Τα πεντάλ Time Xpresso 15 πραγματικά φτάνουν στα όρια της λειτουργικότητας με το ελάχιστο δυνατό βάρος. Κορυφαία κεραμικά ρουλεμάν και επιλογές πρώτων υλών, μαζί με ένα πολύ καλό σχεδιασμό, δίνουν ένα απίστευτα ελαφρύ πεντάλ με εύκολη αλλά σταθερή εμπλοκή, πολύ καλή σταθερότητα και εξαιρετικά ομαλή περιστροφή.

Τότε…

Η εταιρεία μπήκε νωρίς στο παιχνίδι για πεντάλ με σχαράκια, ξεκινώντας το 1987 στη Γαλλία. Σχεδόν αμέσως έκανε ένα άλμα στη δημοτικότητα της, κερδίζοντας το Tour με τον Greg LeMond και ακολουθώντας την κυριαρχία του Indurain. Σε αυτό το σημείο, αποτελούσαν ένα προϊόν με σταθερή επιτυχία στο υψηλότερο επίπεδο.

Σήμερα…

Η Time συνεχίζει να πιέζει τα όρια στις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων, όχι μόνο για πεντάλ, αλλά για πλαίσια και εξαρτήματα, υφαίνοντας το δικό της ανθρακόνημα για τα κορυφαία προϊόντα της, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ανταγωνιστών τους εκμεταλλεύεται απλά την πεπατημένη.

Αυτή η κατανόηση των πρώτων υλών, τους βοήθησε να δημιουργήσουν το ελαφρύτερο και αποδοτικότερο πεντάλ, το Xpresso 15.

Το πεντάλ

Time Xpresso 15 - Παρουσίαση

Το σώμα του πεντάλ αποτελείται από ένα μονοκόμματο πλαίσιο ανθρακονήματος. Πρόκειται για μια προσεκτικά διαμορφωμένη δομή που αντιστέκεται στο φλεξάρισμα και χειρίζεται όλες τις πιέσεις που ασκεί ο αναβάτης μέσω της πεταλιάς.

Είναι επίσης μια πολύ ανοικτή / μινιμαλιστική δομή, έχοντας εξαλείψει όλο το υλικό που δεν έχει ως στόχο να μεταφέρει την προσπάθεια του αναβάτη στο στρόφαλο.

Time Xpresso 15 - Παρουσίαση

Αυτό το πανάλαφρο σώμα περιστρέφεται σε έναν κοίλο άξονα τιτανίου, χρησιμοποιώντας κεραμικά ρουλεμάν.

Το πεντάλ χρησιμοποιεί ένα μικρό κομμάτι από ανθρακόνημα, σε κυρτό σχήμα, που εδράζεται στη βάση του πεντάλ.

Μπορούμε να ρυθμίσουμε την πίεση του κομματιού, περιστρέφοντας μια βίδα. Με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζουμε την δύναμη εμπλοκής του πεντάλ πάνω στο σχαράκι.

Στη φωτογραφία, βλέπουμε το σχαράκι. Οι κόκκινες κουκίδες αντιστοιχούν στα σημεία που κουμπώνει το πεντάλ, ενώ οι πράσινες κουκίδες, τα σημεία που το σχαράκι έρχεται σε επαφή με το έδαφος, όταν περπατάμε.

Ρυθμίσεις

Η πλευρική ρύθμιση είναι βασικά σταθερή είτε σε 54,3 χιλιοστά (κόκκινο) ή 51,7 χιλιοστά (πράσινο), ανάλογα με το ποιο παπούτσι στερεώνουμε στο σχαράκι. Οι προηγούμενες αποστάσεις, μετρούνται από το εξωτερικό άκρο του βραχίονα μέχρι την κεντρική γραμμή του πείρου.

Η πλεύση στο σχαράκι επιτρέπει στη φτέρνα μας να περιστραφεί +- 5ο από το κέντρο.

Ένα ακόμα πράγμα που αξίζει να αναφέρουμε είναι το αυτο-κεντράρισμα.

Το πάχος στο σχαράκι λεπταίνει στο πίσω σημείο εμπλοκής, και αυτό το σημείο είναι η φυσική θέση που θα σταθεροποιηθεί το πεντάλ καθώς χαλαρώνουμε. Αυτό είναι διαφορετικό από την ελεύθερη πλεύση που διαθέτουν άλλες εταιρίες όπως οι Look ή Speedplay.

Βάρος

Το σώμα του πεντάλ ζυγίζει 69 γραμμάρια (μόλις 2 γραμμάρια κάτω από το προτεινόμενο).

Time Xpresso 15 - Παρουσίαση

Το πλήρες σετ από το σχαράκι ακόμα 42 γραμμάρια.

Με συνολικό βάρος στα 111 γραμμάρια για το σετ, φαίνεται σαν να είναι  ένα πρωτότυπο και όχι ένα κανονικό προϊόν παραγωγής.

Λειτουργικότητα

Το επόμενο πράγμα είναι τα κεραμικά ρουλεμάν, με τα οποία όχι μόνο κερδίζουμε 18 γραμμάρια, σε σχέση με τη σειρά Xpresso 12, αλλά στροφάρουν τελείως ελεύθερα.

Εκτός από το χαμηλό βάρος και τα ρουλεμάν, αυτό που είναι τελείως διαφορετικό είναι η αίσθηση του κουμπώματος. Δεν αγωνίζεσαι όπως με τα υπόλοιπα πεντάλ, για να κουμπώσεις στα σχαράκια.

Το σύστημα Iclic είναι σε ανοιχτή θέση και κλείνει όταν πατήσουμε μέσα και κάτω με πολύ λίγη προσπάθεια. Aσφαλίζει δε στη θέση του με ένα ηχηρό «κλικ».

Η ομορφιά της χρήσης του κομματιού από ανθρακόνημα είναι ότι δεν έχει την κόπωση που παρουσιάζει το οποιοδήποτε μέταλλο, οπότε μπορεί  να λυγίζει επανειλημμένα και να διατηρεί το σχήμα του. Το κυρτό του σχήμα σημαίνει ότι «κρύβεται» μέσα στο σώμα του πεντάλ, παραμένοντας έτσι περισσότερο προστατευμένο.

Τιμή

Με λιανική κοντά στα $600 (περίπου 510 ευρώ) το κάνει ένα αρκετά ακριβό πεντάλ. Μια εναλλακτική είναι το μοντέλο Xpresso 12, που έχει τα πάντα εκτός από τα κεραμικά ρουλεμάν και κοστίζει $ 200 λιγότερο.

Φυσικά όλα έχουν να κάνουν με την προσωπική επιλογή του καθενός και στην περίπτωση αυτής της κατασκευής, το Xpresso 15 φαίνεται να έχει νόημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Προκήρυξη – 2η ανάβαση Λάλα «Σπύρος Σταθόπουλος»

Ο «ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» διοργανώνει ποδηλατικό διασυλλογικό αγώνα στο Λάλα  Ηλείας …