Οι άνθρωποι (δυστυχώς!) δεν δημιουργήθηκαν για να ποδηλατούν αλλά για να περπατούν. Η ποδηλασία αλλάζει εντελώς την κατανομή βάρους στους μυς και τη σπονδυλική μας στήλη, αλλά επίσης κάμπτει την πλάτη και τον αυχένα σε μια μη φυσική θέση.

Ειδικά ο αυχένας πρέπει να αντισταθμίζει, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε που πηγαίνουμε. Με μια κακή θέση οδήγησης αυτό μπορεί να είναι αρκετά ακραίο, και να οδηγήσει σε ενοχλήσεις ή έντονους πόνους.

Πρόληψη: Η θέση οδήγησης

Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και με λίγη προσοχή στη θέση οδήγησης, στο μέγεθος και στη ρύθμιση του ποδηλάτου, η ποδηλασία μπορεί να γίνει μια άνετη εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ποδηλασία είναι μια από τις πιο «φιλικές προς το σώμα» μορφές σωματικής άσκησης.

Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η θέση οδήγησης επηρεάζει άμεσα την ευθυγράμμιση του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης, και συγκεκριμένα η θέση και η ρύθμιση του τιμονιού είναι καθοριστικής σημασίας.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στη θέση του τιμονιού για την πρόληψη ή τη διόρθωση προβλημάτων είναι πολύ απλή, καθώς οι αλλαγές σε αυτόν τον τομέα επιτυγχάνονται εύκολα, χωρίς να χρειάζονται πολλές μηχανικές γνώσεις. Μπορούν να γίνουν αλλαγές στο ποδήλατο γρήγορα και σχετικά φθηνά με σχεδόν διορθωτική επίδραση.

Ένα πρωταρχικό μέλημα είναι η υπερέκταση των χεριών μας προς το τιμόνι, η οποία προκαλεί υπερβολική επέκταση του αυχένα. Αυτό μπορεί να είναι ένας συνδυασμός μακρύτερου λαιμού τιμονιού και χαμηλωμένου τιμονιού.

Αλλάζοντας τη θέση του τιμονιού

Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μόνο μία από αυτές τις ρυθμίσεις για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά είναι πιθανότερο ότι ένας συνδυασμός πολλών θα επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αύξηση ύψους τιμονιού

Αποστάτες λαιμού: Οι αποστάτες που μπαίνουν στο πάνω τελείωμα του εμπρός ψαλιδιού, ρυθμίζουν στην ουσία το ύψος του τιμονιού. Για να πετύχουμε το μέγιστο ύψος, όλοι οι αποστάτες μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τον λαιμό, τοποθετώντας το στο υψηλότερο σημείο του.

Γωνία λαιμού: Εάν δεν μπορούμε να αποκτήσουμε επαρκές ύψος με αποστάτες, τότε ένας λαιμός με θετική κλίση (που να δείχνει προς τα πάνω), είναι μια εναλλακτική μέθοδος. Η γωνία μπορεί να ποικίλει, καθώς υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες για να δώσουν περισσότερο ή λιγότερο άνοδο. Κάποια αξεσουάρ επιτρέπουν επίσης τη ρύθμιση της γωνίας, αλλά συνήθως τέτοιοι λαιμοί μπαίνουν σε ποδήλατα πόλης.

Αποστάτες: Εάν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν παρέχει επαρκείς αλλαγές, τότε υπάρχουν συγκεκριμένοι αποστάτες, για να επεκτείνουν το ύψος πολύ περισσότερο. Όμως αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ίσως τελικά το μέγεθος του ποδηλάτου μας δεν είναι το σωστό.

Μείωση της έκτασης

Μήκος λαιμού: Η μείωση του μήκους του λαιμού, θα φέρει το τιμόνι πιο κοντά στη σέλα, μειώνοντας έτσι την έκταση των χεριών μας ανάλογα. Όπως και με τη γωνία, διατίθενται αρκετά μεγέθη, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει πραγματική δυσκολία να ανακαλύψουμε το σωστό συνδυασμό μήκους και γωνίας.

Προσοχή: Πριν κάνουμε μια δραστική αλλαγή, ελέγχουμε με το τοπικό μας κατάστημα ότι αυτό που θέλουμε να κάνουμε, δεν θα έχει καμία δυσμενή επίδραση στον χειρισμό του ποδηλάτου μας. Ορισμένες ακραίες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να κάνουν το ποδήλατο ασταθές.

Θέση μανετών: Ακόμα και με το τιμόνι στη σωστή θέση, εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα της θέσης των μανετών. Η τοποθέτηση τους ελαφρώς ψηλότερα, θα ενθαρρύνει μια πιο όρθια θέση οδήγησης.

Προσοχή: Αν τις τοποθετήσουμε πολύ ψηλά, θα δυσκολευόμαστε να φτάσουμε τα φρένα, οπότε το φρενάρισμα μας δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό.

Διαφορετικό τιμόνι

Πόνος στον αυχένα – Πρόληψη και αλλαγές

Τιμόνι “Compact-drop. Τα συγκεκριμένα τιμόνια μειώνουν την απόσταση από το πάνω μέρος του τιμονιού, με τα drops, έχοντας μια μικρή «ρηχή» γωνία στο κάτω τμήμα.

Αυτό σημαίνει είναι ότι η αλλαγή θέσης από το ένα στο άλλο είναι λιγότερο έντονη, επιτρέποντας στον αναβάτη να χρησιμοποιήσει περισσότερες από τις διαφορετικές θέσεις των χεριών που προσφέρονται χωρίς να προκαλέσει δυσφορία.

Συχνά τα drops είναι αποκλειστικά για σύντομες, σπριντ-στυλ προσπάθειες, αλλά με ένα τέτοιο τιμόνι, θα μπορείτε να οδηγείτε σε αυτή τη θέση, με άνεση, για παρατεταμένες περιόδους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…