπαθούν να ξεφύγουν και να δοκιμάσουν την τύχη τους, από το να περιμένουν ένα φαβορί να κερδίσει τον αγώνα.

Πώς θα κερδηθεί ο αγώνας της Κυριακής; Μια ματιά στις προηγούμενες 10 εκδόσεις δείχνει ότι ο αγώνας αποφασίζεται σχεδόν πάντα από ένα μικρό γκρουπ. Από αυτές τις 10 εκδόσεις, 2 κέρδισαν σόλο (ο Andy Schleck το 2009 και ο Maxim Iglinsky το 2012), 1 αποφασίστηκε από γκρουπ των 10 (το 2015) και οι υπόλοιπες 7 κερδίστηκαν από γκρουπ των 2, 3 ή 4 αθλητών.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι ένα μειωμένο πελοτόν θα φτάσει στα πόδια της τελικής ανάβασης πριν σπάσει σε γκρουπάκια πριν την κορυφή. Όπως αναφέραμε, θα υπάρξουν πολλοί αθλητές που θα κάνουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να το αποφύγουν …

Τα φαβορί

Alejandro Valverde (Movistar)

Πριν από το Fleche Wallonne της Τετάρτης, ο Valverde θα ήταν το αδιαπραγμάτευτο φαβορί για να κερδίσει το 5ο του Liege-Bastogne-Liege,

Αλλά την Τετάρτη, ο Ισπανός βετεράνος δεν είχε τα πόδια για να ανταποκριθεί στην επιτάχυνση του Julian Alaphilippe στο Mur de Huy και για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, ο Valverde δεν ήταν πρώτος στη γραμμή.

Παρόλα αυτά, ο Valverde τερμάτισε 2ος, είναι ο υπερασπιζόμενος πρωταθλητής, και ξέρει ακριβώς πώς να κερδίσει στη Λιέγη.

Julian Alaphilippe (QuickStep Floors)

Η νίκη του Alaphilippe στο Fleche Wallonne ήταν μια σημαντική νίκη για τον Γάλλο. Ήταν δεύτερος εκεί σε δύο περιπτώσεις, και η νίκη του την Τετάρτη ήταν μια επιβεβαίωση της σημαντικής ικανότητάς του. Είχε έρθει 2ος στο Liege-Bastogne-Liege και δεν θα ήταν έκπληξη να τον δούμε να βελτιώνεται την Κυριακή.

Μέχρι σήμερα έχει κάνει μια εξαιρετική σεζόν.

Michal Kwiatkowski (Sky)

Μετά από μια μεγάλη αρχή για τη σεζόν, ο Πολωνός δεν έχει χρησιμοποιήσει τα πόδια του όπως θα ήθελε στις κλασικές.  Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον διαγράψουμε την Κυριακή.

Ήταν 3ος στη Λιέγη το 2014 και πέρυσι και οι μεγάλες αναβάσεις και ο γρήγορος τερματισμός, κάνουν το τερόν κατάλληλο για αυτόν.


Michael Matthews (Sunweb)

Ο “Bling” είναι δικαίως απογοητευμένος φέτος, με μια πτώση και σπασμένο ώμο στο Omloop Het Nieuwsblad τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια ένα σκασμένο ελαστικό στο Amstel Gold Race το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά στο Fleche Wallonne,  ο Αυστραλός έδειξε τη σπουδαία φόρμα του, τερματίζοντας 5ος μέσα σε ένα μικρό γκρουπ, πίσω από τους Alaphilippe και Valverde.

Έχει γρήγορο τερματισμό και επίσης ανεβαίνει καλά.

Roman Kreuziger και Michael Albasini (Mitchelton-Scott)

Ο Roman Kreuziger είχε μια καταπληκτική πορεία στις Αρδέννες, τερματίζοντας 2ος στο Amstel Gold και 4ος στο Fleche Wallonne.  Η Λιέγη είναι ένας αγώνας που έκανε καλά και στο παρελθόν: Ήταν 4ος το 2011, έπειτα 7ος, 5ος και πάλι 7ος μεταξύ 2014 και 2016.

Αν ο Kreuziger δεν είναι σε καλή μέρα, κοιτάξτε τον Michael Albasini. Οι Ελβετοί δεν είχαν μια καλή πορεία στις Αρδέννες μέχρι στιγμής, αλλά δεν θα ήταν έκπληξη να τον δούμε στη γραμμή τερματισμού. Ήταν 2ος το 2016 και 7ος πέρυσι.

Jay McCarthy (Bora – Hansgrohe)

Με τον Peter Sagan να ξεκουράζεται, ο McCarthy θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την Bora.

Ο McCarthy έχει επίσης έναν καλό συνδυασμό ανάβασης και σπρινταρίσματος και όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη περιοδεία της Χώρας των Βάσκων, όπου ξεχώρισε από τους Alaphilippe, Matthews, Kwiatkowski και Albasini για να κερδίσει ένα ετάπ.

Philippe Gilbert (QuickStep Floors)

Ενώ ο Alaphilippe θα είναι ο αρχηγός για την QuickStep την Κυριακή, ο Gilbert θα είναι σίγουρα εκεί, αν χρειαστεί. Εκτός από τη νίκη του αγώνα το 2011, έχει τερματίσει επίσης 3ος, 4ος,7ος και 8ος .

Vincenzo Nibali (Bahrain – Merinda)

Ενώ τα περισσότερα από τα φαβορί θα έχουν την ελπίδα ότι ο αγώνας θα κριθεί στην τελευταία ανάβαση, ο Nibali πιθανότατα θα πρέπει να ξεφύγει μόνος του για να κερδίσει. Οπότε λογικά, θα προσπαθήσει να ξεφύγει σε μία από τις τρεις τελευταίες αναβάσεις.

Ο Nibali έφτασε στην 10αδα στη Λιέγη 3 φορές και ήταν 2ος πίσω το 2012.

Tim Wellens, Tiesj Benoot και Jelle Vanendert (Lotto Soudal)

Η Lotto Soudal έχει αρκετές επιλογές για την Κυριακή, με τους Wellens και Benoot να είναι ισχυρές επιλογές για μια καθυστερημένη επίθεση, και ο Vanendert είναι ο άνθρωπος τους για ένα μεγαλύτερο γκρουπ.

Τόσο ο Wellens όσο και ο Benoot έδειξαν καλή φόρμα αυτή τη σεζόν και οι δύο κάνουν επιτυχημένες επιθέσεις, στα τελευταία χιλιόμετρα.

Ο Vanendert ήταν 3ος στο Fleche Wallonne την Τετάρτη και πάντα φαίνεται να έχει καλή απόδοση αυτή την εποχή του έτους.

Καλό αγώνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…