Mikel Landa – O Froome θα πληρώσει για τις προσπάθειες του στο Giro

Ο Chris Froome είναι το κορυφαίο φαβορί, καθώς κατευθυνόμαστε στο Tour de France, για να κερδίσει έναν 5ο τίτλο, αλλά ο πρώην βοηθός του στην Sky, Mikel Landa, δηλώνει ότι το Giro d’Italia θα μπορούσε να «βαρύνει» τα πόδια του.

Ο Landa, ο οποίος τερμάτισε 4ος με 1΄΄ διαφορά από την 3η θέση το 2017, θα οδηγήσει την Movistar με τους συναθλητές του, Nairo Quintana & Alejandro Valverde.

«Ο Froome είναι το κορυφαίο φαβορί», δήλωσε ο Βάσκος αθλητής. «Έχει κερδίσει το Giro, έχει τελειώσει τον αγώνα σε μεγάλη φόρμα και είμαι βέβαιος ότι θα είναι και πάλι ισχυρός στο Tour. Έχει κερδίσει αυτόν τον αγώνα τέσσερις φορές και θα είναι ο άνθρωπος που πρέπει να νικήσουμε».

«Θα ξεκινήσει σίγουρα σε μεγάλη φόρμα, αλλά θα μπορούσε να πληρώσει μετά τις προσπάθειές του στο Giro, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Με αυτόν μαζί, η Sky θα αναλάβει την κύρια ευθύνη στο μπροστινό μέρος του πελοτόν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

«Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα φαβορί: [Richie] Porte, [Rigoberto] Urán, [Romain] Bardet, [Vincenzo] Nibali… Νομίζω ότι υπάρχει ένα αρκετά ισχυρό πεδίο, ώστε το σενάριο του αγώνα να μην επικεντρώνεται μόνο στον Froome».

Ο Landa γνωρίζει τον Froome, μια και ποδηλατήσαμε μαζί για δύο χρόνια, το 2016 και το 2017 στην Sky. Ο Landa σε ένα σημείο του Tour 2017 εμφανίστηκε πιο δυνατός και κάποιοι πρότειναν να οδηγήσει την Sky στο Παρίσι. Παρόλα αυτά, ποδηλάτησε σαν πιστός βοηθός και τερμάτισε μόλις 1’’ από το βάθρο.

Είπε αργότερα ότι ήταν αναστατωμένος με την Sky, που δεν τον βοηθήσει να φτάσει στο βάθρο και ότι δεν θα θυσιάσει τον εαυτό του όταν έχει την ευκαιρία να κερδίσει.

Ο Froome φαίνεται ασταμάτητος. Κέρδισε το Γύρο Ισπανίας, μετά τον Γύρο Γαλλίας 2017 και, παρά τη συνεχιζόμενη περίπτωση της σαλβουταμόλης από το Vuelta, συνέχισε δυνατά το 2018.

Μετά από δύο πτώσεις, επέστρεψε καλύπτοντας την διαφορά 5’ περίπου για να πάρει τη ροζ φανέλα του Giro με μια σόλο διαδρομή 80,3 χιλιομέτρων στο Jafferau. Έγινε ο πρώτος Βρετανός νικητής του Giro δύο ημέρες αργότερα.

Η σεζόν του Landa

Ο Landa έκτισε την σεζόν του  αποκλειστικά για το Tour de France, με αγώνες και προπονητικά στρατόπεδα αυτή την άνοιξη, για να είναι φορμαρισμένος από την πρώτη μέρα, ένα επίπεδο εταπ προς το Fontenay-le-Comte.

«Ήταν μια πολύ ήρεμη χρονιά μέχρι στιγμής. Σχεδιάσαμε να φτάσουμε σε μια πρώιμη μορφή φορμαρίσματος την άνοιξη για να συμμετέχουμε στο Vuelta al País Vasco και να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον Alejandro στις κλασικές των Αρδεννών, που δεν ήξερα καλά. Βγάλαμε κάποια καλά συμπεράσματα από αυτές τις προσπάθειες, και στη συνέχεια, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε μόνο για το Tour», εξήγησε ο Landa.

Έβαλε ένα βαρύτερο προπονητικό φορτίο τον Μάιο σε υψόμετρο για 20 ημέρες, στο χιονοδρομικό κέντρο Νακacerrada της Μαδρίτης. Τώρα βρίσκεται στα Πυρηναία κοντά στο σπίτι του, κάνοντας προπονήσεις για αναβάσεις και για την ατομική χρονομέτρηση στο Espelette.

«Θα φτάσω στο Tour de France με 30 αγωνιστικές μέρες στα πόδια μου, αλλά πιο σημαντικό, είναι ότι η προσέγγιση στο Tour θα είναι εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια», συνέχισε ο Landa.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, είχα προηγουμένως τρέξει στο Giro. Έρχεσαι στο ξεκίνημα [του Tour], αφού έχεις προηγουμένως φτάσει στην καλύτερη φόρμα μόλις λίγες εβδομάδες πριν, και προσπαθείς να διατηρήσεις αυτήν την φυσική κατάσταση ζωντανή και παραμένοντας δυνατός. Αυτή τη φορά, περιμένω να συνεχίσω να προοδεύω κατά τη διάρκεια του αγώνα και ελπίζω να νιώθω αρκετά φρέσκος στο τελευταίο μέρος του Tour».

Ο Froome, έχοντας τελειώσει το Giro, αποφάσισε να μην αγωνιστεί καθόλου τον μήνα Ιούνιο και να προπονηθεί ειδικά σε υψόμετρο και σε μερικές από τις ορεινές εκδρομές του Tour.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…