Οι εταιρίες που κατασκεύαζαν ποδηλατικά κράνη, περιορίζονταν μέχρι τώρα στο να δηλώνουν πόσο ασφαλή ήταν τα προϊόντα τους. Μπορούσαν μόνο να δηλώσουν ότι «πληρούσαν ή υπερέβαιναν» τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονταν από το κράτος.

Ωστόσο, ένα νέο ανεξάρτητο τεστ που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο Virginia Tech και το Ινστιτούτο Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (IIHS) με έδρα τις ΗΠΑ, στοχεύει να αλλάξει όλα αυτά.

Στο μέλλον, οι  καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τη μετρημένη προστασία που παρέχει το εκάστοτε κράνος, και όχι τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του όπως το βάρος, ο εξαερισμός, η αεροδυναμική και η αισθητική.

Το Virginia Tech αναφέρει ότι το πρωτόκολλο δοκιμής είναι αυστηρότερο από αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως για τις ομοσπονδιακές πιστοποιήσεις και βασίζεται σε κράνη για άλλα αθλήματα επαφής, όπως για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και το χόκεϊ.

Αυτές οι πιστοποιήσεις βασίζονται επί του παρόντος μόνο στη μείωση του κινδύνου θραύσης του κρανίου, όχι σε βλάβη στο μαλακό ιστό, όπως π.χ. η διάσειση.

Το πανεπιστήμιο ισχυρίζεται επίσης ότι οι δοκιμές τους χρησιμοποιούν πιο ρεαλιστικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των μη κάθετων γωνιών πρόσκρουσης και των επιπτώσεων που επικεντρώνονται περισσότερο στις πλευρές και στις χαμηλότερες περιοχές του κράνους.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, το Virginia Tech εφάρμοσε βαθμολογίες αστέρων με βάση τις μετρήσιμες δυνάμεις κρούσης.

Τα πρώτα 30 κράνη που συμπεριλήφθηκαν στη δοκιμή περιελάμβαναν μια σειρά τιμών και στυλ, αλλά μόνο 4 κέρδισαν την κορυφαία βαθμολογία 5 αστέρων: Τα Bontrager Ballista MIPS, Louis Garneau Raid MIPS, Bell Stratus MIPS και το Specialized Chamonix MIPS . Δύο κράνη έπεσαν στα 2 αστέρια, ενώ τα υπόλοιπα κατατάχτηκαν στην κατηγορία των 3 ή 4 αστέρων.

Η Virginia Tech και η IIHS αναφέρουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχική παρτίδα δοκιμών και ότι περισσότερα μοντέλα θα δοκιμαστούν σύντομα.

Κατηγορίες

5 αστέρια (Καλύτερο):
Bell Stratus MIPS
Bontrager Ballista MIPS
Louis Garneau Raid MIPS
Specialized Chamonix MIPS

4 αστέρια (Πολύ καλό):
Bell Draft MIPS
Bontrager Quantum MIPS
Giro Foray MIPS
Giro Savant
Giro Synthe
Giro Sutton MIPS
Louis Garneau Le Tour II
POC Octal
Scott ARX Plus MIPS
Smith Overtake
Specialized Evade II
Specialized Prevail II

3 αστέρια (Καλό):
Bell Division
Bell Reflex
Bern Brentwood
Bontrager Electra
Bontrager Solstice
Giro Revel
Kali City
Nutcase Street
Schwinn Flash
Schwinn Thrasher
Specialized Centro
Triple 8 Dual Certified MIPS

2 αστέρια (Επαρκή):
Lazer Genesis
Bern Watts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…